Judecătorii „se bat” pentru un ţepar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Menţinerea sau eliberarea din arest preventiv a lui Deac este subiect de controversă între judecători.

Istoria ţepei date de Marcel Răzvan Deac începe în 2009, când tânărul l-a întâlnit pe germanul Falko Zang, aflat în Timişoara cu afaceri imobiliare. Având la Dudeştii Noi un teren de 20.000 de metri pătraţi de la părinţi, Deac s-a oferit să-i vândă neamţului terenul cu 150.000 de euro, spunându-i că l-ar putea vinde mai târziu la un preţ mai bun.

În realitate, terenul valora 4.000 de euro, dar pentru a-l convinge pe Zang că va da lovitura cu terenul său, Deac a pus la cale un plan extrem de minuţios, împreună cu Giovanni De Pace, un om de afaceri italian din Timişoara, şi cu Ioan Ciucu Marta, inginer de profesie şi omul de încredere al lui De Pace. „Planul inculpatului Deac era acela de a vinde un teren arabil extravilan la un preţ de 150.000 de euro, mult peste valoarea de piaţă, prin folosirea mai multor mijloace frauduloase de inducere în eroare a părţii vătămate şi prin implantarea în conştiinţa părţii vătămate a unei idei deosebit de profitabile în sensul că va cumpăra imobilul la un preţ şi îl va vinde unui cetăţean italian la un preţ aproape dublu”, arată judecătorii într-unul din documente.

Planul escrocilor a mers şnur. Prin mai multe minciuni şi profitând de naivitatea neamţului, Deac a reuşit să vândă terenul cu 150.000 de euro, dar când să vândă şi neamţul mai departe la italian, De Pace s-a răzgândit, iar pentru german a fost clar că totul a fost o înscenare a lui Deac şi a italianului pentru a-l înşela. Falk Zango a depus plângere penală împotriva celor implicaţi, aceştia au fost reţinuţi şi arestaţi. Între timp prejudiciul a fost recuperat în totalitate, germanul a declarat că nu mai are nicio pretenţie, dar ancheta şi, mai târziu, procesul, au continuat cu Marcel Deac în arest preventiv.

Ping-pong în instanţă


Din 2009 până acum, menţinerea sau eliberarea ţeparului a creat „dispute” între magistraţii Tribunalului Timiş şi cei de la Curtea de Apel. Cazul lui Deac a fost un ping-pong între judecători. În timp ce la Tribunal tânărul era eliberat, Curtea de Apel îl menţinea în arest, situaţie care este şi în prezent. „Inculpaţii au acoperit pretinsul prejudiciu cauzat părţii civile, nu au antecedente penale şi nu există niciun element că ar putea, în stare de libertate, să perturbe ordinea publică sau să comită alte infracţiuni şi de aceea, starea de arest preventiv trebuie reconsiderată”, arăta judecătorul Mircea Creţu, care între timp a fost avansat, într-una din sentinţe.

„În condiţiile speţei, la acest moment interesul public general prevalează în raport cu interesul inculpatului de a fi pus în stare de libertate”, şi-a motivat şi preşedintele Secţiei Penale de la Curtea de Apel Timişoara, Ioan Dincă, decizia de menţinere în arest. Aceste discuţii contradictorii dintre judecători se duc de aproape doi ani.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite