Johnny Bota: „În România se făcea jazz după ureche”

Johnny Bota: „În România se făcea jazz după ureche”

Johnny Bota

Este unul din iniţiatorii trupei Bega Blues Band, fondatorul primei Facultăţii de jazz din ţară şi este al trelea român cu titlul de doctor în muzicologie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Johnny Bota s-a născut în 1952, la Timişoara, dintr-o familie care nu avea nimic de-a face cu muzica. Tatăl lui era sculer matriţer, iar mama, casnică. Părinţii l-au orientat totuşi spre  Liceul de Muzică, unde micul Johnny a început să studieze vioara, iar apoi viola. „Tata avea un prieten care şi-a dat fiul la Liceul de Muzică. A zis atunci, de ce să nu-l dea şi el pe copilul său să facă vioară”, a spus Johnny Bota.

În perioada adolsescenţei a cochetat cu mai multe genuri de muzică: a cântat muzică populară la Casa Pionierilor, iar în clasa a XI-a şi a XII-a a cântat într-o rupă rock, cu Erlend şi Dixie Krauser, viitori membri Phoenix. În 1976, a devenit student la Conservatorul „George Dima” de la Cluj, iar peste un an a intrat în renumita formaţie Experimental Quintet. „Adunam săli pline cu trupa aceasta. Am fost invitaţi să cântăm la Festivalul de Jazz de la Sibiu, iar acesta a fost momentul în care m-am ataşat definitiv de jazz”, a declarat Johnny.După conservator a avut norocul să prindă un post la Timişoara, la Liceul de Muzică, ca profesor de vioară şi violă. „La 21 de ani m-am căsătorit, iar la 25 de ani l-am avut deja pe fiul meu, Saşa”, şi-a amintit Johnny Bota.

În 1981, Johnny Bota înfiinţează grupul de jazz Crepuscul, cu care obţine premiul de debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu, iar în 1983 începe colaborarea cu Bela Kamocsa, alături de care pune bazele formaţiei Bega Blues Band. Între 1984-1988 a fost contrabasist în Quartet Gondi. Deşi a început să cânte cu vioara şi viola, Johnny Bota a făcut mai apoi trecerea spre bas, instrument care l-a consacrat în trupele de jazz. „Am cunoscut basul la conservator, la cursurile de socialism. Puiu Minda se punea la baterie, iar eu luam basul care era pe jos”, a povestit muzicianul, care după 30 de ani de muncă la liceu a trecut la Filarmonica Banatul. În 1990 fondează secţia de chitară clasică a Facultăţii de muzică din Timişoara, unde este şi profesor.
Johnny Bota şi Bela Kamocsa au cântat împreună şi au pus umărul la organizarea festivalurilor de jazz de la Gărâna, Timişoara, Jimbolia şi Lugoj. Au rămas prieteni până anul trecut, când „Kamo” a plecat în lumea celor drepţi. Cu Bega Blues Band a realizat patru albume audio, două video şi multe concerte. 

Facultatea de jazz

Bela Kamocsa a fost omul care a înfiinţat prima Facultate de jazz din România, care a funcţionat în cadrul Universităţii Tibiscus. După două generaţii de muzicieni foarte buni, a fost nevoit să renunţe. „La noi se făcea jazz după ureche, aşa că mi-a venit ideea să fac facultatea. Din păcate, facultatea nu a rezistat din cauza piedicilor rectorului şi a câtorva decani. A ajuns ca taxa pe an să depăşească 1.000 de euro”, a mai spus Johnny Bota.

Întrebări şi răspunsuri
Când va-ţi dat seama că Saşa are ureche muzicală?
Mi-am dat seama că are auz muzical după cinci luni. Locuiam într-o garsonieră mică, iar când acordam vioara se auzea bine. Atunci, Saşa se lua cu vocea după coarda liberă. Apoi, l-am avut ca elev la Liceul de Muzică. După ce a studiat la Madrid, acum trăieşte la Salzburg.

Cum a fost începutul festivalului de la Gărâna?
Totul a început la Brebu în casa de vacanţă a lui Puba Hromadka şi Paul Weiner. Am cântat în şură doi ani, apoi ne-am mutat la Gărâna, la hanul lui Gigi Tăuş, „La Răscruce”. Festivalul a crescut, iar sub comanda lui Marius Giura a ajuns în Poiana Lupului.

Ce-i place
Îmi place să fiu sănătos şi liniştit. Îmi place să fiu curios. Atâta timp cât eşti curios dobândeşti cunoaştere prin curiozitate Îmi plac foarte multe genuri de muzică de la folclor, blues, jazz până la tango.

Ce nu-i place
Nu îmi place când cineva vrea să îşi impună părerea cu orice scop. E cea mai mare idioţenie care există. Se pot rezolva lucrurile şi fără patimă.

Profil
Născut. 31.01.1952 Timişoara.
Studii. Conservatorul de la Cluj. Doctor în muzicologie.
Experienţă. Fondator Bega Blues Band. Fondator al primei Facultăţi de jazz din ţară.
Familie. Căsătorit cu Liudmila. Un băiata, Saşa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările