Lipsă de civilizaţie în saunele din România. Administratorii se plâng că oamenii nu fac duş înainte şi după, intră în şlapi şi fără prosop

Lipsă de civilizaţie în saunele din România. Administratorii se plâng că oamenii nu fac duş înainte şi după, intră în şlapi şi fără prosop

Prosopul este obligatoriu într-o saună civilizată FOTO Getty

Înainte şi după saună este obligatoriu să faceţi duş. Nu se intră cu şlapi şi trebuie să aveţi tot timpul un prosop. Specialiştii recomandă să se stea cel mult 15 minute.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ultima vreme au început să apară şi în România, în special în oraşele mari, posibilităţi de a face saună. Sunt saune în centrele SPA, la sălile de fitness, dar şi în hoteluri.
Problema este că nu toţi oamenii ştiu cum exact se foloseşte sauna, cum trebuie să te pregăteşti şi ce reguli de igienă trebuie să respecţi.

Mulţi administratori de centre SPA sau săli de fitness din Timişoara se plâng, spre exemplu, că sunt tot mai dese cazurile de clienţi care nu ştiu să respecte regulile minime de igienă.

Unii clienţi aleg, spre exemplu, să intre în saună în papuci. Problema este că şlapii sunt făcuţi din materiale chimice, iar în contact cu temperaturi foarte ridicate emană substanţe care numai sănătoase nu pot fi.
 
Prosopul – absolut obligatoriu într-o saună, este la alegere pe la noi. Cel mai neplăcut este atunci când sauna se află într-o sală de fitness. Este la ordinea zilei ca după sport oamenii să intre direct la saună. La fel procedează şi cei care ies din bazinul de înot. Intră la saună cu tot cu clorul din apă. Aşadar, duşul este obligatoriul înainte de saună, la intrare pielea trebuie să fie uscată şi curată!

În saunele din Occident oamenii nu intră cu slipi sau pantaloni scurţi, ci complet dezbrăcaţi, acoperiţi doar cu prosopul. Este regulă şi aşa se face sauna adevărată. Clorul de pe materialul textil este periculos într-o saună. Această filosofie nu se aplică însă la noi.
 
Specialiştii spun că cel mai indicat este să se stea într-o saună uscată maximum 15 minute, dar se recomandă să se iasă atunci când omul simte că organismul său nu mai rezistă la căldură. La sauna umedă, cu aburi, se recomandă jumătate din timpul petrecut într-o saună uscată. 
 
Cel mai bine este să se facă trei-patru intrări pe zi, în niciun caz nu este recomandat să se depăşească cinci intrări pe zi.  
 
Nu folosiţi sauna dacă aveţi febră, dacă aveţi pneumonie, dacă ştiţi că suferiţi de o boală infecţioasă, nici după o operaţie proaspătă. Nu este recomandat nici celor care au probleme cu tensiunea sau probleme cardiace.
 
Niciodată să nu faceţi saună după o masă copioasă, dar nici înfometaţi. Există posibilitatea să vi se facă rău. Înainte de saună consumaţi multe lichide, dar nu şi în timpul ei. La terminarea saunei, mulţi se aruncă direct în bazinul de înot, fără să treacă pe la duşuri să dea jos de pe ei transpiraţia, lucru care încalcă o regulă elementară de igienă. Aşadar, duşul este obligatoriu, atât înainte, cât şi după ce ieşiti din saună!

 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările