Mesaj extrem de dur al unui şef de secţie ATI, pentru cei care au înjurat medicii: O molimă teribilă s-a dezvoltat în paralel cu pandemia; v-a afectat conştiinţa, sufletul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul timişorean Dorel Săndesc FOTO Facebook/Dorel Săndesc
Medicul timişorean Dorel Săndesc FOTO Facebook/Dorel Săndesc

În timpul protestelor anti-carantină, la Timişoara şi în alte oraşe din ţară s-a strigat şi împotriva medicilor, care au fost făcuţi "criminali", "escroci" şi "şpăgari". Medicul Dorel Săndesc are un mesaj dur pentru aceştia.

Marţi după-amiază, în faţa Primăriei din Timişoara, câţiva zeci de intelectuali au manifestaţie în semn de protest faţă de acţiunile care au avut loc la sfârşitul lunii martie, în faţa locuinţei lui Dominic Fritz. Primarul Timişoarei a fost vizitat după miezul nopţii de protestatarii anti-carantină, care i-au cerut demisia şi au strigat lozinci xenofobe. În timpul protestelor, la Timişoara s-a strigat şi împotriva medicilor. 

Asta i-a determinat pe mai mulţi medici să se alăture acţiunii din faţa primăriei. În numele lor a vorbit medicul Dorel Săndesc, şeful secţiei ATI de la Spitalul Judeţean din Timişoara.

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţi a avut un discurs extrem de dur.

„Personalul medical din România este supus unei campanii teribile, de injurii, de agresiune, de jignire, suntem făcuţi în toate felurile, suntem făcuţi criminali, escroci, şpăgari...Acestea sunt cuvintele care se revarsă asupra noastră din cealaltă extremă a societăţii româneşti, partea întunecată a ei. Dacă, Doamne fereşte, ca orice om, veţi ajunge să aveţi nevoie de noi, vă spun atât: chiar dacă pe fruntea voastră ar sta scrise injuriile pe care le-aţi aruncat asupra noastră, să ştiţi că noi vă vom îngriji cât putem noi de bine, pentru că asta este nobleţea acestei meserii. Vă vom îngriji pentru că cei mai mulţi dintre voi sunteţi de fapt nişte suferinzi, nişte bolnavi, manipulaţi grosier pe terenul unei lipse de educaţie, de cultură şi a unei civilizaţii precare. O molimă teribilă care s-a dezvoltat în paralel cu pandemia v-a afectat minţile, conştiinţa, sufletul care au devenit nişte glande oribile, ce nu sunt în stare să secrete decât ură, primitivism, sălbăticie şi agresiune”, a spus Dorel Săndesc. 

Medicul de la ATI a vorbit şi despre medicul rezident Vlad Marinescu, care, la doar 28 de ani a decis să se sinucidă.

“Iată, chiar zilele acestea, sufletul tânăr şi sensibil al unui coleg de mare, mare perspectivă, şef de promoţie a cedat şi tânărul Vlad a plecat dintre noi. Ce aţi făcut voi cu această campanie, aţi distrus singura punte pe care o puteţi parcurge atunci când aveţi nevoie de sănătate şi de viaţă. Transfigurând o frumoasă poezie din copilărie, podul de piatră s-a dărâmat, a venit valul de ură şi l-a luat, dar noi trebuie să tratăm şi această molimă a societăţii româneşti”, a explicat Săndesc.

Dedicului Dorel Săndesc nu a menajat nici statul român, care nu a a făcut suficient pentru a avea un sistem sanitar cât de cât performant.
 

„Noi suntem cei care lucrăm în cea mai grea meserie din lume. Şi asta nu este impresia noastră, ci este concluzia clară a unor studii internaţionale, care arată că meseria cu cel mai înalt grad de stres, impact psihic, cu tentative de suicid, depresii, este meseria de medic. Şi pe primul loc cea de reanimator. Nu reprezint o armată de îngeri. Suntem oameni şi noi, cu slăbiciunile şi păcatele noastre. Ştim că există şi între noi abuzuri, devieri de la deontologia medicală, dar marea majoritate dintre noi suntem primii care dorim ca aceste lucruri să fie sancţionate punctual. Sindromul de <burnout> care caracterizează personalul medical există peste tot în lume. La noi, însă, încercările sunt mai mari. Pentru că şi în timpuri normale lucrăm cu cel mai mic număr din Europa de doctori şi asistente raportat la numărul de cetăţeni. Am reuşit să dublăm numărul de paturi la ATI, dar oamenii au rămas aceiaşi. La noi tot timpul sunt lipsuri în spitale, suntem constant pe ultimul loc în Europa la sistemul sanitar, cu cea mai proastă finanţare. Niciun partid nu a reuşit să ne mişte de pe acest ruşinos loc ultim din Europa. Este un stres suplimentar pentru noi”, a spus Dorel Săndesc.

Vă mai recomandăm:

FOTO Intelectualii din Timişoara resping răspicat exprimarea urii: Apărăm prestigiul oraşului care a fost terfelit de o mână de extremişti
 

Sinuciderea şocantă a unui medic rezident de la ATI şi dramele provocate de „burnout”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite