Medic pediatru: Epidemia de rujeolă, o consecinţă a „medicinei pe Facebook“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara
Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara

Numărul alarmant de decese înregistrate în România din cauza rujeolei este pus de medicul pediatru Mihai Gafencu, de la Spitalul „Louis Ţurcanu“ din Timişoara, atât pe seama „neglijenţei cronice“ a instituţiilor competente de a informa populaţia, cât şi pe lista de profesionalism a multor medici.

România se confruntă cu una dintre cele mai grave epidemii de rujeolă din Europa, arată cifrele alarmante înregistrate de la începutul anului 2016 şi până în prezent.

La începutul acestei săptămâni, un copil de 3 ani diagnosticat cu rujeolă a murit la Spitalul „Louis Ţurcanu“ din Timişoara. Este al şaptelea caz de deces înregistrat numai în capitala Banatului şi al 23-lea în întreaga ţară în intervalul menţionat. Tot de la începutul anului 2016 şi până acum au fost raportate oficial în România aproximativ 4.000 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă.

Medicul pediatru Mihai Gafencu, preşedintele „Salvaţi Copiii“, filiala Timişoara, face un istoric al bolii în România şi pune ravagiile făcute în prezent de epidemie pe seama neglijenţei cronice a statului român.

 „În România, generaţia decreţeilor, anii 1966 – 1969, şi cele imediat ulterioare au făcut rujeola, fapt care le-a dat imunitate pe viaţă. Au fost sute de mii de cazuri, boala făcea ravagii, dar nu se murea pentru că virusul nu era atât de puternic. Apoi, după anul 1978, în România a început vaccinarea anti-rujeolă, fapt care le-a oferit copiilor o imunitate puternică. Vaccinat, poţi să faci boala sub o formă uşoară, uneori să treci peste ea fără a observa. Astfel, în 1999, aveam în România o populaţie de 30 de ani fie trecută prin boală, fie vaccinată. Până prin anii aceia nu s-a discutat în România despre cum să nu ne vaccinăm copiii“, explică medicul Gafencu, pediatru la Spitalul „Louis Ţurcanu“ din Timişoara.

„Mamele caută informaţii“

Lucrurile s-au schimbat radical, adaugă specialistul, la începutul anilor 2000, odată cu apariţia socializării online, dar şi a neglijenţei instituţiilor competente.

 „De atunci începând, cam de la începutul anilor 2000, ca urmare a neglijenţei cronice a Ministerului Sănătăţii, sub toate conducerile, în a informa corect populaţia, populaţia trecută prin boală (de la decreţei până în 1978) s-a subţiat considerabil, iar populaţia vaccinată după 1978 s-a împuţinat. Din toată masa de noi copii, numeroşi nevaccinaţi, au început în ultimii doi-trei ani să reapară cazurile. În acelaşi timp cu o furibundă şi inconştientă scădere a numărului de copii vaccinaţi, a apărut şi o lipsă de aprovizionare cu vaccin antirujeolic devenită cronică, lăsând descoperiţi medicii de familie în faţa întrebărilor părinţilor. Astfel, unii medici de familie au trecut la variante alternative“, mai spune medicul Mihai Gafencu.    

Pediatrul timişorean nu este de acord cu aruncarea vinei exclusiv asupra părinţilor.

„Există un blam aruncat asupra mamelor. Nu cred că sunt cele mai responsabile în această situaţie. Ele caută informaţii. Cum Ministerul Sănătăţii nu şi-a făcut datoria de a informa, am ajuns la cazurile în care mamele se informează numai de pe Facebook, de pe reţelele de socializre şi de pe siteuri care caută profit şi care dau alternative de gen şarlatan-medical. Ca atare, în ultimii patru-cinci ani, mamele au fost extrem de derutate. S-au mai găsit şi doctori sfertodocţi, care, în degringolada creată, practică în cabinetul lui un amestec de medicină clasică şi medicină alternativă, cu tot felul de înţelegeri cu firme-fantomă, de suplimente şi ciudăţenii de bumbi care ar înlocui aceste substanţe cu eficienţă dovedită ştiinţific“, afirmă Gafencu.

Responsabilitate medicilor


Printre principalele argumente ale celor care sunt împotriva vaccinurilor se află acela că vaccinul provoacă autism la copii. „Vaccinul antirujeolic a avut petele lui, în niciun caz autismul. Acolo s-a pus punct de mult. E o năuceală să crezi că o lume întreagă ar accepta medical aşa ceva. Ne aflăm în faţa unei situaţii în care medicul care nu prescrie vaccin nu este pedepsit, pentru că întotdeauna tagma medicală nu şi-a lăsat confraţii în ananghie, iar în aceste cazuri este o greşeală. Avem o nouă generaţie de tineri dezinformaţi, care şi-au pierdut încrederea în anumite structuri medicale, iar în consecinţă unii au început să plătească. Primii sunt copiii taraţi, cu vârstă mică. Avem din ce mai multe mame nevaccinate, ca atare şi ele îşi expun copiii“, a mai declarat Gafencu.

„Lumea preferă gândirea de nesiguranţă“

Judeţul Timiş se află în topul cazurilor de rujeolă, până în prezent fiind înregistrate în spitalul de copii din Timişoara şapte decese. „Epidemia se datorează unei greşite informări de pe reţelele de socializare, unde sunt tot felul de persoane cu opinii neprofesionale şi nemedicale, dar care influenţează în mod puternic personale care ar trebuie să vaccineze copiii. Deşi s-a dovedit că vaccinul nu are legătură cu autismul, lumea preferă această gândire de nesiguranţă. Şi-au pierdut încrederea în sistemul de sănătate românesc. Asta e principala cauză“, a declarat Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii are ca ţintă vaccinarea antirujeolică a 95% din populaţia Europei până în 2020. În prezent, media este de 85%. În România, doar 60% din populaţie este vaccinată în acest moment.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite