Medicii care și-au sacrificat vacanța de Revelion pentru a transforma moartea în viață, la propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă formată din medici din București, Cluj și Timișoara s-a reunit la Spitalul Județean din Timișoara în ultima zi din 2010. Fără a fi plătiți suplimentar și pentru că a fost nevoie să se miște rapid, medicii plecați în concediu, și-au lăsat familiile și s-au reunit pentru o prelevare de organe. „Singurul lucru care ne motivează e că facem ceva bun”, a spus medicul Dorel Săndesc .

Echipa de medici care a prelevat organele unei femei de 45 de ani din județul Hunedoara s-a reunit la Timișoara în noaptea de 30 spre 31 decembrie. Era a 15-a prelevare de organe din 2010 la Spitalul Județean, dar cazul de față a fost unul cu totul special, ținând cont că era ultima zi din an, iar medicii au fost plecați cu familiile în vacanță. Cu toate acestea, specialiștii au lăsat totul și s-au reunit, fără a fi motivați financiar. „Foarte mulți din medici erau plecați la țară, la bunici. Medicii au sosit în cursul nopții. E un lucru extraordinar. Efortul făcut de această echipă are ca motivație aproape unică faptul că faci ceva deosebit. Nu există nicio altă motivație”, a spus șeful Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Timișoara, medicul Dorel Săndesc(foto). Organele prelevate de la femeia intrată în moarte cerebrală vor salva alte vieți, ale pacienților care așteaptă pe listele de transplant o șansă nouă. 


image

Banatul dă tonul în donarea de organe

Pe parcusul anului 2010, la Timișoara au fost 21 de posibili donatori. În 15 din cazuri familiile și-au dat acordul. Medicii susțin că este un procent foarte bun. „A fost o explozie din acest punct de vedere, ajungând să prelevăm mai mult de un sfert din organele care s-au donat în România”, a mai spus Dorel Săndesc. Medicul spune că rezultatele îi încurajează să continue munca începută. 

Rolul mass-media decisiv

Șeful ATI recunoaște că un rol foarte important în stimularea donării de organe din Vest l-a avut presa, care a mediatizat cazurile și a conștientizat familiile despre importanța donării de organe. „E o schimbare de mentalitate, iar un rol foarte important l-a avut mass-media din Vestul țării. Reacțiile presei au fost remarcabile, de natură să lămurească lumea. De obicei sunt cazuri cu oameni tineri, familiile trăiesc cea mai mare tragedie a vieții lor și e foarte greu să îți dai acordul dacă nu ai mai auzit despre acest subiect”, a explicat specialistul. Dorel Săndesc a spus că prin prisma a ce s-a întâmplat în 2010, pacienții de pe listele de transplant încep acest an cu speranțe mari de viață. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite