Judecătoare, despre „răstignirea” procurorilor pentru tot răul din justiţie: „Unde am fost noi, judecătorii, în toţi aceşti ani?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Tribunalului Timiş, judecătorul de drepturi şi libertăţi, Adriana Stoicescu
Preşedintele Tribunalului Timiş, judecătorul de drepturi şi libertăţi, Adriana Stoicescu

Într-un nouă postare pe pagina sa de Facebook, preşedintele Tribunalului Timiş, judecătoarea Adriana Stoicescu, vorbeşte despre „iluzia” susţinerii necondiţionate a luptei împotriva corupţiei de către societate. În acelaşi mesaj le adresează o întrebare magistraţilor din sistem.

În disputele aprinse pe tema justiţiei care au avut loc în ultimul an, preşedintele Tribunalului Timiş, judecătoarea Adriana Stoicescu, a intervenit periodic cu analize ale situaţiei din justiţie, făcându-se remarcată prin duritatea mesajelor sale, în special la adresa unor colegi din sistem. După desecretizarea protocolului încheiat între Parchetul General şi SRI, judecătoarea a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care arată că  „înţelegerile altora, încheiate în urmă cu mulţi ani, pe deasupra capetelor noastre, ne-au adus în situaţia de azi, în care justiţia e privită cu un zâmbet neîncrezător şi dispreţuitor”.

În acelaşi mesaj, judecătoarea Stoicescu arată că este o amăgire să crezi că lupta anticorupţie este susţinută necondiţionat de societate. „Ne iluzionăm că toată societatea susţine necondiţionat lupta împotriva corupţiei. În realitate, aceasta e dorinţa oamenilor cu bun simţ şi de bună credinţă.A celor care încă mai cred în cei 7 ani de acasă, în reguli şi în munca cinstită, în supremaţia legii. Ceilalţi îi invidiază pe corupţi şi, în adâncul sufletului, îşi doresc să ajungă la fel: în capul meselor pline de bucate, cu tone de aur pe ei, cu maşini şi case fără număr.  Atât”, mai scrie judecătoarea.

Preşedintele Tribunalului Timiş mai arată că „în timp ce alţii erau ocupaţi să caute căile şi mijloacele cele mai potrivite să controleze justiţia, poporul, aşezat comod în fotoliu, privea la televizor spectacolul lipsit de demnitate al încătuşaţilor defilaţi prin faţa camerelor de luat vederi, cu lumini şi microfoane înfipte în ochi. Episodul achitărilor nu l-a mai urmărit nimeni…”.

„Acum, mulţimea e ocupată să arunce cu noroi în capul sutelor de procurori, consideraţi vinovaţi pentru derapajele, grave, e adevărat, ale câtorva. Când foştii reprezentanţi ai magistraţilor au preferat să stea în pasivitate, am stat şi noi liniştiţi la locurile noastre. Acum, sărim la beregata celor pe care tocmai ce i-am ales să ne reprezinte şi care încearcă, de bună credinţă fiind, să îndrepte ce se mai poate îndrepta. Ne lăsăm conduşi de frustrări şi îi contestăm, fără a avea argumente, mânaţi, probabil, doar de dorinţa de a le lua locul, fără să avem înţelepciune şi răbdare….că de susţinere se pare că nu poate fi încă vorba. Îi aducem la stâlpul infamiei pe inspectorii judiciari, uitând că sunt printre puţinii, care, în temeiul legii, prin acţiunile lor, pot să recredibilizeze sistemul, aducându-ne cu picioarele pe pământ atunci când, plini de noi şi copleşiţi de importanţă, ne credem dumnezei”, mai scrie judecătoarea.

În finalul postării de pe pagina sa de Facebook, judecătoarea adresează o întrebare retorică. „Înainte de a ne alătura orbeşte corului de detractori ai procurorilor, acuzându-i pe colegii noştri de toate relele, înainte de a trage adânc aer în piept pentru a striga cu convingere, alături de mulţime, «răstigniţi-i», poate că ar fi momentul să ne privim în oglindă şi într-un exerciţiu de sinceritate, tardiv, dar atât de necesar, să răspundem la o întrebare simplă:  Unde am fost noi, judecătorii, în toţi aceşti ani? Dar să o facem repede, pentru ca timpul nu mai are răbdare, iar vinovaţii fără vină cer să se facă lumină!”, încheie Adriana Stoicescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite