HUMAN STORY Viaţa ca un film a pictorului de la penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa deţinutului condamnat la 16 ani pentru complicitate la omor este asemănătoare multor infractori, dar şi foarte diferită. Andrei Grigoriu învinge regimul de detenţie prin pictură, dar s-a şi căsătorit "în captivitate".

PROFIL
Născut: 15 iunie 1984
Studii: Şcoala profesională
Carieră: Instalator
Familie: Căsătorit

Aproape orice deţinut pe care îl întrebi cum a ajuns la puşcărie spune că a fost condamnat pe nedrept şi este nevinovat. Andrei Grigoriu nu face asta, recunoaşte că a greşit şi este mai degrabă cu gândul la ziua eliberării pentru a merge la soţia sa, cu care s-a căsătorit în detenţie. Povestea lui Grigoriu a început în urmă cu 27 de ani. Când mama sa era încă însărcinată, tatăl a plecat în armată şi nu s-a mai întors. „Până la 5- 6 luni m-a crescut mama, iar apoi bunica din judeţul Iaşi. Când a venit momentul să încep şcoala m-am întors în Timişoara”, povesteşte tânărul. Încă de mic Andrei şi-a descoperit talentul pentru desen, iar la terminarea clasei a VIII-a a vrut să dea la Liceul de Arte Plastice, dar a renunţat de lene. „Trebuia să fac un curs de vreo trei săptămâni şi mai apoi să dau nişte teste. De lene nu m-am dus la acel curs. Am fost copil. Am rămas la Şcoala Profesională de Instalatori”, a mai spus deţinutul.


image

Complice la crimă

După terminarea şcolii, tânărul s-a angajat ca ospătar la Hotel Continental, iar mai târziu la o firmă de echipamente pentru aer condiţionat. A intrat într-un anturaj nepotrivit, iar o crimă a celui mai bun prieten l-a băgat la puşcărie. „Un foarte bun prieten al meu avea nişte datorii. S-a iscat o ceartă, ca multe altele, iar prietenul meu a scos cuţitul şi l-a înjunghiat. A fost o chestie de câteva secunde. Eu am fost condamnat pentru complicitate şi tăinuire. Dacă sunam imediat la poliţie, eram liber acum”, a mai spus tânărul. „Aveam 19 ani. Noi nu realizam ce am pierdut. Totul era mai mult o glumă, important era să ne distrăm, să râdem, să glumim, să facem mişto”, povesteşte Andrei Grigoriu.


image

Tânărul deţinut a suferit un şoc în momentul în care a primit de la o verişoară o scrisoare în care scria că mama sa e suspectă de cancer. „Nici când a venit mama la vizită să îmi spună că am fost condamnat la 16 ani nu am suferit atât. A fost un şoc pentru că atunci am realizat că poţi să pierzi foarte uşor pe cineva drag, fără să poţi face nimic. A fost momentul în care m-am schimbat total. De atunci mi-am dat seama cât de mult trebuie preţuite viaţa şi persoanele dragi”, a mărturisit tânărul. Tot de atunci a început să picteze mai mult şi acum face portrete, participă la acţiunile culturale ale penitenciarului, dar face şi schiţele pentru diferite lucrări care se execută la puşcărie. Mai mult, tânărul s-a căsătorit cu o fată care îl iubea de mult timp şi s-a declarat dispusă să îl aştepte până la eliberare.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a rezistat relaţia ta şi a soţiei, cu ea liberă şi tu în detenţie?
Fata mă ştia mai demult, cu un an dinainte să ajung aici, dar nu am băgat-o atunci în seamă. La început tot mi-a scris, tot a venit la mine. La un moment dat mi-a zis că mă aşteaptă până mă eliberez. Eu nu am vrut pentru că ştiam că-i fac rău şi ei şi mie. Au fost doi ani de pauză, dar după aceea am reînceput să vorbim şi ne-am căsătorit. Socrii au reacţionat neaşteptat de bine.

Care este primul gând după eliberare?
Am două-trei opţiuni, ori să fac şcoala de Arte Plastice. Mă gândesc să îmi deschid un salon de tatuaj. Mi-ar plăcea  mult să lucrez şi ca make up artist.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult pescuitul, dar de când am ajuns în detenţie nu am mai putut să merg. În rest merg la sală, îmi place sportul în general”, a spus Andrei.

Ce nu-i place
„Ideea de detenţie nu îmi place, că eşti departe de familie. Numai gândul că nu eşti liber, faptul că trebuie să ceri voie pentru orice mişcare vrei să faci”, a mai spus deţinutul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite