O casă ajunsă pe mâna unui clan de romi în condiţii dubioase, pe cale să fie recuperată de Stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O casă din centrul Timişoarei are şansa de a fi scoasă din mâna unui clan de rromi datorită unui timişorean curajos şi perseverent. Foto: Arhivă
O casă din centrul Timişoarei are şansa de a fi scoasă din mâna unui clan de rromi datorită unui timişorean curajos şi perseverent. Foto: Arhivă

Corpul de Control al Guvernului realizează o amplă anchetă care vizează retrocedarea şi vânzarea unor imobile care au aparţinut statului. În vizor este şi o clădire din centrul Timişoarei, ajunsă în posesia clanului Cârpaci, în condiţii cel puţin dubioase.

O superbă clădire de pe strada Mihai Eminescu numărul şase din Timişoara a ajuns în posesia clanului condus de Vladimir Cârpaci, zis Pipi. Mai concret, ţiganii au reuşit să pună mâna pe patru din cele cinci apartamente ale imobilului. Unul dintre apartamente nu a putut fi vândut pentru că un timişorean , fost secretar al Primăriei Timişoara s-a ambiţionat să lupte cu clanul de rromi. Chiar dacă lupta a fost crâncenă şi durează de peste 10 ani, Ciobănescu este pe cale să îi învingă pe rromi şi să redea cele patru apartamente primăriei.

Totul a început după Revoluţie, când chiriaşilor din clădire li s-a dat dreptul să cumpere apartamentele în care locuiau. Apartamentele ar fi trebuit să fie vândute în baza legii 112, care prevede o interdicţie de înstrăinare pentru o perioadă de 10 ani. În baza acestei legi a fost vândut, însă, doar apartamentul lui Florin Ciobănescu.

Restul apartamentelor au fost vândute în baza unei legi, 79, care nu avea prevăzută interdicţia de înstrăinare. Practic, aceasta a fost cheia prin care foştii chiriaşi, care au cumpărat apartamentele de la primăriei, le-au vândut într-un timp foarte scurt, la preţuri de nimic, clanurilor de rromi dornice să acapareze cât mai multe imobile în centrul oraşului. Rromilor le era suficient să pună mâna pe un singur apartament. Prin terorizarea vecinilor reuşeau apoi să-i „convingă” pe vecini să vândă şi să scape din infern. Nu a fost şi cazul lui Florin Ciobănescu, care a refuzat să facă orice fel de înţelegere cu ţiganii.

Astfel, în cazul clădirii de pe strada Mihai Eminescu s-a ajuns în situaţia în care apartamente din acelaşi imobil, cu acelaşi regim juridic, au fost vândute în baza a două legi diferite. Cel care a cumpărat legal, în baza legii 112, îşi aminteşte că la momentul cumpărării i s-a făcut, de către micii funcţionari care se ocupau de acte, o propunere pe care a refuzat-o. „Mi-au propus şi mie să omit asta (n.r. notarea vânzării în baza legii 112) pentru a putea vinde cât mai repede. Am cerut expres să fie precizat asta. Aşadar premisele au fost create de micile ticăloşii şi probabil au profitat foarte mulţi”, explică Florin Ciobănescu metoda care a facilitat ţiganizarea Timişoarei. Potrivit fostului jurist din primărie, contractele încheiate ilegal ar trebui să fie nule de drept.

Ancheta realizată, însă, de Corpul de Control al Guvernului la Timişoara vizează şi această locuinţă. Potrivit viceprimarului Traian Stoia, poliţiştii au cerut de la primărie o serie de documente care vizează vânzarea apartamentelor către foştii chiriaşi şi, ulterior, către clanul de rromi. Potrivit viceprimarului Stoia sunt şanse mari ca în urma anchetei apartamentele de pe Mihai Eminescu numărul şase, care au ajuns în posesia clanului Cârpaci, să reintre în posesia Primăriei Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite