Invitaţie la jaf în bănci şi case de schimb valutar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unor sisteme de supraveghere eficiente, poliţiştii nu reuşesc să prindă autorii. Ultimul jaf din regiune a avut loc în Arad, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Hoţii au furat un seif dintr-o casă se schimb valutar.

O casă de schimb valutar din centrul Aradului a fost jefuită sâmbătă noaptea de un grup de infractori. Aceasta se află în incinta unei galerii de artă. Pe acolo au intrat hoţii, după ce au forţat zăvorul unei uşi de termopan. „Noi am auzit sistemul de alarmă la ora 1.00 şi la ora 3.20, am sosit în mai puţin de un minut, dar nu am văzut nimic, am stat 40 de minute, în interior nu părea că se întâmplă ceva şi am plecat”, a declarat Roland Haneş, agent de pază.

Hoţii au rupt bucată cu bucată peretele de rigips ce desparte casa de schimb valutar de galeria de artă. Aceasta din urmă nu are nici camere de supraveghere şi nici sistem de alarmă. De altfel, nici camerele de supraveghere ale casei de schimb valutar nu par să fi surprins ceva. Hoţii au reuşit să fure 39.000 de lei. Anchetatorii au găsit seiful aruncat într-un şanţ, iar acum încearcă să-i găsească pe suspecţi. Evenimente similare au avut loc în ultimul an în mai multe oraşe din vestul ţării, iar infractorii încă nu au ajuns după gratii.  Una dintre problemele cu care se confruntă poliţia o reprezintă nepăsarea reprezentanţilor băncilor sau ai caselor de schimb valutar, care au sisteme de supraveghere ineficiente sau nu au deloc.

Lege interpretată

Poliţiştii au început să facă lunar verificări, dar rezultatele controalelor au fost dezastruoase: angajaţii lasă peste noapte obiecte de valoare la vedere, camerele de supraveghere nu funcţionează sau înregistrările sunt şterse periodic, ATM-urile nu sunt securizate, în timp ce angajaţii nu ştiu cum să reacţioneze în situaţii de criză. „Una dintre priorităţi a fost să le reamintim bancherilor că unităţile lor sunt vulnerabile. Din păcate, legea nu prevede dotări standard, astfel că lucrurile sunt interpretate. Noi înţelegem că banii sunt asiguraţi de firme de specialitate, dar pot exista victime în timpul spargerilor”, a spus Marinela Apostolache, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Timiş.

„De la jaful care a avut loc în luna noiembrie 2009, poliţiştii cărăşeni au intensificat controalele la bănci. Deficienţele au fost înlăturate încă de la finele anului trecut”, spune Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin. La Arad, cele mai mari amenzi s-au dat pentru locurile unde au fost montate ATM-urile unde nu existau camere de supraveghere sau bancomatele nu erau bine fixate în pereţi. ;

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite