Horia-Roman Patapievici, la conferinţele la Universităţii de Vest din Timişoara. Prelegere despre „Geniul Europei”

Horia-Roman Patapievici, la conferinţele la Universităţii de Vest din Timişoara. Prelegere despre „Geniul Europei”

Horia Roman Patapievici

În cadrul seriei „Conferinţele UVT”, Horia-Roman Patapievici va susţine la Universitatea de Vest din Timişoara prelegerea „Geniul Europei”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prezenţa lui Horia-Roman Patapievici în spaţiul public românesc de după 1989 a stârnit uimire, curiozitate, admiraţie – şi numeroase polemici. În timp ce pentru unii scrierile lui H.-R. Patapievici au cel mai adesea aerul unor sentinţe, pentru alţii scrierile lui H.-R. Patapievici au fost şi rămân repere ale gândirii democratice romaneşti, analize percutante şi riguroase ale patologiilor comuniste şi post-comuniste.
 
Luni, de la ora 18.00, în cadrul seriei „Conferinţele UVT” - moderat de scriitorul Mircea Mihăieş, Horia-Roman Patapievici va susţine la Universitatea de Vest din Timişoara prelegerea „Geniul Europei”.
Intrarea în Aula Magna a UVT este liberă, în limita locurilor disponibile.
 
Scriitor, fizician, filosof şi eseist, Horia-Roman Patapievici a absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, în 1981, obţinând ulterior masteratul cu un studiu despre lasere.
 
Debutul său ca eseist a avut loc în 1992, în Revista Contrapunct, iar de atunci a avut contribuţii diferite, inclusiv editoriale, în Revista 22 (1993-2003), Dilema (2004-2005), Orizont, Vatra, Secolul 20, ID-ul (din 2005) şi Evenimentul Zilei (din 2006).
 
Preşedinte al Institutului Cultural Român în perioada 2005–2012, acesta a susţinut cursuri de istoria ştiinţei şi de istoria ideilor la Universitatea Bucureşti, fiind, de asemenea, şi cercetător privat în istoria ideilor. 
 
Horia-Roman Patapievici a fost producător TV a două spectacole pentru TVR Cultural: „Idei în libertate” (2002-2005) (pentru care a primit Premiul Consiliului Naţional al Audiovizualului, CNA, pentru cea mai bună emisiune culturală a anului 2003; Marele Premiu al Asociaţiei profesioniştilor de televiziune, APTR, 2004) şi „Înapoi la argument” (2006).
 
În 17 martie 2012, Horia-Roman Patapievici a devenit membru de onoare al comunităţii UVT, în urma acordării titlului de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum. 
 
Totodată, este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru fondator al Grupului de cercetare Fundamentele Modernităţii Europene şi al Societăţii Academice Române, precum şi membru de onoare al Institutului Ludwig von Mises - România.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: