Mobilizare generală la Gărâna pentru aducerea unui pian japonezei Hiromi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instrumentul pe care a cântat japoneza Hiromi a fost adus de la Bucureşti, iar organizatorii au fost nevoiţi să scoată din buget peste 10.000 de lei în care a intrat chiria şi transportul pianului Yamaha.

Festivalul de Jazz de la Gărâna şi-a consolidat în actuala ediţie statutul de cel mai important eveniment de acest gen din Sud-Est-ul Europei. Mii de iubitori ai jazzului au urcat în Munţii Semenicului, iar pe scena din Poiana Lupului au concertat nume sonore al muzicii pe plan mondial. Nu au lipsit însă nici de această dată evenimentele neaşteptate, care i-au pus în dificultate pe organizatori.

Cea mai mare problemă a fost cu pianista japoneză Hiromi, unul din capii de afiş ai festivalului. Reprezentanţii artistei au cerut ca pe scenă să fie adus un pian Yamaha, de ultimă generaţie, pentru că Hiromi numai pe aceste instrument poate să cânte. După îndelungi căutări la Timişoara, Reşiţa şi în alte oraşe din zona de vest a ţării, Marius Giura, directorul festivalului a fost nevoit să închirieze un pian tocmai de la Bucureşti. Chiria şi transportul instrumentului a uşurat bugetul organizatorilor cu peste 10.000 de lei. „Nu exista altă soluţie. Chiar nu am avut de ales. Dacă nu făceam rost de acest pian nu venea Hiromi să cânte la Gărâna. Suma a fost mare, dar nu mai contează”, a declarat Marius Giura, directorul Festivalului de Jazz de la Gărâna. Se pare că impresarii japonezei au strâmbat şi aşa din nas, pe motiv că pianul adus pe scenă nu avea chiar dimensiunea cerută de ei. Până la urmă Hiromi i-a liniştit pe organizatori şi a acceptat să cânte, iar publicul a avut parte de un concert incendiar.



Un toboşar fabulos la Gărâna

image

Tot ca o picanterie, reputatul percuţionist Simon Philips, care a cântat cu formaţii celebre precum Judas Priest, Mike Oldfiled, The Who şi Toto, a avut nevoie de mai bine de oră să monteze instrumentele pe scenă şi încă pe atât pentru reglaje. Acesta a adus cu el un număr impresionant de instrumente de percuţie. "Nu am mai văzut aşa ceva. A fost o plăcere să vezi cum au lucrat la montarea tobelor, dar şi sunetul lor a fost pe măsură. Este cel mai mare toboşar pe care l-am auzit vreodată", a spus muzianul timişorean Laci Farkas, prezent la Festivalul de la Gărâna.

Norvegienii sunt şocaţi

Ziua de sâmbătă a început cu mai bine de trei ore întârziere, pentru că muzicienii norvegieni din Mathias Eick Quintet şi Froy Aagre, care au venit de la Oslo, capitala Norvegiei, ţară zguduită de două atentate soldate cu 91 de morţi. Aceştia au întârziat datorită orarelor avioanelor care au fost date peste cap în ţara nordică. "Toți norvegienii sunt șocați. Nu vă pot descrie starea de spirit de acasă. Este cumplit ce s-a întâmplat, pentru că Norvegia este o țară liniștită. Nu s-au întâmplat până acum astfel de evenimente tragice. Este cea mai mare tragedie de după război. Dar se pare că nebuni sunt peste tot în lume. Și chiar dacă inițial s-a crezut că aparțin celor de la Al Qaeda, până la urmă s-a dovediat că a fost comis de un norvegian extremist, de 32 de ani”, a declarat Mathias Eick.


Galerie foto

image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite