Misterul eroilor necunoscuţi ai Revoluţiei de la Timişoara. Teoria conspiraţiei cu agenţii serviciilor secrete maghiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şirul mormintelor cu eroi necunoscuţi FOTO Ş.Both
Şirul mormintelor cu eroi necunoscuţi FOTO Ş.Both

În cimitirul Eroilor din Timişoara există nouă morminte fără nume. Pe fiecare piatră este gravat „Erou necunoscut”. Sunt eroii necunoscuţi ai Revoluţiei din decembrie 1989.

Până astăzi nimeni nu a putut da o explicaţie cine sunt "Eroii necunoscuţi". Dacă aveau familie, aparţinători, aceştia puteau primi sume de bani şi terenuri dacă dovedeau că sunt urmaşi. Au existat revendicări chiar şi în anul 2000, unii s-au adresat justiţiei, însă pe lista eroilor Revoluţiei nu s-au adăugat nume noi.

O teorie interesantă a fost scoasă la iveală de jurnalistul canadian de origine maghiară Árpád Szőczi, în cartea „Timişoara – Adevărata poveste despre revoluţia română”. Szőczi a realizat un interviu cu fostul premier ungar din perioada revoluţiei, Miklós Németh, care i-a dezvăluit că agenţi ai Serviciilor Secrete Maghiare au murit în timpul conflictelor din România. 

Este posibil ca unii dintre aceşti agenţi să fie în mormintele eroilor necunoscuţi? Miklós Németh povesteşte că agenţi secreţi militari ar fi venit în Timişoara să-l protejeze pe László Tőkés, care era în pericol după interviul pe care l-a dat în secret unor jurnalişti canadieni, în mai 1989. 

Fostul premier îi numeşte pe agenţii trimişi în România „îngerii păzitori ai lui Tőkés”. Németh spune că agenţii, care făceau parte din Serviciul Secret Militar al Ungariei, nu erau înarmaţi şi îi urmăreau şi pe agenţii Securităţii. 

"Eroii necunoscuţi" din Cimitirul Eroilor din Timişoara

Árpád  Szőczi a realizat interviul cu Miklós Németh pe 28 noiembrie 2013, la Budapesta.

Németh, un economist cu viziune modernă, datorită studiilor la Harvard, a fost pus pe funcţie în noiembrie 1988, cu scopul de a aduce democraţia în Ungaria. 

“Mandatul său a fost aproape redus, din cauza prezenţei focoaselor nucleare sovietice pe teritoriul Ungariei. Informaţia oficială era că nu existau rachete sovietice pe teritoriul Ungariei. Németh mi-a spus că era convins de asta, atunci când a preluat funcţia… Apoi a fost chemat la Ministerul Apărării de către Ministrul Ferenc Karpati la începutul lui decembrie, care i-a transmis că trebuie să discute despre câteva chestiuni. 1. În cadrul unei catastrofe, Németh trebuia să ştie unde se află cele trei birouri de rezervă de unde ar putea să conducă ţara; 2. Existau într-adevăr focoase sovietice în Ungaria, aranjamente făcute între fostul lider maghiar, Janos Kadar, şi fostul lider sovietic, Leonid Brezhnev, în anii 1970, dar care nu aveau nicio legătură cu actuala conducere…”, scrie Árpád Szőczi.

Miklos Nemeth


Miklós Németh - fost premier al Ungariei

Întâlnirea de la Moscova cu Gorbaciov

Németh vroia să fie la cârma unei ţări suverane, însă cu rachetele şi cu militari sovietici în Ungaria nu se prea putea. Aşa că în 3 martie 1989 Miklós Németh a plecat la Moscova, unde s-a întâlnit cu liderul sovietic Mihail Gorbaciov. Intrevederea era planificată să dureze 20 de minute, însă a durat o oră şi jumătate, a povestit Árpád Szőczi.

“Cei doi au discutat retragerea focoaselor şi a celor 80.000 de trupe militare şi, pe scurt, situaţia din România. Németh a menţionat că i-a spus lui Gorbaciov că intenţionează să introducă sistemul multipartinic şi să schimbe legislaţia în ce priveşte graniţa între Austria şi Ungaria, prin modificarea administrării acesteia şi prin introducerea principiilor occidentale. <Spre marea mare surpriză, Gorbaciov nu a avut nicio problemă cu toate astea. Nu ne-am contrazis deloc. A spus: «Ei, bine, e responsabilitatea ta, treci la treabă. Fiecare ţară e responsabilă cu asigurarea securităţii propiului teritoriu şi a graniţelor». Această libertate de manevră l-a determinat pe Németh să ia măsuri şi mai radicale, iar asta includea trimiterea câtorva duzine de agenţi speciali de la Ministerul Apărării în România. A aranjat totul împreună cu ministrul Apărării, Karpati. Aceşti agenţi militari erau mult mai activi decât cei de la Serviciul Secret Civil. Iar una dintre atribuţiile lor era să aibă grijă de László Tőkés la Timişoara - printre altele”, a mai scris Árpád Szőczi.

Piata Maria 16 decembrie 1989


Forţele de ordine în faţa bisericii lui Tőkés 

"Adunau şi informaţii, acţionând în echipe restrânse"

Conform jurnalistului canadian de origine maghiară, fostul prim-ministru al Ungariei a spus că văzuse interviul (realizat în secret, la Timişoara, de o echipă de jurnalişti canadieni) cu Tőkés la emisiunea Panorama, de la Televiziunea Maghiară, şi a ştiut că acesta era în mare pericol. 

“Aşa că a delegat agenţi secreţi militari –puşi la dispoziţie de ministrul Apărării, Karpati – să-l urmărească pe Tőkés. Îi numea <îngeri păzitori ai lui Tőkés>. Aceştia adunau şi informaţii, acţionând în echipe restrânse. Mai erau şi alţii, în diferite regiuni ale României. Németh mi-a spus exact câţi agenţi erau în Timişoara, dar o zi după interviu –pe 29 noiembrie 2013, m-a sunat să-mi spună că tocmai vorbise cu actualul Serviciu Secret al Ungariei şi îi era teamă că poate mi-a dezvăluit informaţii strict secrete. Mi-a spus să folosesc orice informaţie mi-a dat, cu excepţia numărului exat de oameni care îl urmăreau pe Tőkés… Agenţii erau şi femei, şi bărbaţi. Németh pretinde că nu erau înarmaţi şi că îi urmăreau şi pe agenţii Securităţii. În timpul Revoluţiei, unii dintre ei au murit în luptele stradale. La câteva săptămâni după interviul cu Németh, i-am spus lui László Tőkés  despre <îngerii lui păzitori> de la Serviciul Secret Militar al Ungariei. Era de-a dreptul înmărmurit şi în timp ce îi povesteam, repeta: <Fantastic...incredibil...de necrezut>. Mi-a spus că habar nu avea”, a continuat Árpád Szőczi.

Piata Maria 16 decembrie 1989

Oameni adunaţi în faţa bisericii reformate din Timişoara în 16 decembrie 1989
 

Interesant este că în 2 noiembrie 1989, în ciuda faptului că Securitatea controla pe orice intra în clădirea bisericii Reformate, uşa apartamentului în care locuia Tőkés a fost spartă, în mod profesionist, iar în încăpere au năvălit patru persoane mascate, înarmate cu cuţite. Doi au rămas în uşă, iar doi l-au atacat pe Tőkés. În casă se mai aflau Edith, soţia pastorului, copilul, şi doi musafiri.

Tőkés şi cei doi musafiri au început să se lupte cu atacatorii. Pastorul a fost tăiat la frunte în confruntare. “Tőkés a spus că atacatorii păreau surprinşi de prezenţa celor doi musafiri din casa lui. Au crezut că toată lumea plecase. În carte scrisă de Edith Tőkés, <În oglinda celuilalt>, ea a spus că cei patru erau îmbrăcaţi cu ţinute de instrucţie negre – ca un comando –purtau ciorapi pe cap şi erau înarmaţi cu nişte cuţite mari. 
 

<Lui László îi curgea sânge din nas şi fusese tăiat la cap. Sună nebunesc, dar eram convinsă că veniseră să ne omoare, dar nu au putut deoarece nu eram singuri acasă, şi musafirii noştri ar fi fost martori. Atacatorii au fugit, dar au lăsat pe jos o baionetă. Am chemat miliţia imediat precum şi medicul nostru de familie. Miliţia ne-a pus întrebările obişnuite, au adunat toate probele, inclusiv baioneta, dar mai târziu au negat că ar fi avut aşa un caz>. În dosarele de Securitate ale lui Tőkés apare o scurtă menţiune că echipamentul de ascultare a înregistrat atacul, dar nu se menţionează că operaţiunea a fost plănuită de Securitate”, scrie Szőczi.
 

În 7 noiembrie, la cinci zile după atacul cu cuţitul, toate ferestrele de la biserca reformată au fost sparte. 
 

Fostul ministru al Apărării, Ferenc Karpati, a murit înainte ca Szőczi să ajungă să facă un interviu cu el. 

Piata Maria 16 decembrie 1989

László Tőkés şi primarul Timişoarei de atunci, Petru Moţ, la geamul biseririi

Cercetări în dosarele de la CNSAS şi ale Poliţiei Secrete Maghiare

Árpád Szőczi este singurul jurnalist din America de Nord care a primit acceptul să cerceteze dosarele Securităţii de la CNSAS. Acesa a avut însă acces şi la dosarele de arhivă a Poliţiei Secrete Maghiare. 

“Am văzut bomba de la pagina 153 din dosar, care spune că România s-a plâns Ungariei că soldaţi maghiari în uniforme complete, dar care conduceau o maşină particulară, au intrat în România pe 15 noiembrie 1989 la ora 8.30 dimineaţa: Doi ofiţeri şi cinci soldaţi înarmaţi cu mitraliere (…) au făcut observaţii. Nu este clar cât timp a stat această unitate militară maghiară pe teritoriul României. S-a mai spus şi că o unitate românească a confruntat-o mai târziu şi i-a ordonat să se oprească. Dar maghiarii au trecut repede înapoi graniţa cu Ungaria… Acest lucru merită atenţie. Unităţile militare maghiare nu obişnuiau să acţioneze de capul lor. Întotdeauna aveau ordine de sus. Probabil că este prima dată când forţe dintr-o ţară din Blocul de Est intră în mod conştient în altă ţară din Blocul de Est, fără permisiunea acelei ţări… Asta era exact cu o lună înainte să înceapă Revoluţia Română, pe 15 decembrie. Dar probabil majoritatea evenimentelor din Europa de Est nu s-ar fi întâmplat, dacă nu era Mihail Gorbaciov…”, a mai scris jurnalistul. 
 

Teoriile lui Szőczi

Szőczi se întreabă cum a putut Tőkés, un pastor reformat, să-I ţină cu perseverenţă piept lui Ceauşescu, să facă faţă Securităţii şi miliţiei. 

“În primul rând, cred cu tărie că Uniunea Sovietică s-a implicat activ în această problemă. Iată de ce. 

1. Statisticile din România arată că, în 1989, în ţară se afla un număr dublu de cetăţeni sovietici, faţă de cei care vizitaseră ţara cu un an înainte. 

2. Forţele speciale au prins un grup de soldaţi sovietici care, îmbrăcaţi civil peste hainele militare, vroiau să intre în România. I-au întors înapoi în Iugoslavia.

3. În Timişoara există nouă morminte fără nume, între cele 109 ale celor care au murit în luptele de la Timişara în timpul Revoluţiei Române. Pe fiecare pietară funerară e gravat: <Erou necunoscut>. Cu toate acestea, având în vedere faptul că familiile, care pot dovedi că unul dintre cei dragi a murit în timpul confruntărilor, pot primi sume mari de bani şi terenuri, de ce în peste 20 de ani, nimeni nu a pretins recompensă pentru oricare dintre aceşti nouă <eroi necunoscuţi>? 

"Eroii necunoscuţi" din Cimitirul Eroilor din Timişoara

De fapt, având în vedere că fostul premier al Ungariei, Miklós Németh, mi-a confirmat că unii agenţi ai Serviciilor Secrete Maghiare au murit în timpul conflictelor din România – şi după părerea mea, probabil că mulţi şi-au găsit sfârşitul în sângeroasa Timişoară - e foarte posbil ca mulţi dintre ei să fie în mormintele eroilor necunoscuţi”, a mai scris Árpád Szőczi.
 

Recomandări pe aceeaşi temă


18 decembrie 1989. Operaţiunea Trandafirul. Mărturii din morga de la Timişoara: „Erau morţi peste tot pe coridorul întunecat“

17 decembrie 1989. Ziua-n care Armata şi-a ciuruit poporul în Timişoara: „Am văzut-o pe mama împuşcată în cap. Tata era ghemuit, nimerit în stomac“

16 decembrie 1989. „În Piaţa Maria se găsesc 1.000 de persoane. Se acţionează cu două plutoane de securitate şi 100 de miliţieni care fac ordine” Omul celor două revoluţii: printre gloanţe, la Timişoara şi la Bucureşti FOTO Kilometrul zero al Revoluţiei din 1989. Asaltul asupra Bisericii Reformate din Timişoara EXCLUSIV VIDEO „Măcelarul din Timişoara”. Filmul interzis de Iliescu despre un martir al Revoluţiei transformat de comunişti într-un casap

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite