Noutăţi de pe şantierul din Parcul Central "Scudier" din Timişoara. S-au descoperit vestigii din epoca bronzului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viceprimarul Dan Diaconu şi Adrian Bere -şeful de la Mediu, pe şantier în Parcul Central din Timişoara FOTO Dan Diaconu/Facebook
Viceprimarul Dan Diaconu şi Adrian Bere -şeful de la Mediu, pe şantier în Parcul Central din Timişoara FOTO Dan Diaconu/Facebook

Lucrările în Parcul Central „Scudier” din Timişoara au demarat la începutul lunii iunie. Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei, a prezentat nouătăţile de pe şantier.

Parcul Central „Scudier” din Timişoara îşi va schimba faţa. Stilul peisagistic va fi modernizat, va apărea un foişor de muzică, un amfiteatru, gradene verzi, un labirint. Lucrările vizează şi refacerea aleilor, instalarea unui nou sistem de irigare, montarea de mobilier urban nou, plantarea de material dendrofloricol. 
 

Valoarea contractului de execuţie este de aproximativ 1,7 milioane de euro. Durata lucrărilor este de 12 luni.

Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei, a venit cu noutăţi de pe şantierul din parc. 
 

„Lucrările au avansat excelent în ultima lună, de când şantierul pentru reabilitarea Parcului Central Anton Scudier a fost lansat. În mare parte lucrările de canalizaţie subterană au fost realizate, toate lucrările de decapare, consolidarea monumentului, dar şi trasarea şi aşezarea bordurilor pentru o buna parte din alei. În zona dinspre Bulevardul Republicii, am avut bucuria de a descoperi vestigii din epoca bronzului, totuşi am primit asigurări că cercetarea arheologică nu va afecta mersul şantierului. Conceptul de modernizare propune armonizarea stilului peisagistic al fondului general al amenajării existente cu accente în stil geometric clasic, la care se vor adăuga elemente noi cum sunt foişorul de muzică, gradene verzi, labirint verde...Dacă ritmul se va păstra, avem şanse importante de a finaliza acest şantier înainte de termen”, a scris Dan Diaconu, pe pagina sa de Facebook.

Şantier în Parcul Central din Timişoara FOTO Dan Diaconu/Facebook

Arheologii care lucrează pe şantier susţin că s-au descoperit fragmente de vase din Epoca Bronzului, fragmente de oase de om şi chirpici din locuinţe.

În locul parcului a existat cimitirul civil şi militar al Cetăţii

Între 1738-1771, pe locul acestui parc a fost un cimitir civil şi mililitar, unde au fost înmormântaţi în jur de 9.000 de victim ale epidemiei de ciumă din 1778-1739. Cimitirul a fost închis după amenajarea spaţiului din Calea Lipovei (Cimitirul Central).

În 1880, generalul Anton Scudier, comandantul Banatului, a dat dispoziţie ca osemintele să fie mutate în noul cimitir, iar în zonă au fost plantaţi copaci şi s-a amenajat un parc. Până la venirea comuniştilor, parcul a purtat numele fostului guvernator. 

Între 1950-1955 s-a numit Parcul Stalin, apoi a devenit Parcul Central. În 2005 a căpătat numele de Parcul Central “Anton Scudier”.
 

Scudier

Scudier a avut o statuie în parc, care a fost distrusă în 26 octombrie 1918, în contextual prăbuşirii frontului austro-ungar.

Ulterior, pe soclu s-a instalat un ceas. Apoi s-a amplasat Monumentul Ostaşului Sovietic, sculptat de Ion Vlad, care a fost dezvelit în 1962. Mai târziu, pentru ca statuia să fie păstrată în parc, a fost botezată „Monumentul Ostaşului Român”.

Şantier în Parcul Central din Timişoara FOTO Dan Diaconu/Facebook

Iniţial, pe monument a fost amplasat mesajul:

„Glorie ostaşilor români, moştenitori ai tradiţiilor eroice străbune, care au luptat cu eroism împotriva fascismului, pentru libertatea şi independenţa patriei”

După 1989 inscripţia a fost modificată, monumentul fiind astfel „reciclat”. 

„Glorie ostaşului român, moştenitor al tradiţiilor istoriei străbune care a luptat cu eroism împotriva bolşevismului şi fascismului pentru libertatea şi independenţa patriei”

Inscripţia actuală este considerată şi ea inadecvată istoric deoarece armata română a luptat nu numai împotrivă, ci şi alături, atât de germani, cât şi de ruşi.

Citiţi şi:
 

FOTO Monumentul „Ostaşului Sovietic“ din Parcul Central al Timişoarei, „trimis“ în Cimitirul Eroilor

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite