Norul vulcanic i-a ars la buzunar pe bănăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni au fost păgubiţi din cauză că nu avioanele care trebuia să îi ducă spre destinaţiile dorite nu au mai decolat. Companiile aeriene au pierderi de milioane de euro, aeroporturile din Vest au rămas cu găuri în buget, iar bănăţenii de rând sunt şi ei afectaţi financiar.

Exilată în Egipt din cauza norului de cenuşă vulcanică, timişoreanca Laura Martonosy, împreună cu soţul şi cei doi copii, a avut parte de o vacanţă de coşmar. Planificaseră să stea două săptămâni în ţara faraonilor, dar au fost consemnaţi încă o săptămână, din cauză că avioanele nu decolau de la Hurghada. Norocul familiei este că vacanţa a fost contractată de la un tour-operator din Austria, astfel că toate cheltuielile au fost suportate de aceasta, fără încercări balcanice „de dus cu zăhărelul". "„acanţa noastră trebuia să se termine vinerea trecută, însă în ultimul moment ne-au anunţat că avionul nu poate decola din cauza norului vulcanic. A trebuit să dăm o grămadă de telefoane. Soţul meu şi-a luat o săptămână de concediu fără plată, iar pe copii a trebuit să-i învoiesc de la şcoală. Eu am pierdut câteva cauze şi negocieri la care trebuia să particip", a spus Laura Martonosy, avocat, care s-a întors noaptea trecută la Timişoara.
Chiar şi locul de parcare pentru maşina lăsată în aeroportul din Viena a fost achitat pentru încă o săptămână de tour-operator. Pagubele produse de lipsa lor din România vor fi însă suportate de familie. „Concediul fără plată al soţului meu, factura telefonică, absenţa copiilor de la şcoală sunt pagube pe care nu le putem recupera. Numai la telefon am de plătit o sută de euro în plus la factură", a mai spus timişoreanca.

Lună de miere distrusă

Filip şi Flavia Frenţ au ratat un sejur de vis din cauza erupţiei vulcanice din Islanda. El este din Arad şi este medic rezident şi lucrează în Anglia, iar ea este kinetoterapeut, originară din Deva. Nunta, care a avut loc duminică, a fost de vis, însă planurile le-au intrat în impas luni când ar fi trebuit să plece în luna de miere în Republica Dominicană. „Ar fi trebuit să mergem până la Londra şi de acolo să luăm un alt avion", a explicat tânărul. Pe lângă faptul că visul de a petrece un sejur de neuitat s-a năruit, cei doi tineri pierd şi o sumă importantă de bani. „Transportul este cel mai scump. Companiile aeriene au promis că returnează banii. Din păcate furnizorul sejurului din Republica Dominicană ne-a penalizat cu 80 la sută din valoarea sejurului", a mai spus Filip Frenţ.

Pierderi de 7.000 de euro

Norul de praf vulcanic, care a tranzitat spaţiul aerian al României, a lovit şi în afacerile hunedorenilor. Zenainda Moşneag, administratorul agenţiei turistice Nexus Travel din Deva, a fost afectată de trei ori. A pierdut o întâlnire de afaceri, a fost nevoită să returneze clienţilor două bilete de avion care nu au mai putut fi folosite şi, pe fondul psihozei aduse de nor, a pierdut 30 la sută din potenţialii clienţi. În bani, toate acestea înseamnă circa 7.000 de euro. Pentru omul de afaceri Zenaida Moşneag praful aruncat de vulcanul din Islanda şi-a făcut simţită prezenţa pentru prima dată, luni, pe aeroportul din Cluj. „Aveam planificată o întâlnire de afaceri la Zakyntos în Grecia. Traseul cu avionul era Cluj-Bucureşti-Atena. Abia când am ajuns pe aeroportul de la Cluj autorităţile aeriene au decis să anuleze cursa de Bucureşti. A trebuit să renunţ la călătorie şi m-am întors la Deva", spune întreprinzătoarea. Ratarea întâlnirii se cuantifică la capitolul pierderi cu preţul biletului, de circa 300 de euro şi oportunitatea unor extinderi a colaborării cu partenerii greci. Ea evaluează că norul i-a redus numărul de cereri pentru petrecerea unui sejur în străinătate cu circa 30 la sută, ceea ce înseamnă pierderea unor venituri de aproximativ patru-cinci mii de euro.

Interzis acasă

Orădenii care lucrează în străinătate au fost şi ei afectaţi de vulcan. Biletele ieftine cumpărate de la companiile aeriene s-au dovedit a fi inutile, după ce norul de cenuşă vulcanică a anulat zborurile.
O orădeancă trebuia să ajungă în Anglia marţi, cu un zbor de la Budapesta. Din cauza norului de cenuşă vulcanică, zborul său a fost anulat, fiindu-i afectate planurile de călătorie. Viorica Vereş, în vârstă de 54 de ani, este una dintre persoanele care au trebuit să se reorienteze, fie spre agenţiile de turism, fie spre companiile de transport. „Norul de cenuşă vulcanică mi-a dat planurile peste cap", se plânge Vereş, care porneşte vineri cu maşina spre Manchester, unde lucrează la o firmă de prelucrare a lemnului. „În loc să cheltui 100 de euro, cât am plătit pe biletul cumpărat din timp, am ajuns să scot din buzunar peste 400 de euro, pe acelaşi drum", spune orădeanca.
Daniel Micu, director la Atlassib, a declarat pentru Adevărul de Seară, ediţia de Oradea, că, în ultima săptămână, a crescut cererea pentru transportul rutier. „În ultimele zile numărul călătorilor a fost mai mare decât într-o perioadă obişnuită", a spus Daniel Micu. Acesta a precizat că solicitările au crescut pe toate relaţiile, în douăspreze ţări. (Daniel Dancea, Claudia Vidican, Adrian Sălăgean)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite