Lecţia dată de un porcar din Timiş angajaţilor umiliţi de şefi. Concediat de colosul pentru care lucra, porcarul a dat în judecată multinaţionala şi a câştigat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul îngrijitorului de animale care s-a judecat cu compania care l-a concediat, Loredana Bugarschi
Avocatul îngrijitorului de animale care s-a judecat cu compania care l-a concediat, Loredana Bugarschi

Un îngrijitor de porci care a lucrat pentru cel mai mare producător de carne de porc din lume a reuşit să obţină, la Tribunalul Timiş, o sentinţă favorabilă într-un proces prin care a reclamat concedierea abuzivă. Sentinţa nu este definitivă, putând fi contestată.

Zarin Veselin a lucrat până în luna iunie a anului trecut ca îngrijitor de animale la o fermă Smithfield din comuna Cenei, judeţul Timiş. Bărbatul în vârstă de 59 de ani a fost concediat pentru săvârşirea unei abateri disciplinare grave, respectiv „încălcarea regulilor de bunăstare a animalelor prin purtarea unui băţ şi lovirea porcilor cu acesta în timpul încărcării mijloacului de transport ce urma să-i livreze la abator”.

Cu ocazia audierilor din Comisia de Disciplină, Zarin Veselin a recunoscut că a purtat asupra sa băţul, dar nu a bătut animalele, lovind cu băţul doar grilajul metalic pentru a determina animalele să urce în mijlocul de transport. În Comisia de Disciplină a fost audiat ca martor şi colegul lui Zarin Veselin care a declarat că nu l-a văzut pe colegul său să lovească porcii. Cu toate acestea, bărbatul a fost concediat şi a dat în judecată compania Smithefield Ferme, contestând decizia de concediere şi cerând să fie reîncadrat cu plata salariilor pentru perioada în care a fost concediat.

În cadrul procesului, Smithfield s-a apărat susţinând că angajatul a încălcat normele regulamentului de ordine interioară şi regulamentul de bunăstare a animalelor, care prevede că „este interzisă lovirea sau aplicarea unor tratamente brutale care produc suferinţă fizică sau psihică a animalelor”.

Judecătorul Tribunalului Timiş care a judecat acest dosar a admis în parte cererea lui Zarin Veselin, dispunând reîncadrarea lui la locul de muncă şi plata salariilor pentru perioada în care a fost concediat, dar cu aplicarea unei penalizări de 10 la sută din salariu pentru o perioadă de trei luni. În motivarea deciziei sale, judecătorul a arătat că abaterea disciplinară gravă nu este definită de lege, rămânând la aprecierea angajatorului să stabilească faptele care constituie abateri grave, cu condiţia ca acestea să fie specificate clar.

„În speţă, în Regulamentul de Ordine Interioară şi în Anexa Abeteri Disciplinare nu se arată expres că fapta de a purta un băţ de lemn în cizma dreaptă şi de a lovi cu băţul în panou constituie abatere disciplinară gravă”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş. Potrivit judecătorului, chiar şi în lipsa acestor prevederi, fapta unui angajat poate fi considerată abatere gravă dacă aduce prejudicii semnificative companiei. „Certitudinea producerii unui asemnea prejudiciu nu a rezultat din vreo probă, fiind justificată doar prin aprecieri subiective”, a mai arătat judecătorul. Magistratul a mai arătat că nici din prisma abaterilor disciplinare repetate nu se poate constata că îngrijitorul de animale a comis o abatere disciplinară gravă, nefiind cazul să mai fie sancţionat până în momentul în care a fost concediat.

„Măsura aplicată de angajator a fost exagerată ca să nu spun abuzivă, deşi aş fi îndreptăţită. Instanţa a realizat acest lucru. Şi-a însuşit argumentele noastre şi a stabilit că fapta nu este o abatere disciplinară gravă”, a declarat pentru „Adevărul” avocatul lui Zarin Veselin Loredana Bugarschi. Avocatul a mai spus că sentinţa din cazul clientului său ar trebui să fie un exemplu pentru angajaţii care se consideră nedreptăţiţi. „Oamenii trebuie să înţeleagă că atunci când angajatorul greşeşte, fie că este instituţie a statului, fie că este companie privată, fie că e colos raportat la omul simplu de la ţară, atunci când se greşeşte, trebuie să aibă curaj şi să meargă în instanţă, iar dacă au dreptate, vor câştiga”, a mai declarat avocatul.

Sentinţa emisă de Tribunalul Timiş nu este definitivă, fiind în termenul în care se poate declara recurs. Reprezentanţii Smithfield au refuzat să facă vreun comentariu pe marginea cazului Zarin Veselin până la emiterea unei sentinţe definitive şi irevocabile. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite