Numărul românilor din diaspora infectaţi cu COVID-19. Ce ţări europene refuză să comunice cetăţenia pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Norvegia consideră că transmiterea cetăţeniei pacienţilor cu COVID încalcă GDPR FOTO Primăria Bucureşti
Norvegia consideră că transmiterea cetăţeniei pacienţilor cu COVID încalcă GDPR FOTO Primăria Bucureşti

Grupul de Comunicare Strategică a arătat în ultima informare, transmisă marţi, că 2.384 de cetăţeni români aflaţi în străinătate au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19. Un răspuns transmis de MAE la solicitarea „Adevărul” arată, însă, că sunt ţări care refuză să comunice cetăţenia pacienţilor.

Potrivit informaţiilor obţinute de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, 2.384 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19: 1.387 în Italia, 560 în Spania, 29 în Franţa, 271 în Germania, 78 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveţia, 2 în Turcia  şi câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta şi Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) şi până la acest moment, 96 de cetăţeni români aflaţi în  străinătate, 29 în Italia, 19 în Franţa, 30 în Marea Britanie, 8 în Spania, 5 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveţia şi unul în SUA, au decedat. Dintre cetăţenii români confirmaţi cu noul coronavirus, 21 au fost declaraţi vindecaţi: 9 în Germania, 8 în Franţa, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg şi unul în Tunisia”, este ultima comunicare a Grupului de Comunicare Strategică referitoare la situaţia românilor infectaţi cu coronavirus în afara ţării.

În urma comunicărilor de săptămânile trecute, prin care GCC a comunicat că au fost români declaraţi vindecaţi în Indonezia, Luxemburg sau Tunisia, „Adevărul” a solicitat Ministerului Afacerilor Externe date suplimentare cu privire la situaţia românilor din aceste ţări. În răspunsul transmis „Adevărul”, MAE a arătat că „raportările misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare referitoare la cetăţenii români din străinătate care au fost confirmaţi pozitiv pentru infecţia cu COVID-19 (inclusiv situaţia celor decedaţi ca urmare a acestei infecţii sau care au fost declaraţi vindecaţi) se bazează, în principal, pe datele primite de la autorităţile competente din statele de reşedinţă”.

MAE mai arată că „aceste raportări sunt elaborate în conformitate cu legislaţia din statul respectiv, inclusiv cu respectarea normelor privind protecţia datelor cu caracter personal, a informaţiilor cu caracter medical şi a vieţii private”.

Potrivit MAE, sunt situaţii în care „autorităţile competente din statele de reşedinţă nu comunică date suplimentare referitoare la persoanele declarate ca fiind infectate cu COVID-19”. „Cu titlu de exemplu, autorităţile norvegiene au precizat că datele personale ale pacienţilor/suspecţilor de infectare cu SARS-CoV-2, inclusiv dezvăluirea cetăţeniei, nu pot face obiectul comunicărilor privind situaţia răspândirii pandemiei de COVID-19. Situaţii similare sunt în Regatul Suediei, unde nu există statistici oficiale pe criteriul naţionalităţii sau în Republica Moldova, autorităţile competente neoferind informaţii detaliate cu privire la persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, MAE nu deţine informaţii referitoare la protocolul medical urmat în fiecare caz, scopul deplasării cetăţenilor români în statul de reşedinţă sau date referitoare la o eventuală revenire a acestora în România”, a transmis MAE, într-un răspuns oferit „Adevărul”.

MAE a mai transmis că „la nivelul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare ale României în străinătate, MAE precizează că au fost înregistrate, până în prezent, zece cazuri de infectare”. „Toate cele zece persoane au fost între timp declarate vindecate. Dintre acestea, patru sunt femei şi şase bărbaţi”, a mai arătat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a mai transmis că  „misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate tratează cu prioritate orice solicitare de sprijin din partea cetăţenilor români şi depun eforturi pentru soluţionarea acestora, în limita competenţelor şi cu respectarea legislaţiei statului de reşedinţă, inclusiv a măsurilor adoptate pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. „De asemenea, MAE menţionează că reprezentanţii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare rămân la dispoziţia cetăţenilor români pentru acordarea de asistenţă consulară în situaţii deosebite sau care prezintă un caracter urgent, temeinic justificate, determinate de necesităţi deosebite (ex.: decese, accidente, acte solicitate de autorităţile locale în contextul pandemiei etc.). De asemenea, în vederea revenirii pe teritoriul României, în cazuri excepţionale, de urgenţă, cetăţenii români care nu mai sunt în posesia documentelor de identitate şi/sau a documentelor de călătorie valabile, pot solicita eliberarea unor titluri de călătorie misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României”, a mai transmis MAE.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite