JURNAL DE CRIZĂ Companiile au ieşit la vânătoare de capete în toate judeţele din Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joburile disponibile vizează atât muncitorii necalificaţi, cât şi specialiştii. Persoanele fără studii superioare se pot angaja în construcţii sau confecţii, iar absolvenţii de facultate pot prinde un job în IT sau telecomunicaţii.

Cea mai bogată ofertă de joburi pentru persoane cu studii superioare vine de la prima multinaţională din Banat, care angajează la Timişoara 200 de ingineri. Alcatel-Lucent a inaugurat în capitala Banatului o infrastructură de reţea LTE la cheie, iar acum se orientează şi către absolvenţii de Politehnică, pentru care a prevăzut sesiuni de instruire structurate pe tehnologie LTE.

După ingineri, în clasamentul celor mai „vânaţi” angajaţi din capitala Banatului se situează muncitorii necalificaţi. Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş, în judeţ se caută zeci de muncitori necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor.

Criză de angajaţi


Angajatorii caută muncitori necalificaţi în domeniul construcţiilor


Firmele care fac angajări şi în această perioadă în Caraş-Severin sunt cele de construcţii sau de distribuţie. În aceste domenii, angajatorii pun la dispoziţie chiar şi câte 50 de locuri de muncă de firmă. Unul dintre cei mai mari angajatori din Reşiţa este Termoconstruct. „Avem nevoie de 50 de angajaţi pentru construcţii: muncitori calificaţi, dar şi necalificaţi, dar nu se găsesc persoane care să vină să muncească”, a spus Samuel Barbu, directorul general al societăţii. (Dana Firiţeanu)

image



Angajări în electronică

La nivelul oraşului Oradea, din cele câteva zeci de firme care au pus la bătaie mai multe locuri de muncă, se remarcă Shinheung Electronics SRL. Compania îi atrage pe oamenii care sunt în căutarea unui job cu 95 de posturi, din care peste jumătate sunt pentru muncitori necalificaţi. „Am angajat majoritatea oamenilor de care am avut nevoie, dar în anumite domenii, cum ar fi specialişti în inscripţionarea metalului şi injectarea cu materiale plastice, mai avem încă probleme în găsirea personalului calificat. Din 10 august am angajat 200 de persoane, iar până la sfârşitul acestui an ne-am plănuit să mai angajăm alte 500”, a explicat Raul Gutin, unul dintre managerii firmei.
Unul dintre orădenii care se află în cursa pentru ocuparea unui loc de muncă este Mircea Drimba, un şomer în vârstă de 42 de ani. „Sunt dispus să lucrez orice, pentru că am de crescut un copil de cinci ani”, a mărturisit bărbatul. (Florina Şandor)

image

Joburi nepotrivite


SEWS-R Deva este un angajator constant în judeţul Hunedoara

image

Angajatorii hunedoreni pun la dispoziţie, prin intermediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara, aproximativ 500 de locuri de muncă, săptămânal. Dintre acestea, 99 sunt puse la dispoziţie de SEWS-R. Potrivit reprezentanţilor companiei, oferta de joburi se adresează muncitorilor necalificaţi, cu minim opt clase, pentru asamblarea şi montarea pieselor auto. (Daniel Guţă)

Îşi recheamă angajaţii


Patronii arădeni care au fost nevoiţi să facă disponibilizări în urmă cu câteva luni îşi recheamă vechii angajaţi la lucru. Oamenii de afaceri spun că boom-ul comenzilor îi face să angajeze personal. Dorin Pantea are o mică firmă de asamblări de plăci electronice şi produce transformatoare. Acesta a rechemat la lucru toţi cei opt angajaţi pe care îi disponibilizase.

„Sunt în discuţii în prezent şi cu alţi potenţiali clienţi şi estimez că din toamnă vom creşte producţia. Asta înseamnă că mai am nevoie automat de mai mulţi oameni”, a spus producătorul arădean. (Adrian Todor)

Joburi noi pentru şomeri, publicate săptămânal

Conform AJOFM Arad, ofertele pentru muncitorii necalificaţi îngroaşă lista posturilor vacante. „Cele mai multe posturi vacante în Arad sunt pentru muncitori necalificaţi. Pentru confecţioneri şi asamblatori sunt cele mai multe cerinţe”, a explicat Mihaela Jude, inspector comunicare în cadrul AJOFM Arad.


Şomerii îşi caută un job nou la AJOFM
Bihor

La Centrul Cariere, orădenii au de unde alege. „Baza de date conţine la ora actuală peste 250 de oferte de locuri de muncă. Cele mai multe joburi sunt în domeniul confecţiilor îmbrăcăminte şi încălţăminte, electronice/asamblare piese şi vânzări”, a explicat Monica Suciu, directoarea Centrului Cariere.

image

Adina Pal, directorul executiv al agenţiei locale din Deva, a precizat că ofertele angajatorilor se modifică de la o săptămână la alta, din cauza cererii mari de pe piaţa muncii. Excepţii fac multinaţionalele din domeniul cablajelor, numărul de posturi puse la dispoziţie de ele reprezentând un sfert din cel al întregii pieţe din Hunedoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite