Marcel Tolcea, despre 30 decembrie 1947: “O zi ruşinoasă pentru istoria noastră. Stalin şi slugile lui au pângărit nu un om, ci o instituţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai a fost nevoit să părăsească România, în 1948 Foto: arhiva Adevarul
Regele Mihai a fost nevoit să părăsească România, în 1948 Foto: arhiva Adevarul

În 30 decembrie 1947 - Palatul Regal este înconjurat de trupe sovietice şi unităţi române fidele comuniştilor. Sub şantaj şi ameninţat cu pistolul de către Petru Groza, Regele Mihai este nevoit să abdice

Data de 30 decembrie 1947 este o zi tristă în istoria României. Este ziua în care comuniştii proclamă Republica Populară Română. Pentru că astăzi nu se mai vorbeşte despre aceast eveniment din urmă cu mai bine de 60 de ani, scriitorul timişorean Marcel Tolcea, un regalist convins, a ţinut să amintească pe blogul său însemnătatea acestei zile. 

“În mod normal, 30 decembrie ar fi trebuit să fie un fel de o a doua zi naţională. În 30 decembrie 1947, România a devenit republică în urma abdicării Regelui Mihai. Marea familie a statelor republici consideră că un asemenea moment este unul fundamental. Franţa de astăzi, de pildă, se revendică din momentul abolirii monarhiei la 1789. Nu vă enervaţi: aici nu încape nicio asemănare! Ziua Republicii, sărbătorită cu emfază în comunism, nu a fost decât Ziua Sovietizării României! A fost ziua în care sovieticii au înconjurat Palatul Regal cu tancurile şi l-au şantajat pe tânărul nostru Rege să abdice. O zi ruşinoasă pentru istoria noastră fiindcă, atunci, Stalin şi slugile lui (Dej, Pauker, Groza) au pângărit nu un om, ci o instituţie”, afirmă Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Arte din Timişoara.

În 30 decembrie 1947, Petru Groza, primul ministru al României, a ceut o întrevedere cu Regele Mihai, pentru a discuta „o chestiune de familie”. Palatul Regal este înconjurat de trupe sovietice şi unităţi române fidele comuniştilor. 

Sub şantaj şi ameninţat cu pistolul de către Petru Groza, Regele Mihai este nevoit să semneze abdicare. I s-a spus că dacă nu semnează, vor fi ucişi cei peste o mie tineri regalişti care erau arestaţi. 

În 3 ianuarie 1948 - Regele părăseşte România cu trenul, alături de mama sa şi de câţiva apropiaţi. 

“Şi acum, după mai bine de 60 de ani, ura şi dispreţul faţă de Rege nasc avortoni. Uitând că Majestăţii Sale nu i s-a luat taina mirungerii, ci doar regatul, emanaţii roşii de după 89 i-au lipit o jegoasă şi ineptă etichetă: ex-regele! Din păcate, dacă sub comunism era greu să spui asta, imediat după 1989 Biserica Noastră ar fi trebuit să spună că, în iconomia tainelor, Regele nu poate fi „divorţat” nici de Biserică, nici de Ţară!”, este de părere Marcel Tolcea.

Regele Mihai declară la Londra că abdicarea sa a fost obţinută prin forţă şi în consecinţă este nulă. Ca urmare a acestor declaraţii, guvernul comunist retrage cetăţenia română regelui şi membrilor familiei regale. Sunt confiscate toate proprietăţile regale. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite