Lecţia de anticorupţie primită de doi albanezi care au vrut să îi facă o „surpriză” unui poliţist român

Lecţia de anticorupţie primită de doi albanezi care au vrut să îi facă o „surpriză” unui poliţist român

Un poliţist de frontieră a denunţat tentativa de mituire la care a fost supus de către doi albanezi, iar în câteva ore DGA a realizat flagrantul FOTO Arhivă

Doi cetăţeni albanezi, Damzi Julian şi Hidri Imer, sunt judecaţi de Tribunalul Timiş pentru dare de mită după ce au încercat, în toamna anului 2015, să îl cumpere cu 300 de euro pe un poliţist de frontieră din Timiş. Poliţistul a anunţat Direcţia Generală Anticorupţie, iar albanezilor li s-a organizat un flagrant.

Un dosar de dare de mită aflat pe rolul Tribunalului Timiş scoate la iveală modul în care un albanez care avea interdicţie de a intra în România şi prietenul său, tot albanez, au încercat să îl cumpere pe un poliţist de frontieră de la Vama Jimbolia. Se întâmpla în noiembrie 2015. La volanul unui Mercedes cu numere de Albania, Hidri Imer s-a prezentat la punctul de trecere a Frontierei de la Jimbolia, pentru a intra din Serbia în România. Pe scaunul din dreapta al maşinii se afla prietenul lui Imer, Julian Damzi, tot albanez.

În momentul în care le-a verificat documentele albanezilor, agentul – şef Roberto Jităraşu a constatat că în paşaportul şoferului erau 100 de euro, iar în al pasagerului din dreapta 50 de euro. Agentul l-a chemat imediat pe şeful de tură, Gabriel Alin Scurtu, şi, în prezenţa acestuia din urmă, le-a comunicat albanezilor că „fapta de a oferi bani unui organ de poliţie constituie infracţiune pe teritoriul României”, le-a înmânat paşapoartele cu banii în ele şi le-a cerut să îi înmâneze documentele „curate”. Poliţistul de frontieră avea să constate că Hidri Imer figurează cu interdicţie de intrare în spaţiul Schengen, ca urmare a unei alerte emise de autorităţile italiene.

În momentul acela, poliţistul le-a cerut albanezilor să se retragă de pe banda de intrare în ţară pentru a nu bloca traficul şi le-a solicitat să aştepte pentru a face verificări în ceea ce îi priveşte. Agentul a anunţat imediat Direcţia Generală Anticorupţie cu privire la faptul că albanezii încearcă să îl cumpere.

Timp de câteva ore, cât albanezii au fost puşi să aştepte pentru ca autorităţile italiene să comunice motivele pentru care Hidri Imer nu poate intra în România, albanezul a încercat în repetate rânduri să îl cumpere pe poliţist, plusând de la 150 de euro, la 200, iar mai apoi la 300. „Un cadou, o cafea, o şampanie”, au fost argumentele cu care albanezul a încercat să îl convingă pe poliţist.

În orele în care albanezii au fost puşi să aştepte, ofiţerii DGA au pregătit şi interceptările discuţiilor, din care reiese insistenţa albanezilor, dialogul fiind purtat în engleză:

Damzi Julian: Vreau să vă dau un mic cadou fiindcă e ziua mea.
Scurtu Gabriel: Nu, nu, nu...
Jităraşu Roberto: În România, vorbesc româneşte, asta-i....cum se zice?
Damzi Julian: Un mic cadou....surpriză
Jităraşu Roberto: Dar pentru noi e o infracţiune, înţelegi? Pentru noi e infracţiune.
Damzi Julian: Dacă-mi face plăcere...

Hidri Imer: Deci, se poate să mergem la Timişoara sau nu?
Jităraşu Roberto: Nu.
Hidri Imer: E ziua lui. Sunt puţini, e puţin?
Scurtu Gabriel: Nu, bani nu vreau.
Damzi Julian: Sunt pentru cafea.
Jităraşu Roberto: Înţeleg, dar în România nu se poate pentru că legea zice că....


Jităraşu Roberto: Nu bei cafea pentru că nu bei cafea, înţelegi?
Damzi Julian: E ca un cadou. Cafeaua...
Jităraşu Roberto: Ce e cadou?
Damzi Julian: E ziua mea. Dacă cineva mă sună şi îmi spune ce vrea de Crăciun....
Jităraşu Roberto: Nu se face un cadou la frontieră poliţiei, nu? E normal să faci cadou Poliţiei?
Damzi Julian: Şi regina....regina....primeşte cadou. Toţi oamenii. Şi preşedintele, şi primul ministru...

După aproximativ de jumătate de oră de negocieri, timp în care albanezii au fost înregistraţi, ofiţerii DGA au intervenit, realizând flagrantul. Damzi Julian a insistat chiar şi după flagrant că vrea să îi dea un cadou poliţistului pentru că este ziua sa de naştere. „Vreau să îi dau...ca să sărbătorim”, le-a spus albanezul ofiţerilor DGA. Julian Damzi nu a reuşit să îi ofere un „cadou” poliţistului de frontieră. A primit în schimb cadou un dosar penal pentru dare de mită, dosar care se judecă la Tribunalul Timiş, cu următorul termen în 20 martie. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: