VIDEO Tudorel Toader, despre ce riscă preşedintele Klaus Iohannis dacă nu o revocă pe Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că nu crede că preşedintele Klaus Iohannis nu va respecta decizia Curţii Constituţionale în privinţa revocării şefei DNA. El a vorbit însă despre sancţiunile pe care le-ar presupune nerespectarea deciziei CCR, vorbind votul alegătorilor, dar şi despre suspendarea din funcţie, la care s-a referit fără să o numească.

„Constituţia spune că... şi jurisprudenţa CCR spune că toţi trebuie să ne îndeplinim obligaţiile izvorâte din legea fundamentală în baza principiului cooperării şi a principiului loialităţii faţă de valorile constituţionale. Eu am mai spus şi îmi exprim ferma convingere: nu cred că preşedintele republicii, indiferent cine e azi, cine va fi mâine sau peste 7 ani de zile, nu cred că va da românilor un exemplu de nerespectare a legii fundamentale, pentru că atunci ăla care a trecut strada pe roşu de ce să răspundă dacă altul încalcă sau nu respectă Constituţia?”, a declarat Tudorel Toader.

El a explicat, răspunzând unei întrebări, că, în cazul nerespectării deciziei CCR, nu există în legislaţie prevăzută amendă sau închisoare, dar că există obligaţia respectării Constituţiei.

”Prin urmare, n-avem amendă de la până la sau închisoare de la până la, dar avem obligaţia respctării Constituţiei şi sancţiunile care nu sunt alea clasice, pentru că un singur titular al acestei demnităţi avem în ţară, sunt cele care pot să decurgă chiar din legea fundamentală. Eu nu cred că poporul va privi favorabil o posibilă conduită, în care eu v-am spus că nu cred, de nerespectare a unei decizii a CCR, de nerespectare a Constituţiei. Nu cred”, a afirmat ministrul.

Ministrul Justiţiei a spus că ”sancţiunea supremă” este votul alegătorilor.

”Până la urmă, sancţiunea supremă - că şi puterea asta pe care noi o delegăm, împărţim statul de drept în trei puteri, puterea asta vine de la popor, de la cel care îţi dă puterea în procesul electoral şi alegătorii te pot sancţiona la momentul respectiv. Mie mi-ai dat o amendă că am trecut neregulamentar, iar pe tine te alegem că nu ai respectat legea fundamentală?”, a spus Toader.

Tudorel Toader s-a referit şi la suspendarea din funcţie.

”Plus de asta, există şi altă sancţiune, mult mai severă, dar la care eu nu vreau nici măcar să pronunţ instituţia, pe care dvs. o ştiţi şi care ultima dată s-a aplicat acum 6 ani de zile”, a afirmat ministrul, referindu-se la suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu în 2012.

Potrivit programului anunţat de Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader are astăzi programată o întrevedere cu prefectul judeţului Timiş, Eva Georgeta Adreaş. Tot astăzi, Tudorel Toader a vizitat Curtea de Apel Timişoara şi Penitenciarul Timişoara. Vineri, Tudorel Toader va merge la Arad, unde va avea o întâlnire cu prefectul de Arad, Florentina Horgea. Tot vineri, Tudorel Toader va participa la inaugurarea lucrărilor de modernizare a Palatului de Justiţie din Arad. Tot în cursul zilei de vineri, Tudorel Toader va avea o întâlnire cu judecătorii Tribunalului Arad. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite