INTERVIU Konstantinos Giatras, medic specialist în Reproducere Umană Asistată: „Dăm oamenilor soluții prin care le aducem o fericire enormă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic grec conduce în Timișoara cel mai mare spital privat din vestul țării. Ginecologul este și șeful Departamentului de Fertilizare in Vitro, secție ce se ocupă de acele cazuri de cupluri care nu reușesc să facă copii. În fiecare an, doctorul ajută la venirea pe lume a cel puțin 70 de copii.

Câte proceduri de fertilizare in vitro faceți, lunar?

Între 20 şi 30 lunar, dar rata de succes depinde de vârsta femeii. Rata medie de reușită este de 35-40 la sută, așadar în fiecare an ajutăm să vină în lume 70-100 copii. 30 la sută din sarcini sunt multiple, pentru că fertilizarea in vitro are ca rezultat, în 25 la sută din cazuri, naşteri gemelare, iar unu la sută sunt tripleţi. Am avem 4 cupluri cu tripleţi.

De cât timp există Departamentul de Fertilizare in Vitro din cadrul Spitalului Athena?

Departamentul de fertilizare in vitro a împlinit deja doi ani de funcţionare, după acreditarea noastră. Fertilizarea in vitro are două componente, partea clinică şi partea de laborator.  Prima etapă este diagnosticul preimplantator, formăm embrionul în laborator, îl controlăm din punct de vedere al materialului genetic, pentru a fi un embrion sănătos.

Până acum câțiva ani, mulți timișoreni care nu puteau face copii apelau, spre exemplu, la spitalul din Szeged, Ungaria. A început să se schimbe traseul pacienților?

Într-adevăr, înainte să pornească structura noastră, mulţi oameni din Vest mergeau în străinătate, mai ales în Ungaria, dar acum lucrurile s-au schimbat. Și profesorul Ioan Munteanu vine cu cazurile lui aici. În Timișoara, mai este o alternativă de fertilizare in vitro, o mică clinică privată.

Care este profilul cuplurilor care apelează la fertilizarea in vitro?

Cuplurile care ajung să recurgă la ajutorul fertilizării in vitro sunt în general cupluri chinuite. Am avut cazuri de femei care au avortat de 10 sau de 15 ori şi până la urmă au născut, sau alte femei care și-au pierdut copiii din diverse motive, de exemplu în accidente, şi s-au hotărât la o vârstă mai înaintată să aibă un copil. De asemenea, am avut cazuri de bărbați infertili, cu azospermie completă, care au fost operați şi s-a întâmplat să găsim spermatozoizi direct prin operaţie. Această profesie este o bucurie cotidiană. Ne bucurăm că putem să dam un răspuns şi un ajutor cuplurilor care încearcă să aibă copii de mult timp. Dăm oamenilor soluții prin care le aducem o fericire enormă.

„Șansa medicinei din România se află în mâna investitorilor din zona privată“

La clinică există și posibilitatea de donare de ovule?

Da. Există, desigur, și legislaţie în România.Unele femei au o menopauză precoce, nu mai produc ovule, și atunci se poate face o fertilizare in vitro cu ovocite donate.  Metoda este acoperită legal, se fac actele notariale în care sunt acoperite toate cazurile de legislaţie, şi atunci se pot dona ovule şi se poate face fertilizare in vitro cu sperma partenerului. La fel, când există impotenţă din partea soţului, o boală genetică în care nu produce spermatozoizi sau nu există posibilitatea să îi găsim chirurgical la el, există şi bănci de spermă. Se fac analize şase luni pentru donator. Când e vorba de un donator anonim de spermă, preferăm să colaborăm cu străinătatea, pentru că aceste lucruri sunt mai mult mai corecte riguroase în străinătate, mai ales la nişte bănci din Scandinavia cu care colaborăm. Se ştie că există o mare gamă de donatori controlaţi riguros acolo.

La ce sumă poate ajunge procesul de fertilizare in vitro?

În funcţie de metode, poate costa între 1.800 și 2.600 de euro, fertilizarea. După ce femeia rămâne însărcinată, o naştere naturală costă 1.100 de euro, iar o cezariană între 1.300 și 1.500 de euro.

În cadrul spitalului Athena aveți și o bancă de celule stem.

Da, a fost prima bancă de celule stem din vestul României. După naştere, se stochează sângele din cordonul ombilical, dar şi cordonul. Costă aproximativ 1.000-1.200 de euro, iar celulele pot fi păstrate oricât.

Care este importanța celulelor stem?

Se pot folosi în boli de sânge. De exemplu, în cazul unei leucemii, se poate face transplant, iar pacientul se poate autosalva cu sângele lui, luat din celulele stem recoltate la naștere. Şi pe viitor sunt extrem de multe lucruri la care ne aşteptăm, transplante de organe, transplante de piele.

Ați urmat cursurile Facultății de Medicină în Timișoara. În prezent, cât de des mergeți în Grecia?

Practic, locuiesc și în România, și în Grecia. Lucrez și la un spital din Atena, 15 zile pe lună stau în România și alte 15 zile în Grecia.

Konstantinos Giatras este directorul Departamentului de Fertilizare in Vitro din cadrul spitalului Athena, din Timișoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite