Mămăligă cu brânză friptă, cârnaţi şi varză murată, specialitatea casei în satul morilor de apă unice în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine ajunge în satul morilor de apă trebuie să mănânce neapărat brânză friptă cu mămăligă FOTO Kiva Alba
Cine ajunge în satul morilor de apă trebuie să mănânce neapărat brânză friptă cu mămăligă FOTO Kiva Alba

Recunoscuţi pentru ospitalitatea lor, locuitorii din satul morilor de apă din Caraş – Severin au un preparat tradiţional nelipsit de pe masa „goşcilor”, aşa cum li se spune musafirilor în localitate.

Rudăria sau Eftimie Murgu, localitatea devenită cunoscută pentru morile de apă unice în Europa, este o destinaţie bună şi pentru gurmanzi. Unul dintre preparatele tradiţionale la Eftimie Murgu este mămăliga cu brânză friptă. „Coleăşa”, aşa cum i se spune în zonă mămăligii făcute din făină măcinată la morile de apă, şi brânza friptă sunt preparate obişnuite în satul morilor de apă. Servite, de obicei, împreună cu cârnaţi sau costiţă şi castraveţi muraţi sau varză la butoi, mămăliga cu brânză friptă fac deliciul vizitatorilor care ajung în zonă.

Spre exemplu, grupurile de turişti, inclusiv copii de la şcolile din Timişoara, care ajung în satul morilor de apă cer să mănânce brânză friptă cu mămăligă. Spre deosebire de alte preparate tradiţionale care nu mai sunt atât de populare, la Eftimie Murgu, brânza friptă cu mămăligă încă este un preparat obişnuit. Spre exemplu, în perioada de vară când oile sunt urcate la munte, unde se prepară mâncare tradiţională la vatră, brânza friptă cu mămăligă şi cu urdă la tigaie sunt aproape nelipsite. Cine vrea să încerce să facă acasă brânză friptă, trebuie să ştie că nu orice tip de brânză se poate frige. Spre exemplu, brânza telemea nu se poate frige.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite