Isteria inutilă pentru măştile sanitare. „Eficienţa lor este limitată. Toată alergarea asta categoric nu e justificată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca chirurgicală
Masca chirurgicală

Un medic specialist susţine că măştile medicale care au cam dispărut din farmacii şi care se vând pe internet cu sume exorbitante nu prea ajută la nimic, în condiţiile în care ochii rămân oricum expuşi.

Tot mai mulţi români au copiat modelul asiaticilor de a purta mască pe faţă atunci când ies din casă, la cumpărături, când circulă cu mijloacele de transport în comun sau călătoresc cu avionul, fapt ce a dus deja la o criză a măştilor medicinale. Nu doar că nu se mai găsesc în farmacii, dar cele care pot fi cumpărate pe internet au acum preţuri astronomice. Cei care profită de pe urma celor speriaţi de virsurul COVID-19 cer şi 500 de lei pe un set de măşti medicinale, adică 10 lei bucata. În condiţiile în care preţul normal este de sub 50 de bani pe bucată. Şi panica aceasta, ca de altfel multe altele din această perioadă, este nejusticată. Profesor doctor Emilian Popovici, de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş, afirmă că măştile medicale nu prea ajută la nimic. 

„Cei mai mulţi specialişti au rezerve faţă de eficienţa acestor măşti sanitare. Pe lângă faptul că nu sunt prevăzute cu filtre, aşa cum sunt măştile speciale - care au nişte filtre, dar şi acelea prezintă dezavantajul că sunt mai greu de folosit fiindcă îngreunează respiraţia - pe lângă faptul că nu sunt etanşe, nu asigură o protecţie 100 la sută, lasă expuşi ochii, ori noi ştim foarte bine că şi la infecţiile respriratorii, în caz de epidenie, trebuie evitată atingerea cu mâna a feţei, nasului, ochilor, gurii. În acest caz, ochii rămân neprotejaţi. Pur şi simplu nu sunt făcute pentru asta. Eficienţa este limitată şi toată alergarea asta după măşti, care au preţuri astronomice pentru o bucată de pânză, categoric nu este justificată”, afirmă medicul Emilian Popovici. 

masca foto playtech.ro

Mască sanitară FOTO Playtech.ro
 

Măştile, indicate pentru cei bolnavi

Specialistul susţine că aceste măşti sanitare sunt indicate în cazul în care cineva este bolnav şi doreşte să-i păzească pe ceilalţi de infectare.

“Aceste măşti ar fi recomandate în cazul în care suspicionăm că suntem bolnavi, să spunem, şi vrem să limităm transmiterea. Dar în cazul în care sunt folosite, ele trebuie schimbate frecvent. Nu poţi să le porţi cu zilele, nici măcar o zi întreagă. Repet, eficienţa fiind foarte limitată, nu este recomandat să umblăm cu masca pe faţă de dimineaţa pânîă seara, pe stradă, oriunde am merge. Nu este eficient. Excepţia este doar cazul în care suntem bolnavi şi vrem să oferim un anumit grad de protecţie, nu unul total De asemenea, este recomandat personalului medical care se duce la consultaţii”, a mai spus Emilian Popovici.

Acesta a subliniat că în această perioadă, în contextul epidemiologic pe care-l traversăm, măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a preveni infecţia cu virusul gripal sunt similare celor care se iau în cazul infecţiei cu coronavirus, boală care nu s-a confirmat încă în România. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite