Moartea cumplită a unei fete de 16 ani ucise de un infractor eliberat condiţionat fiindcă „a dat dovezi temeinice de îndreptare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Verebeli a murit în urma unui accident provocat de un bărbat eliberat condiţionat cu doar câteva luni înainte FOTO Facebook
Raluca Verebeli a murit în urma unui accident provocat de un bărbat eliberat condiţionat cu doar câteva luni înainte FOTO Facebook

O tânără de 16 ani din judeţul Timiş a murit şi un tânăr a fost rănit în urma unui accident produs în urmă cu două săptămâni de un şofer care a condus băut fără permis şi care a fugit de la locul accidentului. Şoferul ucigaş este un recidivist, eliberat condiţionat din puşcărie, unde ispăşea o pedeapsă tot pentru conducere fără permis şi contrabandă.

Raluca, o fată de 16 ani din satul timişean Iosif, avea tot viitorul în faţă, dar viaţa ei a fost curmată brusc într-o seară de la sfârşitul lunii august a acestui an. Tânăra, care mergea pe marginea drumului alături de un prieten, a fost spulberată de o maşină condusă de Mircea Mihai Pantiş, care conducea băut şi fără a deţine permis de conducere. Mai mult decât atât, după accident, Pantiş s-a dus acasă, s-a spălat şi s-a întors la locul faptei ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Ulterior, bărbatul a fost reţinut şi arestat preventiv, fiind acuzat de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, fără permis şi fugă de la locul accidentului.

Un document intrat în posesia „Adevărul”, scoate la iveală faptul că la data producerii accidentului, Mircea Mihai Pantiş era în termenul de executare a pedepsei de trei ani şi 10 luni de închisoare la care a fost condamnat în anul 2013. Bărbatul a fost, însă, eliberat condiţionat, la începutul acestui an, judecătorii considerând că bărbatul este reabilitat. Sentinţa de eliberare condiţionată nu a fost contestată de procurori.

Potrivit sentinţei de eliberare condiţionată intrate în posesia „Adevărul”, Pantiş a fost condamnat prima dată în 2011, l 0 luni de închisoare cu suspendare pentru conducere fără permis. Bărbatul şi-a bătut joc de şansa dată de Justiţie şi în termenul de încercare stabilit de instanţă a comis noi infracţiuni, de această dată de contrabandă. Astfel, judecătorii i-au anulat suspendarea pedepsei iniţiale şi l-au condamnat pe Pantiş la 3 ani şi 10 luni (1.400 de zile) de încuhisoare.

Pentru eliberarea condiţionată bărbatul trebuia să îndeplinească mai multe cerinţe. Una dintre ele viza executarea a două treimi din pedeapsă. Pentru a îndeplini acest criteriu, bărbatul avea nevoie de 933 de zile de detenţie. Până în 19 ianuarie 2016, Pantiş a executat efectiv 805 zile şi a câştigat 132 de zile prin muncă, astfel că a adunat 937 de zile de închisoare, care îi permiteau intrarea în comisia pentru eliberare condiţionată.

Mihai Mircea Pantiş este în prezent arestat preventiv FOTO pressalert.ro 

Un alt criteriu pentru eliberarea condiţionată: „condamnatul să fie stăruitor în muncă pe tot parcursul executării pedepsei”. Având 132 de zile lucrate, instanţa a considerat că acest criteriu este îndeplinit. „Condamnatul să fie disciplinat pe parcursul executării pedepsei” este un alt criteriu care se are în vedere în cazul eliberării condiţionate. Instanţa a constatat că Pantiş a îndeplinit şi acest criteriu, neavând nicio sancţiune şi fiind recompensat de 10 ori.

image

„Condamnatul să dea dovezi temeinice de îndreptare” este o altă cerinţă pentru ca judecătorii să poată dispune eliberarea condiţionată. Judecătorii au recunoscut că legislaţia nu prevede în ce constă dovezile de îndreptare şi cum să se manifeste îndreptarea, astfel că îndeplinirea acestei condiţii a rămas la aprecierea instanţei, care a considerat-o o cerinţă împlinită. „Potrivit caracterizării întocmite cu privire la condamnat rezultă că a prezentat o conduită adecvată în conformitate cu normele instituţiei şi s-a adaptat corespunzător la mediul carceral. Totodată se reţine că persoana condamnată a participat la programe de reintegrare socială, a desfăşurat activităţi productive în exteriorul locului de deţinere”, au arătat judecătorii care au dispus eliberarea condiţionată.

„Antecedentele penale ale condamnatului să nu ducă la concluzia că perioada de timp executată nu este suficientă pentru reeducare”, este un alt criteriu de care judecătorii trebuie să ţină cont în emiterea deciziei de eliberare condiţionată. „Pedeapsa aplicată şi-a atins scopul de reeducare şi de prevenire a săvârşirii de noi infracţiuni”, se arată în sentinţa prin care Pantiş a fost pus în libertate, la începutul acestui an, când bărbatul mai avea de executat aproximativ 15 luni din pedeapsa dispusă de judecători în 2013. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite