"James Bond" de Banat, omul cu 12 identităţi, a fost premiat la "Daciada” procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul a organizat un concurs unde a ajuns pe podium un caz din Banat. Dosarul pensionarului care a luat peste 250.000 de euro cu acte false, instrumentat de procurorul timişorean Mihaela Pop, a obţinut medalia de bronz.

Braşov: EXCLUSIV/ Ţeparul „Vampirică", 44 de identităţi false cu facturi furate

Ministerul Public şi Direcţia Generală Anticorupţie au organizat o competiţie între procurorii Parchetelor tribunalelor din toată ţara. Concursul a constat în prezentarea, de către procurori, a unui dosar reprezentativ pentru instituţie. Prima fază a întrecerii a fost organizată pe regiuni, în trei locaţii: Piatra Neamţ, Braşov şi Oradea. De la Timişoara s-a calificat în concursul pe regiuni dosarul instrumentat de procurorul Mihaela Pop, de la Parchetul Tribunalului Timiş.

Pop a cercetat o reţea de falsificatori de buletine care, cu ajutorul unei funcţionare de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, falsifica actele de identitate şi apoi lua credite bancare, reuşind astfel să pună mâna pe un milion de lei. La etapa de la Oradea, dosarul Mihaelei Pop a obţinut primul loc şi s-a calificat la finala de pe ţară, unde au intrat în concurs nouă dosare.

Încurajează competiţia

În ultima fază a „Daciadei” procurorilor, dosarul a obţinut medalia de bronz, după o speţă de la Constanţa, în care au fost cercetaţi pentru mită 35 de poliţişti de la Rutieră şi un caz de la Covasna, dosar care i-a vizat tot pe poliţişti.

„Este o iniţiativă benefică acest concurs. Sunt întâlniri la care faci schimb de experienţă, vezi tehnici de lucru ale altor colegi şi se încurajează şi spiritul de competiţie”, a caracterizat prim-procurorul Tribunalului Timiş, Ion Braşoveanu prima ediţie a „Daciadei”. „Este o experienţă pentru că ai de învăţat. Multe speţe au fost cu investigatori sub acoperire”, a spus procurorul Mihaela Pop.

Filmul anchetei

Dosarul intrumentat de Mihaela Pop nu a fost deloc simplu, fiind ţepuite nu mai puţin de 12 bănci. Escrocheria a constat în asocierea unei familii cu o funcţionară de la Buletine şi cu o angajată de la bancă. Astfel s-au creat buletine false cu ajutorul cărora s-au luat credite bancare. „Complexitatea dosarului a fost mare. Au fost 12 bănci induse în eroare. A trebuit ridicăm toate documentele. Au fost făcute verificări la ITM. A fost expertizată toată baza de date. A durat patru cinci luni pentru administrarea probelor din dosar, care are 21 volume”, a povestit Mihaela Pop.

Dosarul este acum pe rolul Tribunalului Timiş. În primă fază au fost arestate şase persoane, dar între timp patru au fost eliberate, rămânând în arest doar două.

Vezi aici toată povestea dosarului "James Bond" de Banat
Timişoara: Pensionarul „James Bond” cu 12 buletine de identitate false

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite