UPDATE Klaus Iohannis la Timişoara. Mesajul preşedintelui ales pentru români la 25 de ani de la izbucnirea Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis a ajuns la Timişoara cu ocazia marcării a 25 de ani de la izbucnirea Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

UPDATE De pe scena Operei Naţionale din Timişoara, preşedintele ales Klaus Iohannis a ţinut un discurs, transmis şi pe un ecarn în Piaţa Operei, în care le-a transmis românilor un mesaj cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la izbucnirea Revoluţiei Române. Redăm mai jos fragmente din discursul preşedintelui, citit de pe mai multe foi A5 (jumătate de foaie A4).
 

„Este o mare onoare şi bucurie să pot fi aici în seara zilei de 16 decembrie, la 25 de ani după ce Revoluţia Română a început aici în Timişoara. Am făcut promisiunea de a veni la Timişoara din respect pentru cei care şi-au dat viaţa în 1989 pentru ca noi să trăim azi în democraţie. Curajul lor a inspirat o întreagă naţiune. Ei au arătat primii că aspitaţia pentru libertate este mai puternică decât aparatul represiv. Vreau să vorbesc în primul rând despre libertate.

Este mai simplu să vorbeşti în context cu opusul ei. Este mai greu să discerni ce înseamnă libertatea într-o lume liberă. Libertatea nu trebuie subînţeleasă pentru că nu este lipsită de procovări nici astăzi. Nu e niciodată banal să vorbm despre libertate.

Regimul comunist s-a prăbuşit aşa cum s-a şi instalat. Prin crime şi abuzuri. Nu ne mai putem permite să ignorăm lecţiile trecutului, aşa cum sunt ororile  comunismului în România. Viitorul democratic al României depinde de modul în care ne asumăm un trecut tragic, Avem nevoie mereu de amintire şi reamintire. România are nevoie de un Muzeu Naţional al Comunismului.

Voi pleda pentru construirea unui astfel de Muzeu Naţional. Sunt lucruri pe care le-am reuşit. Suntem membrii ai NATO. Astăzi, România e o ţară sigură şi un partener credibil. Am integrat România un UE. Avem o sumă de practici democratice încetăţenite, dar în acelaşi timp trebuie să ne gândim la restanţele libertăţii şi să ne întrebăm: este sistemul democratic pe care l-am construit eficient sau nu? Ne-am valorificat potenţialul şi oportunităţile sau nu? Răspunsul este mai degrabă nu. La acest capitol şi la altele avem restanţe, la unele chiar mari.

Am făcut prea puţin pentru oameni, pentru viaţa lor de zi cu zi. Această naţiune este una cu aspiraţii puternice. Dacă nu le-ar fi avut, milioane de români nu ar fi luat drumul străinătăţii.

Trebuie să recunoaştem sincer şi direct: avem o responsabilitate. Clasa politică este responsabilă pentru a fi subestimat dorinţa de progres a românilor. De fiecare dată s-a trecut mai departe ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Clasa politică nu a înţeles că odată cu libertatea vine şi responsabilitatea, că odată cu puterea vine şi răspunderea în faţa oamenilor. Relaţia între clasa politică şi cetăţeni a fost profund deteriorată.

Sunt tineri care nu ştiu încotro să apuce, sunt copii care cresc singuri. Sunt oameni de vârsta mea care îşi găsescu cu greu de lucru. Sunt părinţii şi bunicii noştri care abia trăiesc şi au sperat într-o viaţă mai bună.

Reconstrucţia începe cu recunoaşterea restanţelor, cu asumarea răspunderii şi învăţarea trecutului. Vreau ca în Decembrie 2014 să închidem acest capitol şi să începem un nou proiect naţional. Va trebui să lucrăm consecvent şi coerent. Pas cu pas. Nu îi vom convinge pe români decât atunci când vor vedea că lucrurile se întâmplă în practică.

Nu putem fi ţara proiectelor mereu începute şi mereu neterminate, de la Constituţie la autostrăzi. Moştenirea Revoluţiei ne obligă la o Românie a lucrului bine făcut”. 


UPDATE Klaus Iohannis a plecat pe jos dinspre catedrală spre Opera din Timişoara. Înaintează cu greu, printre cei peste 2.000 de oameni care se înghesuie să-l vadă. Mulţi tineri, copii şi pensionari au vrut să-i strângă mâna lui Klaus Iohannis. să facă un selfie sau să primească un autograf. Întrebat dacă se aştepta la o astfel de primire, Klaus Iohannis a răspuns că „la Timişoara da”. 

Prins în baia de mulţime a preşedintelui Iohannis, primarul Nicolae Robu a declarat că nu a mai făcut o astfel de baie de mulţime, precedenta vizită a lui Iohannis la Timişoara, în calitate de candidat, fiind doar încălzirea pentru vizita de astăzi. Ofiţerii SPP, aflaţi la prima misiune importantă de protecţie a preşedintelui, au fost sprijiniţi şi de câţiva revoluţionari care i-au făcut culoar lui Iohannis. 

UPDATE: Preşedintele ales a plecat de la Universitatea de Vest la Catedrala Mitropolitană, unde a fost aşteptat de peste 1.000 de oameni care au scandat „Timişoara, Timişoara”.

UPDATE: Klaus Iohannis a susţinut un discurs. Vedeţi mai jos principalele declaraţii ale preşedintelui ales la Timişoara. 

Mulţumesc pentru primirea deosebit de frumoasă pe care mi-aţi făcut-o în această seară. Sunt impresionat. Pentru mine este mult mai mult decât o promisiune îndeplinită faptul că am venit astăzi în Timişoara la 25 de ani de când a început Revoluţia Română. Timişoara nu este doar unul din oraşele mele preferate, ci unul din oraşele mele cele mai vizitate şi în viitor va rămâne aşa.

Chiar dacă în cariera mea am stat mai mult la catedră şi mai puţin în săli de această dimensiune, pot să vă spun că dacă vine vorba de învăţământ, mă simt bine şi într-o aulă, iar dacă este atât de plină, cu atât mai mult.

Pentru mine educaţia trebuie să fie o prioritate naţională şi nu pentru că sunt dascăl, ci pentru că aşa se cade într-o ţară care vrea să îşi construiască un viitor bun. Acest lucru îl voi repeta până când educaţia va deveni o prioritate realmente. Nu întâmplător, în programul meu primul subiect a fost educaţia.

La moment lucrurile nu merg mai bine pentru că la nivel naţional nu s-a înţeles ce se vrea cu învăţământul. Ştiu că preşedintele nu are o atribuţie executivă, dar este o problemă atât de importantă, încât doar preşedintele poate să ducă această tematică în spaţiul public, într-o discuţie foarte amplă, care ne arată unde suntem şi unde vrem să ajungem.

România are cam tot ce îi trebuie pentru a crea un sistem de educaţie performant. Oriunde întrebaţi ce fac tinerii români o să vi se spună că sunt oameni inteligenţi, dornici să se implice şi foarte creativi. Trebuie să ne punem problema dacă nu cumva ignorăm una din cele mai importante resurse pe care le avem, generaţia tânără.

Probabil că nu este nimeni aici căruia să nu i se fi spus: învaţă ca să realizezi ceva. Astfel România va deveni mai performantă şi va avea capacitatea să arate că este o ţară importantă în Europa. Fiţi alături de noi pentru a defini un sistem de educaţie mai bun şi vom fi cu toţii mai buni. 


UPDATE: Sutele de tineri veniţi să îl vadă pe preşedintele ales l-au aclamat pe Klaus Iohannis la intrarea acestuia în Aula Magna. 

image

UPDATE 17.22 Aula Magna Universităţii de Vest este neîncăpătoare pentru sutele de timişoreni veniţi să îl vadă şi să îl asculte pe Klaus Iohannis.

UPDATE: Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Cimitirul Eroilor

UPDATE: Klaus Iohannis a ieşit de la Primăria Timişoara unde a fost aclamat de zeci de timişoreni. O timişoreancă i-a spus primarului Nicolae Robu că România are, în sfârşit un preşedinte adevărat, „nu ce aţi vrut să faceţi cu USL-ul”. La ieşirea din primărie, Klaus Iohannis a acordat şi câteva autografe. Copilul care îşi dorea un autograf pe cartea „Pas cu pas” a reuşit să obţină autograful dorit. 

Iohannis nu a făcut nicio declaraţie la sosirea în Timişoara, urmând să aibă două discursuri, la Universitatea de Vest şi Opera Naţională din Timişoara.

Conform programului stabilit, preşedintele ales al României, Klaus Iohannis a ajuns la Timişoara pentru comemorarea a 25 de ani de la Revoluţia Română. Aşa cum era stabilit, Iohannis a făcut primul popas la Primăria Timişoara, unde are fixată o întâlnire cu primarul Nicolae Robu.

Iohannis nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în Primăria Timişoara. Un copil , care ţinea în mână cartea Pas cu pas a preşedintelui Iohannis încercat să se apropie pentru un autograf. Un SPP-ist la asigurat pe micuţ că poate obţine autograful dorit la ieşirea preşedintelui din Primărie.

image

Pe aceeaşi temă:

Klaus Iohannis: Cea mai importantă lecţie a lui Decembrie 1989 este că armele nu pot sfărâma niciodată conştiinţa oamenilor

Un preşedinte neortodox

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite