Lustraţie: A început numărătoarea înversă pentru activiştii comunişti şi foştii securişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 20 de ani de la Proclamaţia de la Timişoara, după ani de zile de luptă împotriva foştilor activişti comunişti care s-au aflat la conducerea ţări după revoluţie, reprezentanţii societăţii civile se pot declara învingători.

Citiţi şi:

Aniversarea Proclamației de la Timișoara: „Legea lustrației ar fi oprit hoția națională”

Senatul a adoptat proiectul „Legii lustraţiei” în 2006, iar miercuri, acesta va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, decizională în acest caz. Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, care se va afla mâine la Bucureşti, se consideră victorios.
„Am fost mereu optimist. Am ştiut că mai devreme sau mai târziu România va avea o lege a lustraţiei. Acum acest lucru se va întâmpla, pentru că există o înţelegere între PDL şi PNL, iar PSD nu mai are opinie unanimă şi tranşantă împotriva acestei legi. Am avut de aşteptat 20 de ani pentru că nu se întruneau condiţiile politice. Acum PSD şi Ion Iliescu nu mai este un actor activ. Cum s-a văzut, legea a fost votată în comisii cu o unanimitate zdrobitoare: 22 pentru, unul împotrivă şi cinci abţineri”, a declarat Florian Mihalcea. El se bazează şi pe faptul că legea a trecut uşor de Senat, în 2006, când la conducere se afla şi PRM. „De data asta nu va mai fi nicio problemă”, a afirmat Mihalcea.

Se aplică lustraţia la finalul mandatului pentru cei aleşi

După votarea Legii lustraţiei, vor urma doi paşi pentru punerea ei în practică. Pentru persoanele care au fost numite în funcţii şi sunt pe lista celor lustraţi se aplică în 90 de zile de la promulgarea legii. Cei care au fost aleşi pentru o funcţie au dreptul să îşi ducă mandatul până la capăt. Cei care intra sub incidenta legii vor avea o interdictie de cinci ani la functii publice.
Este târziu dacă ne gândim la numărul celor care ar fi trebuit să fie lustraţi. Acum numărul lor este mai mic. Legea nu este făcută pentru a lustra o anumită persoană, nu ne-am gândit la nume de persoane. Am evitat să vedem cine ar putea să sufere din cauza legii, pentru că am fi putut deveni subiectivi. Dacă nu va avea pe cine, atunci înseamnă că societatea s-a curăţat singură. Dar sunt încă destui care se află la conducerea ţării care cad sub incidenţa acestei legi. Cine intră în grilă trebuie să se supună acestei legi”, a mai afirmat Florian Mihalcea.

Cumuniştii care vor avea interdicţie la conducerea ţării

Conform "Legii lustraţiei", sunt considerate persoane lustrabile toţi cei care au ocupat funcţii de conducere şi au fost remunerate pentru aceasta în Partidul Muncitoresc Român, Partidul Comunist Român, Uniunea Tineretului Comunist, deputaţii în Marea Adunare Naţională, membrii consiliilor populare judeţene, municipale şi orăşeneşti, membrii Consiliului de Stat şi ai Consiliului de Ministri, conducătorii instituţiilor de presă sau de propagandă ai PCR. Sub incidebnţa legii intră şi directorii de editură, persoanele din învăţământul de partid, din structurile Securităţii sau colaboratorii acesteia ca poliţie politică, magistraţii cu funcţii de conducere în sistemul judiciar comunist, comandanţii din Inspectoratul General de Miliţie până la nivelul şefilor de post inclusiv, şefii misiunilor diplomatice.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite