O anchetă fără precedent a Parchetului General scoate la iveală miza afacerilor cu fete dezbrăcate pe internet: peste 300 de milioane de euro din videochat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii şi poliţiştii au descoperit în timpul unei singure anchete afaceri de 300 de milioane de dolari Desen de Vali Ivan
Procurorii şi poliţiştii au descoperit în timpul unei singure anchete afaceri de 300 de milioane de dolari Desen de Vali Ivan

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi a Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, coordonaţi de procurorii Parchetului General, au descins la 93 de adrese din mai multe judeţe, printre care şi Timiş, într-un dosar de evaziune fisccală şi spălare de bani prin intermediul videochat-ului.

Mafia din domeniul afacerilor de tip videochat a fost lovită din plin de o acţiune fără precedent pe această linie. Procurorii Parchetului General au descins, marţi, în 93 de locaţii din mai multe judeţe ale ţării pentru a aduna probe într-un dosar în care prejudiciul este uriaş, numai pe perioada anchetei fiind monitorizate tranzacţii în valoare totală de 300 de milioane de dolari.

Ancheta Parchetului General este una mai amplă, fiind în lucru patru dosare distincte, care au legătură unul cu altul.  „Într-unul dintre dosare, procurorii derulează cercetări în legătură cu persoane care au desfăşurat în cadrul unor societăţi comerciale activităţi de videochat, sens în care au angajat fără forme legale mai multe persoane de sex feminin, în vederea prestării acestor activităţi, veniturile astfel obţinute nefiind evidenţiate, sustrăgându-se în acest mod de la plata impozitelor şi taxelor aferente bugetului de stat, în condiţiile în care sumele de bani încasate  sunt unele substanţiale”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Procurorii au mai arătat că pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa sumelor de bani încasate de la proprietarii site-urilor online prin intermediul cărora se realizează aceste activităţi, şmecherii din spatele afacerii au înfiinţat societăţi off-shore, prin intermediul cărora se intermediau sumele de bani plătite în conturi bancare din România. De aici, banii erau direcţionaţi în conturile persoanelor care desfăşoară activităţile de videochat sau în conturile celor care supraveghează activităţile respective. Ulterior, fetele care făceau video-chat erau plătite pentru „munca lor”. În cel de-al doilea dosar, modul de operare este similar.

Un al treilea dosar vizează „suspiciuni cu privire la comiterea infracţiunii de spălare a banilor, în sensul că mai multe persoane, beneficiare ale unor transferuri efectuate de către societăţi comerciale nerezidente, au retras în numerar imediat sumele încasate, tranzacţiile având un scop economic nereal, iar în unele cazuri nu corespundeau profilului tranzacţional al clientului”.

Într-un alt dosar, procurorii fac cercetări şi faţă de o instituţie bancară care intermedia banii negri din industria videochat-ului. „S-a stabilit că persoana juridică nerezidentă în România are o pagină web din studierea căreia rezultă că această societate desfăşoară activităţi şi operaţiuni financiare asemănătoare societăţilor bancare, oferind servicii de transfer de sume de bani, plăţi, operaţiuni cu carduri bancare, iar pentru fiecare tip de  operaţiune existând un anumit comision, plăţile efectuate prin conturile bancare deschise pe teritoriul României fiind dispuse de regulă  on-line de către anumite persoane coordonate de către alte unii dintre cei cercetaţi în prezenta cauză”, au mai arătat procurorii Parchetului General.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, persoanele bănuite de implicarea în acest dosar ar fi efectuat operaţiuni financiare de peste 300.000.000 de dolari americani. „În cauză, urmează a fi instituit sechestru asigurator asupra a peste 15.000.000 de dolari americani, aflaţi în conturile bancare ale persoanelor bănuite, precum şi asupra a 5 locuinţe şi 6 autoturisme”, arată IGPR într-un comunicat de presă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite