Lider al sirienilor din România, după atacul lansat asupra Siriei: „SUA vor să arate că au un rol acolo, ca şi Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sirienii stabiliţi în România sunt cu ochii pe Siria, acolo unde SUA au lansat sâmbătă dimineaţa un atac asupra mai multor poziţii strategice ale armatei lui Bashar al-Assad. Un reprezentant al comunităţii Siria Liberă din România, care se opune regimului Assad, susţine că soluţia pentru Siria este una politică, nu militară.

Doctorul Ziad al-Massalmeh, lider al Comunităţii Siria Liberă din Timişoara şi reprezentant al Ligii Siria Liberă din România, a declarat că atacul SUA asupra Siriei a urmărit pe de o parte distrugerea depozitelor şi fabricilor de arme chimice, iar pe de altă s-a dorit a fi o invitaţie la dialog. „Din punct de vedere militar atacul a avut scop distrugerea depozitelor de arme chimice pe care regimul le foloseşte. Pe de altă parte, în plan politic SUA au vrut să forţeze lucrurile pentru a găsi o rezolvare politică, adică să adune toate părţile interesate pentru a rezolva lucrurile la o masă de negociere. Acum, prin acest atac SUA vor să dovedească că au un rol în Siria, ca şi Rusia. Rusia acolo are un singur aliat care este Iranul, dar SUA au mai mult aliaţi care sunt Marea Britanie, Franţa şi alte ţări membre NATO”, a declarat Ziad al-Massalmeh pentru „Adevărul”.

Liderul sirienilor din Timişoara care se opun regimului Assad susţine că, în ciuda bomdardamentelor de sâmbătă dimineaţa, rezolvarea problemelor din Siria este mai aproape de a fi una politică decât militară. „Acolo nu va merge o rezoluţie militară. S-a dovedit a fi fără succes. Pentru a fi rezolvată problema Siriei trebuie o soluţie politică la care îndeamnă toată lumea. Compromisul din partea opoziţiei este renunţarea la arme. De partea cealaltă soluţia este să cedeze dictatorul care a condus această luptă timp de opt ani şi efectiv a distrus ţara, păstrând interesele tuturor părţilor implicate în problema Siriei. Trebuie instalat un guvern democratic pentru a conduce această ţară spre modernizare, spre democraţie şi reconstrucţie pentru a fi un punct de pace în regiune, nicidecum o zonă de conflict. Siria are o poziţie geostrategică, este un punct de întâlnire între Occident şi Orientul Mijlociu. Trebuie să fie un punct liniştit pentru a îngropa elementele care duc la un conflict viitor. Ăsta este compromisul la ora actuală. Toţi analiştii politici au această viziune. Până la urmă Bashar al - Assad va ceda în această luptă, dar după ce va îndeplini anumite interese ale Rusiei şi ale Iranului”, a mai declarat Ziad al-Massalmeh, potrivit căruia „populaţia este încrezătoare în rezolvarea problemei”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite