Judecător acuzat că a folosit expresii jignitoare într-o sentinţă dată împotriva Bisericii Catolice: „Se face referire la perioada Inchiziţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cursul anului 2014, Episcopia a constatat cu stupoare că pe terenul ei, aferent mănăstirii (suprafaţa de 3.904 metri pătraţi), s-a înscris o persoană din Germania, Amschlinger Gerlinde Ecaterina, domiciliată în Freiburg.

Epscopia Romano-Catolică din Timişoara este implicată într-un proces pe un teren care a aparţinut de Mănăstirea Marienheim, unde au activat Surorile de Notre Dame până în 1949, anul naţionalizării. Biserica a primit cu titlul de retrocedare în anul 2001, în baza O.U.G. 83/1999 cea mai mare parte din Mănăstire. Retrocedarea a venit după ce prima parte din mănăstire a fost deja restituită proprietarului de drept în anii ’90.

În cursul anului 2014 Episcopia a constatat cu stupoare faptul că pe terenul ei, aferent mănăstirii (suprafaţa de 3.904 metri pătraţi), s-a înscris o persoană din Germania, Amschlinger Gerlinde Ecaterina, domiciliată în Freiburg. 

Aceasta a fost împroprietărită cu prezenta suprafaţă de către Primăria Comunei Dumbrăviţa. 

“Luând legătura cu primăria Dumbrăviţa am aflat că sus-numitei Amschlinger Gerlinde Ecaterina i s-a eliberat un titlu de proprietate prin intermediarul Voiculescu Liviu, (având domiciliul stabil în Berlin/Neuköln) şi pentru această parcelă, proprietatea noastră. Neputându-se soluţiona această suprapunere de parcele cu ajutorul reprezentanţilor primăriei Dumbrăviţa şi cu ajutorul celor de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Timişoara, Episcopia a fost nevoită a promova o acţiune în judecată, solicitând anularea înscrierii parcelei numitei Amschlinger Gerlinde peste proprietatea Bisericii Catolice”, susţine Claudiu Călin, arhivar la Episcopia Romano-Catolică din Timişoara. 

Din terenul atribuit numitei Amschlinger Gerlinde, aceasta a transcris o parcelă de 8.000 metri pătraţi pe numele intermediarului, Voiculescu Liviu, cu titlul de donaţie, pe care acesta, la rândul lui, l-a înstrăinat cu suma de 250.000 Euro. Pe o altă parcelă, de 5.000 metri pătraţi, Amschlinger a transcris-o pe numele avocaţilor care o reprezintă. A mai rămas şi ea cu o parcelă de teren, exact cea care se suprapune cu proprietatea Episcopiei.

În urma procesului intentat de Episcopie, în această speţă s-a pronunţat de către Judecătoria Timişoara sentinţa civilă nr. 12635 din 18 noiembrie 2015, care nu face altceva decât să preia cuvânt cu cuvânt pledoaria avocatului pârâtei Amschlinger Gerlinde, instanţa redând în motivarea hotărârii ei atât cuvinte jignitoare adresate Bisericii Catolice, cât şi susţineri aşa-zis istorice vecine cu filmele de ficţiune, pronunţând astfel o hotărâre neobişnuită din punct de vedere juridic, atacată cu apel”, a mai spus Claudiu Călin.

În sentinţa dată de Judecătoria Timişoara se poate constata, printre motivele invocate în această fundamentare, o adevărată înverşunare împotriva Episcopiei.

Se face referitre la perioada Inchiziţiei şi la alte concepte: ruşine, nostalgii, interese dovedit materiale de o capacitate greu de imaginat etc., susţineri formulate la persoana întâi, care nu pot fi redactate în acest mod, puse pe hârtie şi invocate de către o instanţă de judecată a anului 2015”, a mai spus Claudiu Călin.

De asemenea, în sentinţă se spune că în poetul Nikolaus Lenau a făcut o vizită familiei Amschlinger, cu toate că, este dovedit istoric, Lenau nu fost niciodată în Timişoara. 


Citeşte şi:
 

FOTO Şmecherie în Primăria Timişoara ca în "vremurile bune”. Autorizaţie de construcţie acordată pe acte falsificate
 

FOTO Incredibila poveste a conacului de secol al XIX-lea care a scăpat ca prin minune de buldozerele comuniştilor

Istoria sinistră a lagărului nazist de la Timişoara. Preluat de Armata Roşie, a fost mormânt pentru 7.000 de unguri

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite