Neserioşi într-un proiect nemţesc

Neserioşi  într-un proiect nemţesc

Casa Adam Muller Gutrebunnm din Piaţa 700

Primăria a provocat o situaţie penibilă faţă de Guvernul Germaniei, care a investit pe Bega. După Revoluţie, străinii au venit în Timişoara cu diferite proiecte sociale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Indiferent că a fost vorba de americani, nemţi sau italieni, ajutoarele au fost binevenite. Pe acest fond, Guvernul Germaniei şi-a exprimat dorinţa de a investi „o căruţă” de bani pentru a construi la Timişoara o casă de bătrâni ai cărei beneficiari să fie etnicii germani din Banat. Condiţia era ca Primăria Timişoara să pună la dispoziţie un teren, care să fie concesionat gratuit pe toată perioada derulării proiectului. Soluţia găsită a fost de concesionare a unui teren de 2.877 de metri pătraţi pe strada Gheorghe Lazăr, într-o zonă centrală. Primind terenul, nemţii s-au apucat de lucru şi au construit Casa Adam Muller Guttenbrun (AMG), o clădire care a schimbat complet faţa zonei prin modul în care a fost întreţinută şi prin serviciile oferite.

Germanii sunt puşi acum într-o situaţie dificilă pentru că o jumătate din terenul pe care se află clădirea a fost retrocedată printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă fostului proprietar, un cetăţean german, iar cealaltă jumătate este revendicată de un cetăţean american, procesul fiind încă pe rol.

Se fac că plouă
Directorul AMG, Helmut Weinschrott, susţine că instituţia pe care o conduce trăieşte din subvenţii pe care le oferă statul german şi Guvernul României şi din contribuţia beneficiarilor, iar o chirie plătită pe teren ar pune în dificultate funcţionarea casei de bătrâni. Înainte de a se ajunge la o sentinţă definitivă şi irevocabilă de restituire în natură, exista posibilitatea ca primăria să ofere despăgubiri sau un alt teren de aceeaşi valoare.

Avocatul proprietarilor, Camil Peia, care e şi fostul şef de cabinet al primarului Gheorghe Ciuhandu, spune însă că nimeni din primărie nu a fost interesat de o astfel de variantă, cu toate că proprietarii ar fi fost dispuşi să discute pe această temă. „Poate că organele administrative aveau şi alte soluţii, dar nu am fost invitaţi la nicio discuţie. Nu ni s-a oferit ocazia şi noi am înaintat aceste acţiuni”, a spus avocatul. Secretarul Primăriei, responsabil de problemele juridice ale instituţiei, a refuzat să facă vreun comentariu. „Nu ştiu nimic”, a spus Cojocari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările