Lucruri neştiute despre cuvântul „primar“: de unde provine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Alegerile locale cu ocazia cărora se vor alege sau realege mii de primari din toată ţara se apropie cu paşi repezi. Cetăţenii se uită la primari ca la principalii gospodari ai comunelor sau oraşelor, aşteptând de la ei să fie buni administratori ai banului public. Pentru a înţelege şi mai bine ce este primarul, am încercat să mergem la originea acestui cuvânt.

Românii folosesc pentru a defini primarul şi termenul de edil, dar pentru cei mai mulţi cetăţeni se traduce printr-un bun gospodar sau administrator. Potrivit Claudiei Filea, profesoară de Limba Română, termenul de „primar” provine din latinescul vulgar (limba populară) „primarius”, care înseamnă „primul, principalul, de prim rang”. „Primar” nu desemna, însă, o funcţie. Potrivit Wikipedia, termenul a ajuns în uz mai ales în anturajul conducătorilor barbari ce  s-au succedat la conducerea Imperiului Roman de Apus.

„În limba română, valoarea morfologică a termenului „primar” este de adjectiv, cu sensul de primordial, de prim rang, de bază. Sensul secundar este de substantiv, având sensul de conducător administrativ”, a explicat profesoara Cladia Filea. De altfel, chiar şi în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române prima definiţie a „primarului” este cea de adjectiv.

PRIMÁR, -Ă, primari, -e, adj., s.m. I. Adj. 1. Iniţial, primordial, originar; p. ext. de prim grad, de primă importanţă, de bază. ♢ Învăţământ primar = formă de învăţământ cu caracter obligatoriu, în care se predau elementele de bază ale celor mai importante discipline şi care constituie primele patru clase ale scolii generale. II. S.m. Reprezentant al conducerii centrale în oraşe şi comune, cu atribuţii administrative. [Var.: (II, pop.) primáre s.m.] – Din lat. primarius. Cf. fr. primaire, maire.

EDÍL, edili, s. m. 1. (În Antichitatea romană) Magistrat care supraveghea edificiile şi instalaţiile publice, care se ocupa de aprovizionare, de organizarea jocurilor etc. 2. (Adesea fig.) Persoană care face parte din conducerea administrativă a unui oraş; consilier municipal. – Din fr. édile,lat. aedilis. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite