Norica Nicolaei, despre trecutul său de procuror comunist: „Am fost foarte independentă în perioada comunistă”

Norica Nicolaei, despre trecutul său de procuror comunist: „Am fost foarte independentă în perioada comunistă”

Norica Nicolai a fost procuror în perioada 1983 - 1991 FOTO Adevărul

Norica Nicolai, europarlamentar ALDE şi prima pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare, a declarat duminică, la Timişoara, că nu are nimic să îşi reproşeze pentru perioada în care a ocupa funcţia de procuror în timpul regimului comunist.

Prezent, ieri, la Timişoara pentru conferinţa regională de lansare a candidaţilor la alegerile europarlamentare, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a lansat un nou atac la procurorul general al României, Augustin Lazăr, despre care a spus că în calitate de procuror comunist a fost un instrument al aparatului de represiune al regimului comunist.

Întrebat dacă Norica Nicolai, care a fost procuror comunist şi care este prima pe lista ALDE pentru alegerile europarlamentare, putea fi procuror comunist fără a fi o „rotiţă” în angrenajul regimului comunist, Tăriceanu a spus „categoric da”, lăsând-o pe Norica Nicolai să explice de ce.

Sunt absolut de acord cu preşedintele Klaus Iohannis care a spus în 2015 că fiecare procuror poate fi atât de independent cât vrea. Eu am vrut şi am fost foarte independentă în perioada comunistă pentru că nu am acţionat în nicio comisie, nu am avut vreo influenţă din partea membrilor PCR şi a leadership-ului PCR, dar dacă unii au vrut să colaboreze cu Securitatea, nu i-a împiedicat nimeni. Ba pentru anumite funcţii de conducere, şi noi am aflat târziu de chestia asta, aveai nevoie de un aviz de la Securitate. Nu am ce să îmi reproşez”, a declarat Norica Nicolai, care susţin că Augustin Lazăr a ajuns preşedinte al comisiei de eliberări condiţionate de la Aiud încălcând legea de la vremea respectivă.

Sunt absolut convinsă că şi domnul Lazăr ar fi putut evita această colaborare dacă ar fi respectat minunanta lege de la vreme respectivă pentru că domnul Lazăr ca procuror în cadrul procuraturii locale nu putea fi membru în comisia de eliberare condiţionată pentru că textul de lege spunea clar că poate fi numai un procuror de la procuratura judeţeană. De ce să încalce legea, de ce unii l-au încurajat pe domnul Lazăr să încalce legea inclusiv la numire, nu pot să ştiu. Pot presupune că unii au avut interesul să aibă un om foarte sigur pentru că în România vremurilor respective doar trei închisori aveau deţinuţi politici”, a mai declarat Norica Nicolai.

Tăriceanu: „Unii au fost instrumente ale aparatului de represiune pe când alţii şi-au văzut de treaba lor cu onestitate”

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a completat-o pe Norica Nicolai spunând că un procuror putea fi independent în timpul regimului comunist. „Unii au fost instrumente ale aparatului de represiune pe când alţii şi-au văzut de treaba lor cu onestitate. Aceste comparaţii pot fi făcute numai dacă vreţi să le forţăm. Putem să extindem încercarea de a-i incrimina pe toţi cei care au deţinut aceleaşi funcţii. Mai sunt şi alţii care ar putea fi puşi. Unii şi-au făcut profesia cu respectarea legii, cu respectarea credinţei proprii şi alţii au consimţit pentru avantaje materiale, de funcţie să fie instrumentele represiunii comuniste”, a declarat Tăriceanu.

Vosganian: „Una e să fii procuror la o puşcărie unde prelungeşti tragedia unor deţinuţi politici şi alta e să fii procuror la Olteniţa”

La rândul său, Varujan Vosganian a declarat că independenţa procurului dinainte de 1989 depindea foarte mult de activitatea pe care o desfăşura. „În orice ţară există şi violatori şi pedofili şi hoţi şi Cod Penal. Dacă un procuror acuză în faţa instanţei un violator înseamnă că face jocul unui regim opresiv? Tatăl meu a intrat în funcţie în 1950 şi s-a pensionat în 1990. Toată perioada lui profesională a fost în comunism. A fost inginer agronom şi sunt mândru de tatăl meu. Să aruncăm asupra unei întregi bresle o anatemă numai ca să salvăm un om e prea mult. Una e să fii procuror la o puşcărie unde prelungeşti tragedia unor deţinuţi politici şi alta e să fii procuror la Olteniţa unde veghezi să nu fie tâlhării şi hoţii”, a declarat şi Varujan Vosganian.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: