Klaus Iohannis, la Timişoara pentru a marca 30 de ani de la declanşarea Revoluţiei: „Timişoara a încetat să fie un oraş şi a devenit un simbol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis la fost la Timişoara pentru a marca 30 de ani de la declanşarea Revoluţiei din Decembrie 1989 FOTO Facebook/Klaus Iohannis
Klaus Iohannis la fost la Timişoara pentru a marca 30 de ani de la declanşarea Revoluţiei din Decembrie 1989 FOTO Facebook/Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a fost luni, la Timişoara, pentru a marca 30 de ani de la declanşarea Revoluţiei din Decembrie 1989. În discursul susţinut la Palatul Culturii, Klaus Iohannis a spus că în urmă cu 30 de ani „Timişoara a încetat să mai fie un oraş şi a devenit un adevărat simbol”.

Ajuns la Timişoara luni după-amiaza, preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor, din Cimitirul Eroilor. De aici a mers la Catedrala Mitropolitană pentru o slujbă religioasă în memoria eroilor din Decembrie 1989. De la catedrală, Klaus Iohannis a mers, pe jos, până la Palatul Culturii, unde a participat la spectacolul „Revolta”, organizat în cinstea evenimentelor de la Timişoara din Decembrie 1989.  Pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, Klaus Iohannis a susţinut un discurs în care a arătat că „la Timişoara, cu exact 30 de ani în urmă, comunismul a fost învins pentru prima dată”.

Aici, la Timişoara, cu exact 30 de ani în urmă a fost pusă borna libertăţii. Timişoara este oraşul dintâi, kilometrul zero al democraţiei şi al libertăţii, iar 16 decembrie 1989 este una dintre cele mai însemnate date ale tulburatei noastre istorii.  Acum trei decenii, timişorenii conduşi de sentimente înalte de solidaritate şi curaj aprindeau scânteia Revoluţiei”, a declarat Klaus Iohannis, care a mai spus că acum 30 de ani „Timişoara a încetat să mai fie un oraş şi a devenit un adevărat simbol”.

„Uniţi de o singură dorinţă, timişorenii au avut curajul de a porni lupta pentru eliberarea neamului nostru. Curaj, izvorât din nevoia de demnitate a unui popor ţinut captiv în bezna totalitară de către un regim comunist, antiromânesc, ilegitim şi criminal. Ambiţia dictaturii comuniste a fost să îşi asigure trăinicia. Revolta şi dorinţa românilor din acele zile de infern de a distruge răul generalizat au fost mai puternice. Cuprinşi de curaj şi hotărâre, românii din toatele oraşele mari au răspuns rapid. Suntem aici pentru că avem datoria să ne amintim împotriva poporului nostru regimul comunist şi-a mobilizat în chip copleşitor forţele răului, într-un adevărat război împotriva românilor paşnici”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a încheiat discursul susţinut la Timişoara cu un citat din Corina Untilă, erou autentic al Revoluţiei din Decembrie 1989, care a murit în urmă cu o lună: „În Decembrie 1989 am câştigat libertate, o nouă identitate ca popor, demnitate şi patriotism. Văd toate acestea la noua generaţie, generaţia Facebook, şi mă bucură faptul că ei duc mai departe idealurile Revoluţiei Române din Decembrie 1989”.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite