Interes neaşteptat de mare pentru cea mai selectă şcoală din Timişoara. Părinţii plătesc cel puţin 7.000 de euro pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
British International School of Timisoara văzută de sus
British International School of Timisoara văzută de sus

British International School of Timisoara este prima şcoală cu program educaţional de sorginte britanică din Banat. Spre deosebire de sistemul românesc, anul şcolar va începe în luna august.

GALERIE FOTO
 

După Bucureşti, Constanţa, Oradea şi Cluj-Napoca, Timişoara este al cincilea oraş din România care va avea o şcoală britanică cu licenţă Cambridge. British International School of Timisoara va fi cea mai selectă şcoală din capitala Banatului. Proiectul a fost iniţiat de omul de afaceri Ovidiu Şandor, cel care stă în spatele proiectului City Business Centre şi al cartierului ISHO, care se construieşte acum în Timişoara.
 

În ciuda tarifelor de şcolarizare, deloc mici, au fost depuse în jur de 150 de dosare. Înscrierile s-au încheiat, dar în perioada următoare se va anunţa dacă se mai deschide o nouă tură. 

“S-a încheiat prima fază a înscrierilor. În funcţie de numărul copiilor înscrişi în fiecare clasă, vom vedea dacă mai sunt locuri disponibile şi dacă mai facem o tură de înscrieri. E posibil să mai apară locuri disponibile. Şcoala nu începe cu clasa I, a fost deschisă atât pentru ciclul primar, cât şi pentru ciclul gimnazial. E diferit sistemul faţă de cel românesc. Nu există clasa 0. În sistemul britanic, copiii intră la şcoală undeva la vârsta de patru ani. Tocmai de aceea, în funcţie de cum e situaţia pentru fiecare an şcolar în parte, e posibil să mai anunţăm câteva locuri disponibile”, a declarat Daniel Crainic, reprezentant al British International School of Timisoara.

British International School of Timisoara

Numărul celor înscrişi este mult mai mare decât în cazul celorlalte şcoli britanice deschise în România, lucru de care au fost surprinşi chiar şi iniţiatorii proiectului de la Timişoara.

“Şcolile britanice din celelalte oraşe de la noi din ţară s-au deschis cu un număr de sub o sută de elevi. Noi avem până acum în jur de 150 de elevi. Majoritatea copiilor provin din familii de români. Ei vor studia engleza ca limbă maternă. Provin din diverse categorii sociale, sunt copii a căror părinţi îşi doresc să le asigure un alt sistem de învăţământ decât cel clasic, românesc”, a adăgat Daniel Crainic.

Tarife între 7.000 şi 8.000 de euro pe an

Tarifele de la British International School of Timisoara sunt în linie cu costurile Transylvania College din Cluj-Napoca. Costurile vor fi mai mari la liceu decât la gimnaziu: 7.000 de euro pe an la gimnaziu şi 8.000 de euro la liceu. Tarifele cuprind costurile de educaţie, manuale, materialele şi excursiile locale, nu însă şi costuri cu uniforma, masa de prânz, excursiile externe, activităţi opţionale după ora 16. 
 

“Tarifele din ţările din vest sunt mult mai mari decât România. În Timişoara, preţurile se înscriu în linia celor din Cluj, unde şcoala britanică funcţionează de mai bine de zece ani”, a mai spus Crainic.

British International School of Timisoara

Şcoală într-o clădire istorică

Şcoala britanică va funcţiona într-o clădire istorică ce datează din 1910, fosta mănăstire Marienheim a călugăriţelor de Notre Dame. Înainte era sanatoriu, apoi Şcoala de Menaj pentru fete. 

}n barăcile din jurul mănăstirii surorilor Notre-Dame a fost şi spitalul lagărului de la Timişoara, care mai întâi era unul nazist, însă apoi a trecut în mâna sovieticilor.

Campusul este situată în partea de nord a oraşului, între Calea Aradului şi Calea Sever Bocu, în spatele magazinului Auchan şi Hornbach.

British International School of Timisoara

Clădire a fost naţionalizată în 1948, iar după căderea comunismului, Episcopia Romano-Catolică a recuperat bunurilor confiscate.

“Este o clădire cu un trecut frumos. Acolo a existat pe vremea imperiului o şcoală. Din păcate clădirea a rămas în paragină. Acum se recondiţionează. E o clădire foarte frumoasă, cu spaţiu verde, cu un parc propriu, unde copiii se vor putea bucura de facilităţi foarte bune. Noi am intrat în posesia clădirii în urma unui parteneriat pe 25 de ani cu Episcopiei Romano-Catolică. În clădire totul va fi absolut nou”, a explicat Daniel Crainic.

British International School of Timisoara

Printre facilităţile şcolii vor fi: săli de clasă moderne, laboratoare de ştiinţă, IT, bibliotecă, sală de servit masa, sală de examene, săli de arte şi muzică, spaţii pentru sport, spaţii pentru joacă şi recreere.

“Este un sistem axat în primul rând pe nevoile fiecărui copil şi pe talentele acestuia"

Sistemul de educaţie britanic îmbină armonios un curriculum academic de calitate internaţională care permite dezvoltarea cunoştinţelor generale, aplicarea practică a noţiunilor teoretice şi dezvoltarea de aptitudini pe anumite domenii în funcţie de abilităţi şi pasiuni. Există un program extracuricular bogat în activităţi menite să dezvolte copiii din punct de vedere social, emoţional şi cultural.

“Este un sistem axat în primul rând pe nevoile fiecărui copil şi pe talentele acestuia. Nu are în centru o curiculă dată de-a gata, ci se axează pe ce îşi doreşte fiecare copil, unde îi sunt dezvoltate abilităţile. E un sistem centrat pe nevoile copilului. La final, copiii pot opta pentru bacalaureatul internaţional – acceptat în toate ţările, sau examinarea Cambridge – caz în care, în general, se va continua la universităţi din vestul Europei sau America. Dincolo de programă, un mare accent se pune pe a consolida un sistem de valori. Nu vrem să avem doar copii bine educaţi, ci vrem să dăm oameni în adevăratul sens al cuvântului”, a mai spus Daniel Crainic.

British International School of Timisoara

Director cu experinţă vastă la şcoli britanice

Directorul al şcolii britanice din Timişoara a fost numit Ciprian Ţiplea, care are o experienţă de 15 ani în şcoli britanice. 

“Directorul care a fost recrutat e timişorean, dar a fost plecat mulţi ani. A predat mulţi ani într-o şcoală din Marea Britanie, apoi a revenit în România şi predat la o şcoală britanică din Bucureşti. Revine la Timişoara şi îşi va pune toată experienţa în slujba British International School”, a încheiat Daniel Crainic. 

Şcoala va începe cu un număr de clase din şcoala generală şi gimnazială. În 2020 continuă creşterea organică, iar în 2021 va urma etapa a doua a extinderii. Se doreşte atingerea unui număr de 450 de elevi în 2022. 

British International School of Timisoara

Curriculumul academic la British International School of Timisoara 

Şcoala primară.

Clasa pregătitoare (vârsta de 4 ani) –proces de învăţare structurat şi orientat pe anumite arii de dezvoltare.

Stagiul 1 (vârsta 5-6 ani) – descoperirea, explorarea şi învăţarea componentelor de bază ale curriculumului. 

(Engleză, matematică, computer science, limba română, muzică/teatru, educaţie pentru sănătate sau economică etc.

Stagiul 2 (vârsta 7-10 ani) – aprofundarea componentelor din curriculum. 

Gimnaziu şi liceu.

Stagiul 3 şi 4 (vârsta 11-15 ani) – dezvoltarea unei gândiri analitice şi a abilităţilor de comunicare şi dezbatere. 

Stagiul 5 (16-18 ani)  - opţiuni academice şi ambiţii pentru viitor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite