Legea interzice taximetriştilor să conducă în maieu şi şort. „Trebuie să aibă în permanenţă o igienă corporală corespunzătoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea

Taximetristul, prin natura muncii sale, este într-o relaţie permanentă cu populaţia care apelează la acest tip de servicii, din această cauză trebuie ca în permanenţă că aibă o ţinută vestimentară corespunzătoare.

După 1990, din lipsa unei legi care să reglementeze modul specific de efectuare a transportului în regim taxi, cât şi datorită desfiinţării societăţilor de stat care prestau astfel de servicii şi apariţia firmelor de taxi private, acest servciu s-a desfăşurat în diverse moduri. Autorităţile administraţiilor publice locale au elaborat un minim de norme prin care să se poată desfăşura taximetria, în funcţie de specificul fiecărei zone.

Până la apariţia Legii nr. 38/2003, activitatea de taximetrie a trecut prin numeroase etape. 

Apriţia acestei legi specifică activităţii de transport în regim taxi construieşte un cadru unitar de autorizare a acestei activităţi, urmând să se desfăşuare în funcţie de specificul fiecărui oraş.

Transportul de persoane în regim de taxi face parte din categoria transportului public de persoane şi din această cauză operatorii de transport în regim taxi şi taximetriştii independenţi trebuie să respecte prevederile legale pentru această categorie de transport”, scrie în „Manualul taximetristului”.

În lege există un capitol întreg legat de comportamentul, ţinuta vestimentară şi igiena taximetristului.

Taximetristul, prin natura muncii sale este într-o relaţie permanentă cu populaţia care apelează la acest tip de servicii (clienţi), din această cauză trebuie ca în permanenţă că aibă o ţinuă vestimentară corespunzătoare.
 

Iată câteva:

-ţinuta să fie una decentă, fără modeşe şi culori extravagante. 

-îmbrăcămintea să fie în permanenţă curată, călcată.

-să fie o îmbrăcăminte care să nu incomodeze la conducere.

-în sezoanele reci să funcţioneze instalaţia de încălzire a taxiului şi să fie folosită, astfel încât taximetristul să nu fie nevoit să poarte o ţinută groasă care să-l incomodeze la condus.

- în sezonul cald să funcţioneze instalaţia de ventilaţie (aer condiţionat dacă e posibil).

- ţinuta vestimentară să nu fie în niciun caz una sumară (maieu, şort), în special în perioadele de caniculă.

-taximetristul să aibă în permanenţă o igienă corporală corespunzătoare, „să miroase a primăvară”, luând măsuri pentru aceasta atât la începerea zilei de lucru, cât şi după fiecare cursă.

-să nu utilizeze parfumuri, sprayuri cu mirosuri grele, înţepătoare.

-să fie în permanenţă bărbierit (sau cu barba şi mustaţa aranjate), tuns.
 

-în cazul femeilor taximetrist, să nu aibă o ţinută vestimentară provocatoare, părul să fie tuns sau prins.

„Ţinuta vestimentară şi igiena corporală corespunzătoare, creează taximetristului prezenţa şi autoritatea necesară executării în bune condiţii a serviciului public specific, iar în cazul în care taximetristul angajat la operator taxi acest lucru se reflectă şi asupra firmei de taxi.

Neglijarea sub orice formă a aspectelor ce ţin de ţinuta vestimentară şi igiena corporală a taximetristului au drept rezultat cert scăderea numărului de clienţi care apelează la transportul cu taxiurile, şi concecinţele nefaste asupra imaginii operatorilor de transport în regim taxi şi taximetriştilor independenţi”, mai scrie „Manualul taximetristului”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite