Moment istoric: Domeniul Regal de la Săvârşin se va deschide publicului larg. Principalele atracţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domeniul regal de la Săvârşin se deschide pentru publicul larg de la 1 mai 2021 FOTO savarsinregal.ro
Domeniul regal de la Săvârşin se deschide pentru publicul larg de la 1 mai 2021 FOTO savarsinregal.ro

Familia Regală a României a anunţat că Domeniul Regal Săvârşin va fi deschis celor care doresc să-l viziteze începând cu data de 1 mai 2021. Momentul este unul istoric, fiind pentru prima dată de la revenirea Regelui Mihai în România când Domeniul Regal Săvârşin este deschis publicului larg.

Domeniul Regal Săvârşin va fi deschis publicului din 1 mai până la 1 octombrie, în fiecare sâmbăta şi duminica, între orele 9.00 şi 18.00, anunţă ghidulbanatului.ro. Vizitarea parcului se face în prezenţa unui ghid care îi va introduce pe turişti în culisele domeniului. Grupuri organizate pot vizita domeniul şi în restul lunilor anului, precum şi în alte zile ale săptămânii, dacă solicită în prealabil, pe e-mail sau telefonic, o vizită specială. Taxa de acces în Domeniul Regal Săvârşin variază între cinci şi 20 de lei, existând anumite categorii care beneficiază de reducere. Datele de contact pentru programarea vizitelor pot fi găsite pe site-ul savarsinregal.ro.

Mesajul Principesei Margareta

Pe site-ul Domeniului Regal Săvârşin, Principesa Margareta turiştii interesaţi de Domeniul Regal de la Săvârşin pot citi mesajul Principesei Margareta. „Primul lucru care îmi vine în minte când vorbesc despre Săvârşin este armonia castelului şi a parcului. Proporţii frumoase, culori extraordinare, o lumină caldă şi plină, spaţiu şi tihnă. Armonia a fost completată – fără îndoială – de mâna bunicii mele, Regina-Mamă Elena, care a transformat edificiul într-un cămin plăcut, cald şi elegant”, este mesajul Principesei Margareta. Potrivit Principesei Margareta, „castelul şi parcul de astăzi au, exact ca şi în timpul vieţii Regelui Mihai, un rol de catalizator, de punct vital în dezvoltarea comunităţii, de aceea am şi făcut timp de atâţia ani eforturi să refacem patrimoniul construit şi patrimoniul natural”.

Garajul regal, punct de atracţie

Turiştii care ajung la Săvârşin pot vizita Satul regal cu cele opt clădiri care îl compun: Muzeul Regal al Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeaşi clădire în care a fost în anii 1940, Spălătoria şi Călcătoria, aflate şi ele în clădirea lord in 1940, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeaşi cu cea din anii 1940), Casa Tehnică şi Magazinul de Suveniruri.


Garajul regal de la Săvârşin FOTO savarsinregal.ro

În afară de Casa Ceaiului, celelalte clădiri au fost restaurate, cu mijloace proprii, cu materiale şi cu meşteri locali, în anii 2011-2017. „Muzeul regal al automobilului a fost o ideea Custodelui Coroanei. Cu mulţi ani în urmă, chiar la întoarcerea la Săvârşin, Majestatea Sa a spus că această clădire de mari dimensiuni ar merita să fie mai mult decât un garaj. Tot ea a fost cea care a rugat pe Regele Mihai, să încuviinţeze transportarea Jeep-urilor de la Versoix la Săvârşin, lalolaltă cu întregul atelier auto. În anul 2017, atelierul şi Jeep-urile au venit la Săvârşin”, se arată pe site-ul Domeniului Regal.

Domeniul de la Savarsin FOTO savarsinregal.ro

Parcul regal, o altă atracţie de la Săvârşin

Pe lângă Satul Regal, turiştii care ajung la Săvârşin pot vizita şi Parcul Regal care cuprinde: Grădina Ascunsă, Micul Pavilion, Lacul şi Insula, Terenul de teni, Aleea lungă, Bolta de Glicine. Acest obiectiv a fost ridicat în două etape, în iarna anului 2015 şi în primăvara lui 2016. „Glicinele au fost şi ele plantate în două rânduri, în vara şi în toamna lui 2016. Apoi a fost nivelată poteca de sub boltă şi acoperită cu pietriş alb, iar la intrare au fost puşi doi stâlpi de piatră veche, găsiţi pe domeniu.


Parcul regal de la Săvârşin FOTO savarsinregal.ro

După patru ani, glicinele au crescut şi sunt contopite într-o minunată cunună de flori şi frunze”, se mai arată pe prezentarea de pe site-ul Domeniului Regal. În privinţa Terenului de tenis, acesta datează din anul 1945. El a fost de multe ori menţionat de Regele Mihai, în momentele în care îşi împărtăşea amintirile despre viaţa la castel. „De la bun început, el a fost construit cu materiale simple, naturale, fără să se dorească nici o clipă ostentaţie sau lux. Zgură pe jos, simplă plasă de fier pe gard, un fileu cu suporţi şi două bănci de lemn, aşa arăta el în anul 1945 şi tot aşa arată şi în anul 2021”, mai arată familia regală.

Domeniul de la Savarsin FOTO savarsinregal.ro

Istoria Castelului de la Săvârşin

Prima menţiune a localităţii, confirmată de documente de care dispune Casa Regală datează din 1769, când satul Soborsin apare în prima ridicare topografică militară a Imperiului Austriei, numită « iosefină ». Primul proprietar cert al Domeniului Săvârşin a fost baronul András de Forray, născut în anul 1718, probabil la Săvârşin. El a fost funcţionar public în Monarhia Habsburgică şi a ocupat poziţiile de consilier guvernamental şi comisar adjunct de poliţie.

Pe 9 iunie 1784, în timpul răscoalei ţăranilor conduşi de Petre Baciu, baronul a fost răpit şi, ulterior, eliberat după negocieri cu autorităţile. Pe 9 noiembrie 1784, conacul a fost incendiat de răsculaţi. În mod sigur, incendiul nu a distrus integral clădirea, lucru dovedit de faptul că noul conac avea să fie construit doar două decenii mai târziu.

La incendiu a dispărut însă întreaga arhivă a familiei, astfel încât multe dintre detaliile legate de proprietatea şi despre viaţa familiei Forray nu vor fi niciodată cunoscute. Varianta de astăzi a clădirii este rezultatul încă unei transformări, executată în anul 1905, când a fost adăugat un etaj pe capetele laterale ale castelului (la est şi la vest). Aceste lucrări au fost făcute de Károly şi Maria Irma.

Spital, şcoală şi casă de protocol în comunism

După moartea soţiei sale, Maria Irma (în 1925), contele Károly Hunyady a fost unicul proprietar al domeniului, până în anul 1932. În 1932, Antoniu Mocioni de Foeni, un respectat şi influent personaj al Curţii Regale, cumpără Domeniul Săvârşin (castelul, parcul, clădirile adiacente şi pădurile). Domeniul de la Săvârşin a fost transformat în Societatea Anonimă „Corvin“, al cărei acţionar majoritar era baronul Antoniu.

Regele Mihai I cumpără proprietatea la 26 martie 1943 (coincidenţa face ca 26 martie să fie şi ziua de naştere a primei fiice a regelui, Majestatea Sa Margareta, în anul 1949). Regele Mihai şi mama sa, Regina Elena, vizitaseră castelul şi proprietatea înainte de a deveni proprietari, ca musafiri ai familiei Mocioni, atât la Săvârşin, cât şi la Bulci. Sub directa supraveghere a Reginei-Mamă Elena, castelul este supus unor lucrări de reparaţii şi modernizare în anii 1943-1945. Din decembrie 1947 până la 1 iunie 2001, Familia Regală a fost absentă de la Castelul Săvârşin, care a fost confiscat de regimul comunist. În cei 54 de ani de confiscare, castelul a servit drept spital, şcoală şi reşedinţă de protocol. (sursa: savarsinregal.ro)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite