Misterioasa moarte a prietenului lui László Tőkés: „Ori l-au omorât, ori l-au făcut să se sinucidă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes FOTO Adevărul
Laszlo Tokes FOTO Adevărul

Ernő Újvárossy, unul dintre prietenii pastorului reformat László Tőkés, a dispărut pe data de 12 septembrie 1989. Corpul lui a fost găsit două zile mai târziu, în Pădurea Verde de la marginea Timişoarei. „Adevărul“ vă spune povestea acelor zile frământate.

În anul 1989, înainte de izbucnirea Revoluţiei, atmosfera era tensionată în Timişoara, în jurul pastorului reformat László Tőkés. Deşi era vegheat îndeaproape de Securitate, doi jurnalişti din Canada, Michel Clair şi Rejean Roy, au realizat în secret un interviu cu Tőkés, la Timişoara, iar caseta a fost scoasă din ţară. Interviul, în care pastorul critică vehement regimul Ceauşescu, a fost difuzat pe 24 iulie 1989, de Televiziunea Naţională Maghiară. A doua zi, telefonul lui Tőkés îi era tăiat, iar contolul autorităţilor a devenit drastic la biserica din Piaţa Maria. Securitatea i-a interogat pe capii Bisericii Reformate şi pe familiile lor, cu scopul de a-i înspăimânta.

Pe 11 septembrie, emisiunea „Panorama“, tot de la Televiziunea Maghiară, a difuzat din nou un material, de data asta şi mai amplu, în legătură cu Tőkés. A doua zi după difuzarea acestei emisiuni, a dispărut inginerul constructor Ernő Újvárossy, unul dintre prietenii pastorului. Újvárossy era supraveghetorul lucrărilor de renovare de la Biserica Reformată. Corpul lui neînsufleţit a fost găsit două zile mai târziu, în Pădurea Verde de la marginea Timişoarei.

Pe 18 septembrie 1989 a avut loc înmormântarea lui Újvárossy, în cimitirul de pe strada Rusu Şirianu, din cartierul Elisabetin. Ceremonia s-a transformat într-un protest tăcut al celor care erau de faţă. László Tőkés a afirmat în acele momente tensionate: „Ucigaşii lui Ernő Újvárossy se ascund printre noi, în acest cortegiu“. În acele zile, Radio Europa Liberă şi Agenţia Reuters au relatat cazul fiind un „asasinat politic“.

Kabai Jozsef

Atmosferă din 16 decembrie 1989 în faţa Bisericii Reformate din Timişoara

O încercare de izolare

Arpad Gazda, pe atunci student la Facultatea de Fizică din Timişoara, a fost unul dintre apropiaţii lui Tőkés. El povesteşte că, la începutul lunii septembrie 1989, Securitatea a început să pună în aplicare un plan de izolare al lui Tőkés, prin îndepărtarea prietenilor şi spargerea găştii sale.

„Toţi cei care erau în apropierea lui Tőkés trebuiau să dispară. Intenţia ideea era ca gruparea să fie răspândită prin ţară. Balaton Zoltan a fost trimis la Cernavodă, Varga Lajos şi toţi cei care lucrau în construcţii au fost trimişi la Bucureşti, pe motiv că era nevoie de ei acolo. Eu eram lăcătuş şi lucram cu jumătate de normă la IJPIPS (n.r. - Întreprinderea Judeţeană de Producţie Industrială şi Prestări Servicii), la o spălătorie. Dar eram şi student la seral. Nu m-au putut trimite mai departe de Lugoj şi am fost nevoit să fac naveta zilnic. Regulamentul era că nu puteam fi la seral dacă nu am şi un loc de muncă. Dacă mă dădeau afară, trebuia să renunţ şi la facultate“, a povestit Arpad Gazda. „Am spus profesorilor că m-au trimis la Lugoj pentru că eram din grupul lui Tőkés. Când am ajuns la Lugoj, nimeni nu ştia de mine, nici nu era nevoie de mine. Se mirau ce caut eu acolo“, a adăugat Gazda.

Kabai Jozsef

Holul Bisericii Reformate, unde Újvárossy conducea lucrări de reabilitare în 1989

Conform spuselor lui Arpad Gazda, şi inginerul Ernő Újvárossy, ca apropiat al lui Tőkés, ar fi trebuit să plece la Bucureşti, însă a refuzat, motivând că trebuia să aibă grijă de copilul său, care era bolnav de schizofrenie. „Nu voia să plece din Timişoara. Probabil că Securitatea l-a şantajat şi l-a ameninţat. În ultima seară înainte să dispară, Újvárossy a fost acasă la o familie de bătrâni. Aceştia au povestit că inginerul era îngândurat şi că avea o suferinţă interioară. E posibil să se fi sinucis, pentru că l-au dus într-o situaţie în care nu a găsit altă cale. Ori l-au omorât, ori l-au făcut să se sinucidă. Cum a ajuns să ia medicamentele, dacă a fost obligat, nu ştim. Cert este că la înmormântare atmosfera fost foarte tensionată. Tőkés a fost foarte dur. Toţi ne temeam că de acolo îl vor lua direct la Securitate“, a mai declarat Arpad Gazda.

„Au fost şi securişti la înmormântare“

Printre cunoscuţii lui Tőkés se numără şi medicul stomatolog Jozsef Kabai, care locuiau într-unul din apartamentele de la Biserica Reformată din Timişoara în urmă cu 27 de ani. „Dispariţia lui Újvárossy a fost ciudată şi a provocat mari tensiuni în rândul comunităţii maghiare din Timişoara. Mai ales după ce a fost găsit mort în Pădurea Verde“, şi-a amintit Kabai. Şi el era în cercul de prieteni ai lui László Tőkés. Ca atare, a fost şi la înmormântarea inginerului.

„Îmi amintesc că a fost o atmosferă terifiantă, dominată de frică. Cu siguranţă că au fost şi securişti pe acolo, care ascultau ce se vorbeşte. L-am cunoscut pe Újvárossy, dar mi-e greu să spun dacă putea fi în stare să se sinucidă. Probabil că a primit un pic de ajutor din partea cuiva“, a mai spus Kabai.

Kabai Jozsef

Kabai locuieşte şi astăzi în clădirea Bisericii din Piaţa Maria


O nouă dispariţie

Cadavrul lui Újvárossy a fost descoperit în Pădurea Verde de către un tânăr care obişnuia să îşi plimbe câinele. Lucrurile au rămas învăluite în mister şi în cazul acestuia. „Cel care a găsit cadavrul a venit la începutul anilor ’90 la biserică şi a povestit ce s-a întâmplat. Câinele lui a dat peste cadavru. El s-a dus la Miliţie şi a anunţat ce a găsit. I s-a părut că problema nu era tratată de miliţieni cum se cuvine în asemenea cazuri. Mai mult, a doua zi, dimineaţa, când s-a dus din nou cu câinele la plimbare, a găsit cadavrul tot acolo. Nu l-au ridicat. S-a plâns atunci şi colegilor săi de la Uzinele Mecanice Timişoara (UMT), unde lucra, de cele păţite şi de reacţia autorităţilor. Apoi, mai târziu, am auzit că acest băiat avea să dispară. Mamei sale i s-a zis că a plecat în străinătate“, a mai povestit Kabai.    

Ancheta unui revoluţionar

Revoluţionarul şi publicistul Marius Mioc, cunoscutul cercetător al evenimentelor din 1989, a încercat să facă o anchetă proprie în cazul Újvárossy. „Pentru lămurirea cazului, am cerut informaţii Poliţiei, Parchetului şi Institutului de Medicină Legală. Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş mi-a comunicat că nu are înregistrat niciun dosar despre Újvárossy, îndemnându-mă să cer explicaţii Parchetului de pe lângă Judecătorie şi Poliţiei. Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara a refuzat să-mi dea informaţii. Poliţia mi-a declarat că n-a anchetat cazul, deşi raportul medico-legal arată că autopsia s-a efectuat anume la cererea Miliţiei. Apreciez că ar fi utilă verificarea existenţei unui dosar de securitate legat de Újvárossy în arhiva CNSAS. Legislaţia actuală nu-mi îngăduie să fac personal o asemenea verificare, din motive de confidenţialitate doar membrii familiei celui răposat pot cere să vadă dosarul“, susţine Mioc.

Interviu realizat de Marius Mioc cu Tőkés pe subiectul Újvárossy
 

Fiica lui Ernő Újvárossy, care încă de la finele anilor ’80 s-a mutat de acasă şi nu a ţinut legătura cu tatăl (care era divorţat), a refuzat să discute despre această temă. La rândul lui, fiul lui Újvárossy este bolnav de schizofrenie paranoică şi este internat la sanatoriul de la Jebel.

Ce arată raportul medico-legal

Marius Mioc a obţinut de la Instititul de Medicină Legală raportul medico-legal care concluzionează că moartea lui Ernő Újvárossy s-a datorat intoxicaţiei acute medicamentoase, buletinul de analiză arătând că s-au găsit urme de Diazepam în stomac. Raportul medico-legal precizează că nu s-au găsit alte urme de violenţă, ceea ce ar duce spre concluzia că a fost vorba de o sinucidere. „Rămâne ipoteza unei implicări indirecte a Securităţii, prin fabricarea unor acuzaţii false care l-au determinat pe Újvárossy să se sinucidă, dar asta e cam greu de dovedit acum“, a concluzionat Marius Mioc. Astăzi, sala de la subsolul Bisericii Reformate din Piaţa Maria poartă numele lui Ernő Újvárossy.

Într-un interviu pe care Marius Mioc i l-a luat lui László Tőkés în anul 2001 pe subiectul dispariţiei lui Újvárossy, acesta din urmă a declarat: „După părerea mea, domnul Újvárossy a fost omorât. Investigarea oficială a fost sinucidere, dar noi nu credem acest lucru. Considerăm că a fost primul martir al Revoluţiei din Timişoara“.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite