Hotelul de fiţe din Timişoara interbelică a fost deschis în 1936: un Cadillac Imperial a fost parcat în faţa Carltonului

Hotelul de fiţe din Timişoara interbelică a fost deschis în 1936: un Cadillac Imperial a fost parcat în faţa Carltonului

Hotel Carlton din Timişoara FOTO colecţia Vlad Capotescu şi Lucian Muntean

Hotel Carlton a fost inaugurat în 1936. După război s-a numit Hotel Partizanul, iar apoi a devenit „Cina“. Puteţi vedea câteva reclame din ziarele apărute în Timişoara interbelică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Timişoara a căutat să asigure mereu locuri de odihnă şi ospătare pentru călătorii ce-şi aveau trecere prin oraş. Cel mai vechi hotel din Cetate este consemnat Cel mai vechi şi totodată – în epocă – cel mai elegant hotel cunoscut în Timişoara era “Trâmbiţaşul” (Der Trompeter). Hotelul funcţiona încă din secolul al XVIII-lea, în actual clădire de pe strada Episcop Augustin Pacha, colţ cu strada Eugeniu de Savoya. În Timişoara perioadei Austro-Ungare au existat numeroase hoteluri şi restaurant renumite. “Cerbul de aur, “La şapte electori”, “La trei regi”, “La trei roze” „Kronprinz Rudolf”, “Arany Okor” sau hotelul „Regina Angliei” au fost unele dintre locurile unde vizitatorii puteau să se odihnească. 
 
Dar vremurile s-au schimbat după unirea Banatului cu România. Alte hoteluri, alte restaurant aveau să se deschidă în Timişoara…Poate cel mai luxos dintre ele a fost Hotel Carlton, inaugurat în 27 octombrie 1936, în zona centrală a oraşului. 
 
Vlad Capotescu, reprezentantul Retromobil România pe Timiş, ne-a pus la dispoziţie o fotografie cu un Cadillacul Imperial, parcat în faţa hotelului, şi care, cel mai propbabil, aparţinea proprietarului.

 
Puteţi vedea câteva reclame la Hotel Carlton din ziarele Temesvarer Zeitung, Temesvari Hirlap şi Curierul Banatului.
 
După război s-a numit Hotel Partizanul. Apoi, în perioada comunismului s-a transformat în „Cina”. Aici a funcţionat şi celebrul restaurant „Cina”. 
 
A mai existat un hotel, cu numele „Savoy” (cunoscut mai târziu cu numele Hotel Banatul), pe Bulevardul Republicii, deschis la câţiva ani după Carlton. Acum, cele două clădiri aparţin aceluiaşi proprietar, iar hotelul, care este alcătuit din corpul A (fostul Carlton) şi corpul B (fostul Savoy) se numeşte Cina-Banatul. 

 
Citeşte şi:
 

FOTO Maşinile timişorenor în perioada interbelică: „Preferau modelele făcute în Europa: Mercedes, Ford, Opel sau Fiat. Circulau şi zece Rolls-Royce-uri“

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: