Hoţii de buzunare cu protecţia înaltă. Cum îi ajuta poliţistul să scape după ce furau sume uriaşe prin supermarketuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Arad au redactat motivarea primei sentinţe dintr-un dosar DIICOT în care este judecată o grupare de hoţi acuzată că fura bani şi carduri de la clienţii unor supermarketuri. În dosar este judecat şi un poliţist acuzat că îi proteja pe hoţi.

În luna mai a anului 2017, procurorii DIICOT Timişoara au trimis în judecată şapte persoane acuzate că au constituit un grup infracţional organizat specializat în furturi de bani şi carduri de la clienţii supermarketurilor din Timişoara, dar şi din alte oraşe ale ţării. În dosar a fost trimis în judecată şi George Gavrea, un ofiţer de Poliţie acuzat că proteja banda de hoţi.

Procesul pe fond s-a judecat la Tribunalul Arad. Toţi membrii grupării şi-au recunoscut faptele şi au primit pedepse cuprinse între 7 luni şi 10 zile de închisoare cu suspendare şi doi ani şi cinci luni cu executare. Practic, din cei şapte hoţi, patru, consideraţii liderii grupării, au primit pedepse cu executare. Poliţistul Gavrea, care este fiul unui fost ofiţer „Doi şi-un sfert” a primit opt ani şi 11 luni de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată deja cu apel la Curtea de Apel Timişoara.

Victimele vânate în supermarketuri

Motivarea sentinţei pronunţate în primă instanţă scoate, însă, la iveală modul în care acţiona gruparea de hoţi şi cum erau protejaţi hoţii de poliţistul Gavrea. Astfel, potrivit datelor din dosar, gruparea de hoţi mergea în supermarketuri sau magazine mari unde îi vâna pe clienţii neatenţi de la care furau genţi sau portofele. După ce goleau portofelele de bani, hoţii treceau la carduri, iar acolo unde aveau şansa să descopere în portofel şi PIN-ul cardurilor, scoaterea banilor de la bancomat era o simplă formalitate. Prin această metodă, hoţii au reuşit să scoată de pe un card şi 16.000 de lei.

Spre exemplu, în noiembrie 2013, gruparea de hoţi condusă de Schein Ioan a furat de la un bărbat aflat la cumpărături în Dedeman suma de 3.500 de lei. În aprilie 2015, hoţii au furat de la clientul unui magazin Lidl un portofel cu două carduri de pe care au scos 8.000 de lei. În decembrie 2015, gruparea de hoţi trimisă în judecată de DIICOT a acţionat într-un magazin Kaufland din Cluj-Napoca. De la o persoană aflată la cumpărături în Kaufland au furat un portofel cu 1.000 de lei, 100 de euro şi patru carduri de pe care au reuşit să scoată 16.000 de lei. În alte cazuri, hoţii au reuşit să fure portofelele cu carduri de la clienţii unor supermarket-uri, dar nu au reuşit să scoată banii pentru că nu au găsit PIN-urile.

Hoţii aveau protecţie în Poliţie

În dosarul în care au fost trimişi în judecată cei şapte membri ai grupării de hoţi este judecat şi un poliţist: George Gavrea. Acesta a fost condamnat în primă instanţă la opt ani şi 11 luni de închisoare, fiind acuzat că având calitate a de ofiţer de investigaţii criminale la Poliţia Municipiului Timişoara, cu atribuţiuni pe linia „furturi de buzunare” şi, în timp ce efectua astfel de cercetări penale, i-a cunoscut trei dintre membrii grupării.

Potrivit sentinţei, reţinuţi de Gavrea pentru 24 de ore şi puşi ulterior sub control judiciar, hoţii au ajuns, cu ocazia supraveghere impuse cu ocazia controlului judiciar, să se împrietenească cu poliţistul, care a şi ajuns să le devină complice. Potrivit unor martori, dar şi inculpaţilor, „în cursul anilor 2014-2015 inculpatul George Gavrea a primit sticle de cognac, parfumuri şi diverse sume de bani pentru ca inculpaţii să nu fie traşi la răspundere penală”. În sentinţa Tribunalului Arad se mai arată că  „dezvoltând o prietenie nepotrivită cu inculpaţii, (n.r. poliţistul) nu a  mai solicitat înregistrările video din marile centr e comerciale, toc mai pentru a facilita săvârşirea infracţiunilor de furt de către inculpaţi respectiv pentru a-i scăpa de răspunderea penală”

Procesul continuă la Curtea de Apel Timişoara, unde dosarul a ajuns în faza de apel. „Este o decizie imbecilă a Tribunalului Arad. Sunt absolut convins că soluţia dispusă este nelegală şi netemeinică. Judecătoarea ne-ar fi condamnat şi pentru faptele clasate în rechizitoriu. A fost condamnat pe motivarea faptelor clasate. Sunt absolut convins că această sentinţă nu va sta în picioare. Motivarea este absolut lapidară. Infractorii cu 22 de furturi au fost condamnaţi cu suspendare”, a declarat avocatul poliţistului Gavrea, Florin Kovacs, care a declarat apel în acest caz pentru clientul său.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite