INTERVIU Formaţia Partizan: „Am devenit îngrijoraţi că noi nu avem probleme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţia Partizan a susţinut un concert în Timişoara, în weekendul care tocmai s-a încheiat. Adrian Pleşca (Artan), Răzvan Moldovan (Suedezu), Robin Proca şi Radu Moldovan se află într-un turneu de promovare a viitorului album.

ADEVĂRUL DE SEARĂ În luna mai, formaţia Partizan va scoate un nou album. Cum se va numi şi ce piese va include?

SUEDEZU Se va numi probabil „Timpuri noi, piese noi". E vorba de piese din anii '80 ale trupei, pe care lumea nu le ştie, dar care fac parte din istoria noastră. La astea se vor adăuga şi piese noi.

Ce cântece de la Timpuri Noi?

SUEDEZU „Becule", „Albele furtuni", „La radio". Avem o listă mare de tot, de vreo 34 de piese, albumul nu este încă definitivat.

Este adevărat că veţi da albumul gratis?

SUEDEZU Da, vor fi două variante. Prima din ele va fi pentru fanii noştri, cu respect şi recunoştinţă, gratis, se va putea da jos de pe Internet. O să existe şi o variantă fizică, hard copy, pentru cei care vor. Publicul care ne place poate să beneficieze de noi şi de creaţia noastră fără să plătească pentru asta.

Cum se vede muzica românească în ziua de azi din pielea unui solist la o trupă rock? Ce părere ai despre artiştii români, cum ar fi Inna, a căror muzică reuşeşte să treacă graniţele?

ARTAN Sunt produse bune, din moment ce au trecut. Intenţia lor tocmai asta este, să exporte şi să câştige bani, pe o piaţă cât mai largă. În zona lor, cred că sunt nişte exemple foarte bune. Sunt la gazeta de fruntaşi.

image

La ce casă de discuri o să apară volumul? Cine îl produce?


SUEDEZU La nicio casă. Noi ne ocupăm de el.

ROBIN Am studioul meu în care facem asta. Acolo stăm în fiecare zi câteva ore, începând cu ora 15.00. Nu e vorba de nicio investiţie, doar de timp, energie şi pasiune. Oricum casele de discuri cred că s-au prins în ultima vreme că din ce în ce mai multe trupe pot să facă treabă de unele singure, înregistrându-şi materialul, făcându-şi propria producţie. Locuri în care să-ţi faci cd-ul de unul singur există, poţi să scoţi un număr limitat, în funcţie de cerere să asiguri şi oferta şi aşa mai departe. De unul singur poţi să faci treaba asta liniştit, fără să mai depinzi de o casă de producţie.

Ce i-aţi răspunde cuiva care v-ar acuza că „luaţi la mişto valorile neamului românesc"?

SUEDEZU Să fie mai atent, pentru că nu facem asta şi nici nu ne-am permite.

ARTAN Tot noi să-i răspundem, după ce că ne acuză? Cine este domnul? (Râde). Păi, după o mică bâlbâială, i-am spune că ăsta este textul. E un text zglobiu, câteodată e multă poezie, e drăguţ, e artistic. Nu poţi să faci caz într-o asemenea situaţie. Adică l-aş întortochea puţin pe respectivul care ne-ar acuza de aşa ceva!

SUEDEZU E un produs artistic şi trebuie luat ca atare. Trebuie respectat, chiar dacă îţi place, chiar dacă nu-ţi place. Nu e o problemă de viaţă şi de moarte, nici ceva politic.

image

Cu formaţia nu aveţi probleme. Dar cu ce altceva?

SUEDEZU Am devenit puţin îngrijoraţi că nu avem probleme şi nu ştim ce să facem.

RADU Poate doar cu facturile, cu întreţinerea şi din astea.

ARTAN Frământări interioare! Ba nu, exterioare!

Cântaţi în concerte şi piese de la Timpuri Noi, nu?

SUEDEZU Nu sunt piese de la Timpuri Noi sau de la Partizan, sunt piesele noastre. În fond, dacă vrem putem să cântăm orice.

Dar aveţi piese pe care nu vreţi să le mai cântaţi pentru că sunt prea ascultate şi cerute?

ARTAN Da, pentru că devin suspecte! (Râde)

SUEDEZU În momentul în care cânţi de foarte multe ori o melodie, vine un moment când trebuie s-o mai laşi puţin în pace.

image

Tu, Robin, ai şi un proiect separat. Cum se împacă Partizan cu „Robin and the Backstabbers"?

ROBIN „Robin and the Backstabbers" cântă rar pentru că fratele meu, bateristul, este plecat din ţară

Rar, dar foarte bine!

ROBIN Da, de asta nici nu vreau să caut pe altcineva. Stilurile muzicale sunt identice, numai că „Robin and the Backstabbers" se ia mai în serios.

ARTAN Ei cântă mai rar, dar nu prin cantitate cresc!

Cine mai are şi alte proiecte muzicale separate?

RADU Eu am tot felul de proiecte în capul meu. Unele se concretizează, altele nu. Cânt, de exemplu, în trupa „În probe". Sunt nişte prieteni pe care i-am ajutat să dezvoltăm un proiect care să atingă un stadiu matur, dar între timp eu am ajuns la Partizan, care mi se potriveşte. Oricum, şi „În probe" va merge mai departe.

Trei trupe mai noi care v-ar veni în minte dacă aţi fi întrebaţi ce muzică bună se mai face în ţară?

ROBIN Toulouse Lautrec, White Walls din Constanţa şi The Amsterdams.

Cum a ajuns Byron să facă coverul după Perfect?

SUEDEZU Simplu, ne-a cerut nouă permisiunea. Ne-am bucurat. E ceva normal, coverurile se poartă de când lumea. Uite, de exemplu am ajuns pe primul loc în topul Radio Guerilla detronând chiar melodia noastră interpretată de Byron!

ARTAN Faptul că am avut succesiv două melodii în topul Guerilla nu înseamnă decât că noi ne potrivim foarte tare cu politica muzicală a postului şi ăsta este un noroc. Ne simţim foarte confortabil în playlistul lor!

image

Dacă cineva v-ar pune să faceţi o chestie spontană şi să schimbaţi pe moment numele trupei, care ar fi variantele, într-un fel de brainstorming?

RADU „Veveriţa Mariana" sau „Sărut mâna pentru masă"!

Astea le ştiu deja, le-am auzit la Guerilla, când povesteaţi istoria numelui trupei. Alte variante?

ARTAN Dar nu se potrivesc alte nume, doar astea trei, Partizan, Veveriţa Mariana şi Sărut mâna pentru masă!

SUEDEZUL Sau „Prietenii lui Robin"!

Care îl înjunghie pe la spate (backstabbers). Există nişte întrebări pe care aţi dori să vi le adreseze presa şi pe care nimeni nu le spune niciodată?

SUEDEZU Mie mi-ar plăcea să aud mai multe întrebări care sunt legate de fenomenul de creaţie, nu neapărat de atacuri, pentru că noi nu atacăm. Se scot prea mult în evidenţă  situaţiile conflictuale. Ne-ar plăcea să vorbim mai mult despre fenomenul de creaţie care la noi este ceva fantastic. E o plăcere să stai cu Partizan în studio.

RADU Cred că ar fi mişto să se observe într-un interviu parcursul dintr-o zi al unui membru din trupă. De când se trezeşte dimineaţa până se culcă seara.

ROBIN Eu tot aştept întrebarea aia care începe cu „E adevărat că ai primit 10.000 de euro ca să..."

Şi e adevărat?

ROBIN E adevărat! (Râde)

ARTAN În toate interviurile de până acum m-am lăsat condus de către cel care a pregătit interviul şi niciodată nu mi s-a părut vreo întrebare tembelă. Fiecare îşi aranjează interviul cum vrea şi are ceva, o schemă. Nimic nu mi se pare că ar fi prost. Chiar şi asta cu „Ce planuri de viitor aveţi" poate fi un pic redundantă ca formulare, dar nu e imbecilă. Toţi când o aud sar „Întrebarea asta a mai fost". A fost, dar tu poţi zice ceva la ea? Hai, încearcă şi tu!

Ok. Ce planuri de viitor aveţi?

ARTAN În primul rând, planurile mele de viitor sunt ajustate perspectivei care mi se deschide. Adică nu mi se închide o perspectivă. Uite, de exemplu mi s-a deschis o perspectivă de când sunt în formaţia Partizan. Pe bune!

image

Care este povestea alarmelor de maşină din melodia „Mii de scuze"?

SUEDEZU  Povestea a fost aşa. Noi, în dorinţa noastră de a schimba ceva, de exemplu solourile de chitară de care eu m-am plictisit, am vrut să facem altceva. Şi atunci am zis că trebuie solo de alarme. Am ieşit cu Adi şi am început să zgâlţâim maşinile în parcări. Eram cu microfonul şi înregistram în acelaşi timp. Uneori mai venea câte un proprietar, asta era problema!

De ce n-aţi făcut asta cu propria maşină?

SUEDEZU Păi nu-mi merge alarma cum trebuie. Mie mi-a plăcut foarte mult, face parte din procesul de creaţie! La un moment dat am găsit şi alarma perfectă, care trece prin tot registrul de sunete!

Şi istoria corului din melodia „Fata mea"?

SUEDEZU Corul este înregistrat la un Revelion în Suedia, unde toţi mesenii abţiguiţi au primit câte o hârtie cu textul, am pus melodia să cânte. Nu erau români toţi şi citeau aşa cum credeau că se citeşte. Şi au cântat refrenul!

Cu melodia „După 20 de ani" ce s-a întâmplat?

ARTAN Povestea melodiei e următoarea: e o influenţă foarte bună pe care a avut-o Cristian Electroputere de la Craiova, un geniu al ... al electroputerii! A fost influenţat atât de stagiul lui de la formaţia Timpuri Noi din anii '80, cât şi de la formaţia Partizan din anul 2001 până în anul 2005. De asta m-am situat şi eu acolo. Dar eu şi Cristi nu avem niciun proiect împreună. Suntem buni prieteni şi atât.

Dar cumva s-a pierdut melodia asta.

ARTAN Nu s-a pierdut, e ok.

Dar o mai cântă cineva în afară de voi pe Youtube?

Nu! Acum am ajuns şi eu să sufăr puţin, când văd că şi ţie îţi pare rău de melodie. (Râde) Adică şi Cristian e foarte liniştit, şi eu sunt foarte liniştit, pentru că avem o melodie bună. Nu suntem egoişti, poate doar nu suntem atenţi. Multora le place, dar nu ştiu ce să facem cu ea.

image

Din ce trăiţi?

SUEDEZU Din asta, din ce se întâmplă acum.

ARTAN Încercăm, cu multă fineţe, să poziţionăm separat partea materială de partea artistică. Facem asta din instinct, de data asta ne potrivim foarte bine. Le separăm atât de bine încât ele s-ar deranja una pe alta atunci când s-ar întâlni. Dacă ţi-e gândul la bani, dacă le amesteci, nu e bine!

SUEDEZU Am ajuns într-un punct comun atât de generos pentru că ne putem permite luxul să facem creaţie fără să vorbim prea mult despre bani. De asta nici nu avem probleme cu formaţia!

Va mai exista vreodată Timpuri Noi în vechea formulă?

ARTAN Există posibilitatea, dar statistica ce îţi recomadă să înţelegi? Şanse reale nu sunt. Imaginare, da. Pentru că eu, Răzvan şi cu Dan Iliescu suntem primii din formaţia Timpuri Noi. Aşa că întotdeauna va pluti această întrebare, această confuzie şi această aiureală! Formaţia Timpuri noi este cu Dan, iar noi suntem la formaţia Partizan.

Dar nu vă enervează, în general, toate întrebările acestea legate de Timpuri Noi?

ARTAN Bineînţeles că ne enervează! (Râde)

VEDEŢI O GALERIE FOTO DE LA CONCERTUL PARTIZAN DIN TIMIŞOARA!!!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite