Moartea fulgerătoare a unui jurnalist TVR. Ultimul reportaj, încă nedifuzat: mărturiile dramatice ale românului din Norvegia rămas fără cei cinci copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizator în cadrul emisiunii Universul Credinţei de la TVR, o voce a creştinilor evanghelici din România şi tată a şase copii, jurnalistul Cristian Ţepeş a fost zilele trecute în Norvegia unde a documentat un reportaj despre familia românului Marius Bodnariu, rămas fără cei cinci copii luaţi de autorităţi. Cristi Ţepeş nu a mai apucat să finalizeze reportajul: a murit în drum spre o întâlnire cu familia reunită la Iaşi.

Cazul lui Ruth şi Marius Bodnariu, familia mixtă româno – norvegiană rămasă fără cei cinci copii luaţi de autorităţile norvegiene, a făcut înconjurul României. „Adevărul” a relatat acest caz în care românului i-au fost luaţi toţi cei cinci copii, dintre care cel mai mic un bebeluş de trei luni. Condiţiile în care s-a realizat preluarea copiilor din familia Bodnariu sunt încă neelucidate. Pe de o parte sunt acuzaţiile autorităţilor norvegiene, care susţin că au intervenit pentru a-i proteja pe copii, existând date că asupra copiilor sunt exercitate corecţii fizice, iar pe de altă parte, părinţii spun că i-au disciplinat pe copii cu toată dragostea, aplicându-le inclusiv corecţii fizice, dar fără a-i abuza pe copii, neexistând de altfel nicio urmă de violenţă fizică. Mai mult decât atât, părinţii spun că autorităţile norvegiene au comis mai multe abuzuri în momentul în care au preluat copiii, asistenţii sociali spunându-i mamei că îşi poate primi copiii dacă depune mărturie împotriva soţului.

Autorităţile norvegiene au fost sesizate cu un posibil caz de abuz asupra copiilor din familia Bodnariu de directoarea şcolii la care învaţă fetele lui Marius şi Ruth Bodnariu, iar la întocmirea profilului familiei directoarea a precizat (fără a face acest lucru acuzator) şi faptul că părinţii sunt „foarte creştini”. La rândul său tată a şase copii, realizatorul TVR Cristi Ţepeş a pornit pe urma acestei poveşti, mergând în Norvegia pentru documentarea unui reportaj despre cazul familiei Bodnariu.

Sâmbătă 12 Decembrie, jurnalistul TVR publica pe contul personal de Facebook un filmuleţ de un minut. Postarea prezintă imagini din casa familiei Bodnariu din Norvegia. Cei doi părinţi stau lângă un şemineu şi transmit următorul mesaj: „Rugaţi-vă pentru noi!”. Pe marginea şemineului stau atârnaţi cinci ciorapi coloraţi. Fiecare dintre aceşti ciorapi reprezintă unul dintre copiii familiei Bodnariu, preluaţi de autortiăţile norvegiene. Într-un colţ al cadrului se vede ceea ce pare a fi pătuţul bebeluşului, luat şi el de Protecţia Copilului. În după-masa zilei de sâmbătă, 12 decembrie, un post de radio creştin difuzează un interviu cu realizatorul TVR care împărtăşeşte impresii din Norvegia.

image

Secvenţe din imaginile filmate de Cristi Ţepeş în casa lui Marius şi Ruth Bodnariu din Norvegia FOTO Facebook

„Nu aş fi dorit să văd Norvegia în circumstanţele astea. Am stat 31 de ore. Ca să ajungi la ei trebuie să zbori cu trei avioane. De  acolo trebuie să mai mergi 5 ore cu maşina. Distanţele sunt foarte mari. S-au dus să îşi crească copiii într-o comunitate de oameni cuminţi, lângă nişte bunici credincioşi. De la casa lor până la centrul comunei este vreo jumătate de oră de mers cu maşina. Vorbim de nişte părinţi educaţi. S-au îndrăgostit unul de altul slujindu-i pe copiii străzii din Bucureşti. M-am dus acolo să fac ceea ce mi-ar fi plăcut să facă cineva cu mine dacă mi-ar fi fost luaţi copiii. Ei nu sunt izolaţi în sensul că sunt singuri pe lume. Locuiesc cu părinţii acestei mame. Mama lui Ruth este dintr-o familie în care de vreo 7 generaţii părinţii sunt credincioşi”, a povestit Cristian Ţepeş în interviul radio.

În cadrul emisiunii au fost difuzate şi frânturi din interviul luat de Cristi Ţepeş celor doi părinţi. Marius Bodnariu a povestit că în ziua în care i-au fost luaţi copiii era în biroul de la primăria în care lucrează ca inginer IT. „Eram la serviciu. Lucram cu un document când au apărut două persoane. Mi-au arătat legitimaţia de la Poliţie şi mi-au spus că sunt arestat. Am înţeles că trebuie să îi însoţesc la Poliţie. Mi s-a conficat telefonul. Mi s-a precizat faptul că acuzaţia este de molestare a copiilor. Eram şocat. Simţeam ca în visele urâte când vrei să strigi şi nu poţi. Mă gândeam la Ruth, mă gândeam la copii. Am întrebat unde este soţia, unde sunt copiii. Nu mi s-a dat un răspuns clar”, a mărturisit Marius Bodnariu.

image

Părinţii au spus că după mai multe ore de audieri li s-a spus că a doua zi, marţi, se va găsi o soluţie în avantajul familiei.  „Ni s-a promis că în ziua următoare o să stăm de vorbă, o să facem un plan prin care o să fim ajutaţi să creştem copiii conform normelor legale şi a fost un ton pozitiv, iar a doua zi am aşteptat cu sufletul la gură o întrevedere şi seara târziu, în jurul orei 9.00, au venit două maşini. Am tresărit de bucurie că au venit copiii. Ei au venit să ia şi bebele. La un moment dat, asistentele sociale au ieşit afară din casă să se consulte. Mi-au spus că o să ia bebele. Am înţeles atunci că nu aveau nicio legătură cu scopul cu care erau acolo. Nu erau acolo ca să protejeze copilul. Erau acolo cu o agendă mult prea sumbră ca să o înţeleg”, a mai declarat tatăl rămas fără cei cinci copii.

Cristian Ţepeş a declarat în cadrul interviului radio că în ciuda încercării cumplite prin care trec cei doi părinţi, a remarcat credinţa în Dumnezeu a părinţilor. „Am văzut multă suferinţă, dar nu era o suferinţă care să îi zdrobească. Bunica cânta şi era foarte încrezătoare în Dumnezeu. Nu am remarcat ură sau dorinţă de răzbunare. Dacă aş fi norvegian aş suferi foarte mult. Sunt oleacă mai fericit că sunt român pentru că astfel de lucruri nu se întâmplă încă în România. Aceşti copii (n.r. preluaţi din familii) pot să ajungă să fie crescuţi de părinţi homosexuali. Pot fi înfiaţi de astfel de părinţi şi mă întreb, cine le ia mânuţele seara înainte de culcare să se roage cu ei?”, mai spunea Cristi Ţepeş în emisiunea radio difuzată sâmbătă după-masă.  

Cristi Ţepeş urma să realizeze un reportaj cu toate mărturiile adunare în Norvegia. Sâmbătă seara, jurnalistul TV, plecat de la Bucureşti spre Iaşi pentru o reunire a familiei extinse, a murit fulgerător în urma unui accident rutier, provocat cel mai probabil de un stop cardiac. În urmă au rămas şase copii, multă suferinţă, reportajele lui Cristi Ţepeş, o poveste neterminată şi multe cuvinte de apreciere la adresa realizatorului TVR. Unul dintre documentarele tulburătoare la care a lucrat Cristi Ţepeş este filmul despre viaţa lui Richard Wurmbrand, difuzat în cadrul serialului „Memorialul durerii” de pe postul public de televiziune. Un alt documentar realizat de Cristi Ţepeş este despre istoria protestanţilor din România. Înmormântarea lui Cristi Ţepeş va avea loc miercuri, de la ora 12.



Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite