„Miracol“ în Vama Nădlac. Încasările au explodat după o anchetă DNA. Creşterea e de 2.500 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veniturile Agenţiei de Încasare şi Control Nădlac au crescut în 2020 de peste 20 de ori
Veniturile Agenţiei de Încasare şi Control Nădlac au crescut în 2020 de peste 20 de ori

Sumele încasate de la transportatori în Vama Nădlac au crescut în mai – octombrie 2020 cu aproximativ 2.500 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Încasările controlorilor de trafic au explodat după o anchetă DNA.

O anchetă a procurorilor DNA care a vizat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, inclusiv controlori de trafic din Vama Nădlac, a dus la tragerea pe linie moartă şi cercetarea disciplinară sau penală a unor funcţionari care lucrau în cel mai important punct terestru de trecere a frontierei, Nădlac II.

DRDP Timişoara susţine că măsurile luate de la începutul anului 2020, după ancheta DNA, la punctul de control al autovehiculelor de transport marfă cu tonaj mai mare de 7,5 tone de la ACI Nădlac 2, situat pe autostrada A1 în punctul de trecere a frontierei, au dus la rezultate semnificative.

„Faţă de perioada mai – octombrie 2019, când în ACI Nădlac 2 s-au încasat pentru aceste activităţi specifice un total de 43.000 de lei, în perioada mai – octombrie 2020, veniturile au fost de peste 1.000.000 de lei. În procente, inseamă o creştere, în medie, de 2.500 % şi chiar 7.000 % în luna octombrie 2020 faţă de octombrie 2019”, arată DRDP Timişoara.

Potrivit instituţiei,  creşteri importante au fost şi la încasarea autorizaţiilor speciale de transport (AST-uri), de la aproape 1,7 milioane lei în perioada mai - septembrie 2019 la peste 2,5 milioane lei în mai - septembrie 2020.

De asemenea, din activitatea de vânzare roviniete s-au încasat în cursul anului 2020 peste 4.400.000 lei.

„Totodată, a crescut numărul de procese verbale (amenzi) emise în cel mai tranzitat punct vamal din zona de vest. Aceste amenzi se aplică de exemplu pentru sustragerea de la controlul specific în punctul de frontieră. Analiza DRDP Timişoara a arătat că, în perioada mai - septembrie 2019, s-au înregistrat amenzi în valoare de 73.500 lei, iar în perioada similară din 2020 valoarea a fost de peste 360.000 lei”, mai arată DRDP Timişoara.

Conform unui comunicat remis presei, Direcţia subordonată CNAIR a dispus o serie de măsuri pentru eficientizarea activităţii şi creşterea încasărilor, astfel:

- reorganizarea personalului în punctele de lucru, prin restricţionarea accesului la punctele de tarifare a persoanelor care fac obiectul unor cercetări disciplinare;

- supravegherea permanentă a punctelor de lucru;

- verificarea periodică a documentelor ataşate în aplicaţia e-tarifare, aferente autovehiculelor ce fac obiectul tarifelor suplimentare

- confruntarea datelor de identificare cu datele înregistrate de poliţia de frontieră

- efectuarea de rapoarte către organele competente cu privire la anumite aspecte privind săvârşirea unor posibile infracţiuni de natură penală

- mobilizarea controlorilor de trafic pentru înregistrarea şi procesarea datelor acestor autovehicule, rezultând un număr de 70.000 autovehicule în plus verificate şi înregistrate, faţă de mai-septembrie 2019;

- controale inopinate la punctul ACI Nădlac 2, inclusiv în perioada de noapte

Vă recomandăm şi: 

„Caracatiţa“ în care a intrat şpaga de la AC/DC

 

Cuibul şpăgarilor de la Nădlac este imposibil de spart. Corupţia este „spălată” de instanţe

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite