Horia Colibăşanu începe ascensiunea spre vârful Manaslu, unul dintre cei mai periculoşi munţi de peste 8.000 de metri

Horia Colibăşanu începe ascensiunea spre vârful Manaslu, unul dintre cei mai periculoşi munţi de peste 8.000 de metri

Horia Colibăşanu pe Manaslu 2016 FOTO Peter Hamor, Horia Colibăşanu, Michal Gabriz, Mircea Gherase.

Echipa slovaco-română urcă spre vârf mâine, 4 mai, a transmis Horia Colibăşanu, prin telefonul cu satelit. Este prima fereastră de vârf pe Manaslu în acest sezon marcat de ceaţă, ninsoare şi vânturi puternice.

Horia Colibăşanu şi Peter Hamor au revenit în tabăra de bază după câteva zile de aşteptare în Samagaun, un sat din zona Gandaki, aflat în vecinătatea Muntelui Manaslu.

Echipa urcă acum pe ruta standard (NE), deschisă de japonezi în 1956, fără şerpaşi şi fără oxigen artificial, considerat doping. 
 
Însă miza finală a acestei expediţii este deschiderea unei rute noi spre vârf, pe faţa nordică.
 
Colibăşanu a urcat cu succes Muntele Manaslu în 2006, pe ruta standard, avându-l atunci ca partener de coardă pe spaniolul Iňaki Ochoa de Olza (1967-2008).
 
Manaslu (8.163 m) este considerat unul dintre cei mai periculoşi munţi de 8.000 de metri din lume, având o rată de mortalitate de 9,9%, de trei ori mai ridicată decât pe Everest (8.848 m), cel mai înalt şi promovat munte din lume.


Citiţi şi:
 
 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările