Mii de români se duc în Banatul sârbesc, să guste cele mai delicioase prăjituri de dovleac. Kikinda se îmbracă în portocaliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Dovleacului de la Kikinda
Festivalul Dovleacului de la Kikinda

Kikinda, un oraş din provincia sârbească Voivodina, aflată la 70 de kilometri de Timişoara, a devenit, în ultimii ani, o destinaţie tot mai căutată de românii din vestul ţării. În acest week-end, are loc a 35-a ediţie a Festivalului Dovleacului, care promite atracţii pe toate gusturile.

Românii din vestul ţării cunosc foarte bine numele Kikinda. La fiecare început de toamnă, mii de bănăţeni se urcă în maşină şi, după un drum de o oră, ajung la Kikinda, unde iau parte la Festivalul Dovleacului. Îi aşteaptă în Serbia un oraş întreg decorat cu dovleci, un brand important al regiunii. Festivalul se organizează de peste trei decenii, în cadrul lui au loc concerte, un târg şi este premiat cel mai mare dovleac. Anul trecut, din cauza pandemiei, Festivalul Dovleacului nu s-a putut ţine. Cu atât mai mai mare este dorinţa acum ca evenimentul să iasă la superlativ. 

„După un an de pauză, datorată situaţiei epidemilogice. Primăria Kikinda şi centrul turistic al oraşului, organizează din nou Zilele Dovleacului („Dani Ludaje”), la care sunt invitaţi şi numeroşi oaspeţi şi prieteni din România. Festivalul se desfăşoară patru zile, dar ziua principală este sâmbătă, 11 septembrie. Scopul acestui festival este păstrarea tradiţiei, culturii şi obiceiurilor din Banatul sârbesc. După datele pe care le avem, în medie vin cam 7.000 de musafiri din România. Cei mai mulţi au venit în 2018, peste 10.000 de persoane, atunci când la Kikunda şi Lepa Brena, iubită şi de mulţi români”, a declarat spune Saşa Tanaţcov, reprezentatul Primăriei din Kikinda.  

Kikinda

Concursul dovlecilor de la Kikinda 

Sâmbătă va avea loc şi jurizarea concursului pentru cel mai mare, cel mai greu şi cel mai lung dovleac cultivat în acest sezon.  

Recordul aparţine unui cultivator din Kikinda, care a prezentat un dovleac de 639 de kilograme. Cel mai lung dovleac a măsurat peste patru metri, acesta figurând astăzi în Cartea Recordurilor.

Kikinda


 

Concertele vor fi organizate în toate cele patru zile. Joi, este muzică de operă, cu diva Jadranka Iovanovici, vineri va fi concertul cu rock cu Riblija Corba, sâmbătă este binecunoscuta Ceca Raznatovici, iar duminică, în ultima zi, va concerta Zvonko Bogdan, cu cântece tradiţionale din Voivodina. 

Kikinda


 

Pentru a veni în ajutorul românilor, Punctul de Trecere a Frontiera Lunga-Nakovo îşi prelungeşte programul. Dacă în mod normal este deschis doar între orele 8.00-20.00, în timpul Festivalului Dovleacului frontiera va funcţiona non stop. 

Kikinda

O regiune cu istorie comună 

Kikinda face parte din regiunea istorică Banat, astfel că cei din vestul României se pot simţi ca acasă la vecinii sârbi. 

„Banatul sârbesc este partea cea mai vestică a unei regiuni care are o istorie comună. Urmele sale se regăsesc în felul în care sunt construite oraşele, în arhitectura lor, în felul în care sunt construite satele, în arhitectura caselor, în ocupaţiile oamenilor, în felul lor de a fi, în toleranţa reciprocă. Nu în cele din urmă, în felul în care ei sunt obişnuiţi să gătească, să mănânce şi să sărbătorească. Plăcinta de dovleac, supa de dovleac de numeroase feluri, sunt lucruri care chiar caracterizează Banatul în ansamblul său”, a declarat etnologul Otilia Hedeşan, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara. 

Kikinda

Nu există restricţii la numărul participanţilor, însă toţi românii care vor să treacă graniţa în Serbia trebuie să prezinte dovada vaccinării împotriva COVID-19 sau să prezint un test negativ. 

Vă mai recomandăm:

Bănăţenii sunt invitaţi la Festivalul Dovleacului din Kikinda, unde se măsoară cel mai mare bostan. Recordul este de 507 kilograme FOTO
 

Cum atrag sârbii o mulţime de români la festivalurile din ţara lor. Festivalul bostanului de la Kikinda a fost luat cu asalt de mii de timişeni

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite