Metoda prin care scapi uşor de efectele neplăcute ale ardeilor iuţi. Băutura care te scapă de senzaţia de arsură în gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ardei iuţi
Ardei iuţi

Apa nu are niciun efect, iar “stingerea” iuţelii ardeilor cu băuturi carbogazoase este o mare greşeală. Există însă ceva care poate să facă bine.

Capsaicina este vinovată de gustul iute, picant, arzător al ardeiului. Există foarte mulţi oameni care adoră iuţeala ardeilor în mâncare, însă dacă au ghinionul să înghită o bucată aflată în ciorbă, primul impuls este să bea apă. Specialiştii spun că apa nu are niciun efect, însă în niciun caz să nu se încerce “stingerea” cu băuturi carbogazoase, care nu vor face altceva decât să accentueze iuţeala. 

Cea mai la îndemână metodă de a scăpa de senzaţia de arsură este o gură de lapte. 

Capsaicina se găseşte pe nervurile ardeilor şi în seminţe. Ea dă iuţeala ardeilor. Capsaicina este însă solubilă în grăsimi. Pentru a scăpa de iuţeală, cel mai bine este să se bea lapte. Acesta atenuează senzaţia de arsură. Se poate folosi şi smântână sau iaurt. Depinde şi de iuţeala ardeilor, dar uneori, după ce bei lapte, nu mai simţi iuţeala. Mulţi beau apă, dar nu are niciun efect. Dacă bei ceva carbogazos, ai încurcat-o. Iuţeala se accentueză”, a declarat Adrian Orza, cultivator de ardei iuţi din Timişoara. 

Plantele produc capsaicina pentru a descuraja consumul lor de către animale. 

Conform Wikipedia.org, în medicină, capsaicina folosită intern intensifică activitatea cortexului suprarenal şi secreţia hormonilor corticosteroizi şi stimulează digestia. Capsaicina administrată intravenos provoacă o apnee şi o scădere a presiunii arteriale. Extern, tinctura alcoolică sau diverse loţiuni, plasturi cutanaţi sau creme de capsaicină sunt utilizate în tratamentul durerilor cronice (neuropatie diabetică, algii postzosteriene, alte nevralgii, dureri articulare, lumbago, hipersensibilitate vezicală) şi a pruritului asociat cu unele dermatoze (prurit anal etc.) sau cu insuficienţa renală terminală.

Aplicarea capsaicinei pe piele în doze moderate determină o senzaţie de căldură, iar în doze mari apare o senzaţie de arsură. 

Citeşte şi:
 

Timişoreanul care a dat lovitura: cultivă ardei iuţi la preţuri uluitoare. Un kilogram poate costa zeci de mii de dolari
 

FOTO Concurs extrem de mâncat ardei iuţi la Timişoara. Câştigător surprinzător în competiţia “pirogurmanzilor” de Halloween

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite