Lockdown fără efect. Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în localităţi intrate 14 zile în carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cinci din cele opt localităţi din Timiş intrate în carantină în urmă cu 14 zile efectul a fost zero
În cinci din cele opt localităţi din Timiş intrate în carantină în urmă cu 14 zile efectul a fost zero

Cinci localităţi din judeţul Timiş care au intrat în carantină în urmă cu 14 zile au înregistrat creşteri ale numărului de cazuri.

UPDATE Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a transmis un comunicat prin care anunţă noile decizii.

“Având în vedere că mâine, 19 noiembrie, la ora 5, se va împlini termenul de 14 zile pentru carantinarea localităţilor Pesac, Fibiş, Dudeştii Noi, Becicherecu Mic, Giroc cu satul aparţinător Chişoda, Dumbrăviţa, Moşniţa Nouă cu satele aparţinătoare Rudicica, Urseni, Albina şi Moşniţa Veche şi Ghiroda fără satul Giarmata Vii, Direcţia de Sănătate Publică a făcut ieri o analiză pentru a se vedea dacă se impune sau nu prelungirea măsurii. Analiza a fost făcută în baza Metodologiei de răspândire a riscului de răspândire a virusului SARS-COV 2 într-o comunitate/ localitate în vederea instituirii măsurii de carantină zonală / ridicare a măsurii de carantină elaborat de Centrul Naţional de Combatere a Bolilor. În urma analizei, Direcţia de Sănătate Publică a transmis Institutului Naţional de Sănătate Publică propunerea de prelungire a carantinării localităţilor Moşniţa Nouă (cu satele aparţinătoare Rudicica, Urseni, Albina şi Moşniţa Veche), Giroc (cu satul aparţinător Chişoda), Ghiroda ( fără satul Giarmata Vii), Dudeştii Noi şi Dumbrăviţa, unde rata de infectare / 1000 de locuitori nu a scăzut în timpul carantinei. 

Pentru celelalte trei localităţi - Pesac, Fibiş şi Becicherecu Mic – nu s-a primit aviz favorabil pentru prelungirea carantinării”. 

În urma primirii avizului, astăzi, la ora 18, prefectul Liliana Oneţ a convocat şedinţa Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul căreia au fost adoptate hotărârile privind prelungirea carantinării pentru unităţile administrativ-teritoriale Moşniţa Nouă, cu satele aparţinătoare Rudicica, Urseni, Albina şi Moşniţa Veche, Giroc, cu satul aparţinător Chişoda, Dudeştii Noi, Ghiroda, fără Giarmata Vii, şi Dumbrăviţa. 

Hotărârile vor fi transmise de urgenţă către Centrului Naţional de Coordonarea şi Conducere a Intervenţiei în vederea emiterii ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pentru prelungirea carantinării. Prelungirea măsurii de carantinare intră în vigoare de la emiterea Ordinului şefului DSU.

....
 
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a decis în urmă cu 14 zile intrarea în carantină a opt localităţi din judeţul Timiş. Potrivit Prefecturii Timiş, în cinci dintre cele opt localităţi, Moşnita Nouă, Giroc, Ghiroda, Dudeştii Noi şi Dumbrăviţa numărul de cazuri nu a scăzut, iar rata de incidenţă a crescut.

Cu doar câteva ore înainte de expirarea termenului de ieşire din carantină, autorităţile nu ştiu dacă măsura carantinării va fi prelungită sau nu în cele cinci localităţi. Potrivit prefectului de Timiş, Liliana Oneţ, pentru a se lua o decizie în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă e nevoie de avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică, aviz care nu a fost încă emis.

Potrivit prefectului de Timiş, de la INSP se aşteaptă şi un aviz pentru intrarea în carantină a Timişoarei şi a Lugojului, al doilea oraş ca mărime din Timiş.

În privinţa oraşelor Ciacova şi Sânnicolau Mare, care îşi încheie sâmbătă perioada de carantinare, prefectul Liliana Oneţ a anunţat că „la Ciacova se observă un trend descrescător vizibil, la Sânnicolau Mare  acesta nu este descrescător, iar DSP analizează dacă se impune prelungirea măsurii de carantinare”.

„Prefectul judeţului Timiş a cerut primarilor să ţină în permanenţă legătura cu cetăţenii,  mesajul fiind,  recomandarea  evitării oricăror întâlniri, fără a respecta normele de protecţie, chiar dacă este vorba de rude apropiate. În acest moment este o răspândire  comunitară a coronavirusului şi toată lumea trebuie să fie conştientă de importanţa măsurilor de protecţie”, a transmis Prefectura Timiş.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, trendul în judeţul Timiş este într-o uşoară creştere, pe o analiză pentru ultimele 14 zile. „La ora actuală avem o stagnare  la nivelul cazurilor şi în condiţiile în care se respectă măsurile,  se aşteaptă ca la sfârşitul acestei luni să se treacă pe un trend descrescător”, a mai anunţat Prefectura Timiş.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Mall-ul ţăranilor se mută în stradă. Comercianţii îşi vor vinde marfa în frig, în parcarea din faţa clădirii

De ce nu intră Timişoara în carantină, chiar dacă Dominic Fritz a anunţat că măsura este aproape inevitabilă

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite