Nicolae Robu va afla cu trei zile înainte de alegeri dacă va fi judecat în dosarul caselor naţionalizate din Timişoara. A fost sesizată şi Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Timişoara a sesisează Curtea Constituţională la cererea primarului Nicolae Robu şi a fostului primar Gheorghe Ciuhandu, trimişi în judecată de DNA. Judecătorii Curţii de Apel au respins cererea de suspendare a judecării dosarului în camera preliminară.

Curtea de Apel Timişoara a programat joi primul termen din dosarul în care inculpaţii din dosarul caselor vândute pe Legea 112 au contestat rechizitoriul procurorilor DNA. Judecătorii au stabilit termen de pronunţare a sentinţei prin care se decide dacă procesul poate începe sau nu pentru 24 septembrie.

În acelaşi timp, Curtea de Apel Timişoara a admis cererea formulată de Robu şi Ciuhandu, care au invocat neconstituţionalitatea unor articole de lege. Astfel, Curtea de Apel Timişoara a decis să sesizeze Curtea Constituţională. Până la judecarea cererii la CCR, dosarul merge mai departe, judecătorii respingând cererile de suspendare a judecării contestaţiilor.
 

„În temeiul art. 29 alin 4 din Legea 47/1992 republicată admite cererea formulată de inculpatul ROBU NICOLAE, prin avocat, privind sesizarea Curţii Constituţionale. În temeiul art. 29 alin 4 din Legea 47/1992 republicată admite cererea formulată de inculpatul CIUHANDU GHEORGHE CORIOLAN, prin avocat, privind sesizarea Curţii Constituţionale. În temeiul art. 29 alin 4 din Legea 47/1992 republicată sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 344 alin. 2, 345 şi 366 Cod procedură penală prin raportare la art. 16 alin. 1, art. 20, art. 21 alin. 1 şi 3, art. 24 alin. 1 , art. 124 alin. 1 şi 2 din Constituţia României şi art. 6 paragraful 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 345 alin. 1, art. 347 alin. 3 Cod procedură penală prin raportare la art. 11, art. 20, art. 21 alin. 3, art. 24 alin. 1 din Constituţia României şi art. 6 paragraful 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, se arată în decizia Curţii de Apel Timişoara. 

Procurorii structurii centrale a DNA au trimis în judecată, la finalul anului 2019, un amplu dosar de abuz în serviciu care vizează vânzarea ilegală, în baza Legii 112, a peste 200 de apartamente din Timişoara. În dosar au fost trimişi în judecată fostul primar Gheorghe Ciuhandu, actualul primar, Nicolae Robu, dar şi doi directori cu greutate pe vremea lui Ciuhandu: Nicuşor Miuţ (fost director la Patrimoniu) şi Ioan Cojocari (fostul secretar al primăriei).

Inculpaţii sunt acuzaţi că, în baza Legii 112, care le permitea chiriaşilor din casele naţionalizate să cumpere la preţuri modice locuinţele în care stau, au vândut locuinţe unor persoane care nu aveau dreptul să beneficieze de prevederile acestei legi, nefiind chiriaşi la data intrării ei în vigoare.

Robu: „Eu sunt un om ultra cinstit”

În dosarul trimis în judecată de DNA, cele mai multe ilegalităţi au fost comise în timpul administraţiei Ciuhandu. Actualului primar i se impută încheierea ilegală a două contracte pentru două apartamente. Robu s-a apărat în permanenţă spunând că e vorba de „două magherniţe”. „ Eu sunt un om ultra cinstit. Singura mea avuţie până la vârsta asta este onoarea şi nu pot să nu fiu revoltat când cineva atentează la această avuţie. De ce să fiu eu trimis în judecată? În cazul meu s-au vândut de aparatul primăriei două magherniţe cu o semnătură dată de mine, sub garanţia că totul e legal sub garanţia dată de de aparatul de specialitate”, a declarat Nicolae Robu, în 2018, după ce i s-a adus la cunoştiinţă că va fi trimis în judecată în scandalul locuinţelor vândute ilegal. Sunt două magherniţe aflate în fundul unei curţi. Un apartament cu o singură cameră de 25 de metri pătraţi, şi unul de două camere de 50 de metri pătraţi. Erau fără geamuri, fără curent... iar procurorii susţin că prin vânzarea lor către chiriaşi s-a produs un prejudiciu de 60.000 de euro. Dacă le vindem acum, cu toate îmbunătăţirile nu luăm 10.000 de euro. Aici a fost un caz social. Nu e în regulă, nu e corect”, s-a apărat Robu după ce DNA a anunţat trimiterea sa în judecată. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite