Revoltă pe Himalaya: Timişoreanul Horia Colibăşanu şi-a salvat colegii alpinişti de linşajul nepalezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sută de şerpaşi nepalezi s-au năpustit cu pumnii şi cu pietre asupra alpiniştilor aflaţi pe Himalaya, pentru cucerirea Vârfului Lhotse. Intervenţia lui Horia Colibăşanu şi a colegilor săi i-a salvat pe alpinişti de linşaj.

Horia Colibăşanu, cel mai bun alpinist român al momentului, încearcă să cucerească Vârful Lhotse (din Himalaya), care ar însemna pentru timişorean al şaselea “optmiar” din carieră. Aventura timişoreanului pare mai dificilă decât se aştepta la startul expediţiei. Colibăşanu a fost implicat într-o revoltă a şerpaşilor nepalezi, care erau gata să îi linşeze pe colegii de drum ai timişoreanului, cunoscuţii alpinişti Ulei Steck (Elveţia), Simone Moro (Italia) şi Jonathan Griffith (Anglia).
 

Horia Colibăşanu a povestit pe site-ul său oficial întâmplarea, care a făcut deja înconjurul presei mondiale.


“Am plecat alaltăieri din tabăra de bază spre tabăra 2, trecând peste gheţarul Khumbu destul de repede, în aproximativ trei ore. Am ajuns cu Peter (n.r. slovenul Peter Hamor) în tabăra 2 şi pe când ajungea şi Justin (n.r. conaţionalul său Justin Ionescu), s-a iscat un scandal”, a scris Horia Colibăşanu. 


Scandalul a avut loc între un grup de şerpaşi care echipau ruta alpiniştilor spre tabăra 3 (8.300 metri) şi alpiniştii Ueli Steck, Simone Moro şi Jonathan Griffith.

Altercaţia a pornit în momentul în care Ueli, Simone şi Jonathan au pornit spre tabăra 3 pe deasupra şerpaşilor care fixau corzi. Echipa lui Simone a fost avertizată să nu treacă pe deasupra corzilor şi asta au şi făcut, au mers în paralel cu linia rutei şerpaşilor. Pe ultima bucată de urcare, au fost nevoiţi să treacă peste corzile acestora, pentru a ajunge în tabăra 3, unde aveau corturile deja instalate. Acest lucru l-a enervat pe liderul şerpaşilor, care l-a acuzat pe Ueli că l-a lovit în faţa pe unul dintre şerpaşi, cu o bucată de gheaţă”, a povestit Colibăşanu. 
 

Ceilalţi colegi ai lui Ueli Steck au încercat să îl calmeze pe şeful şerpaşilor, dar acest lucru l-a făcut şi mai nervors pe nepalez. De aici a început un adevarat haos, care ar fi putut degenera într-o tragedie. 

“Au coborât toţi în tabăra 2 şi în jur de o sută de şerpaşi i-au înconjurat şi au început să îi lovească pe alpinişti. În momentul acela am sărit cu Peter şi cu Justin pentru a-i ajuta. Am luat pioleţii şi i-am ascuns în cort. Au fost ameninţaţi că dacă nu coboară în tabăra de bază, nu vor mai scăpa cu viaţa. I-am băgat pe toţi trei la noi în cort şi lucrurile au început să se liniştească. I-am împrumutat lui Ueli echipamentul meu şi casca, să nu fie recunoscut şi au plecat înspre tabăra de bază”, a mai spus Colibăşanu.

A intervenit armata cu elicopterul


Din tabăra de bază, Ueli Steck a fost transportat cu elicopterul la un spital din Kathmandu, pentru un control în urma loviturii primite la cap. A doua zi a venit armata cu elicopterul şi trei dintre şerpaşi au fost arestaţi. 


“Lucrurile nu au arătat prea bine în Kathmandu, dar acum se pare că s-au liniştit apele. Oficialii i-au tras la răspundere pe Ueli, Simone şi Jonathan că au ignorat ordinele şerpaşilor, să stea departe de corzi şi să nu urce pe deasupra lor, pentru că ar fi putut să le pună viaţa în pericol. De asemenea, şerpaşii au fost luaţi la rost pentru comportamentul lor necorespunzător.

Ueli, Simone şi Jonathan încă ne mulţumesc pentru intervenţia noastră, care, spun ei, le-ar fi salvat viaţa, dar sunt convins că şi ei ar fi acţionat la fel pentru noi şi mai ales că Ueli a şi facut-o deja în primăvara anului 2008. Aici suntem ca o familie mare şi trebuie să ne purtăm ca atare”, a povestit Horia Colibăşanu.

"Până am coborât înapoi la tabăra 2, aproximativ o sută de şerpaşi grupaţi ne-au atacat. Au fost foarte agresivi. Nu ne-au dat numai pumni, ci au aruncat şi mai multe pietre în noi. Le datorăm vieţile acestor oameni curajoşi şi altruişti, care au intervenit pentru noi”, a povestit italianul Simone Moro, pentru The Sun.


“A fost groaznic să privesc. Alpiniştii aproape că au fost ucişi”, a declarat un martor citat de acelaşi ziar britanic. 

Horia Colibăşanu, Peter Hamor şi Justin Ionescu continuă ascensiunea pe Vârful Lhotse (8.516 metri). Ei au început aventura pe data de 8 aprilie. Urcarea vârfului va fi pentru timişorean al şaselea optmiar din palmares (din cele 14 vârfuri himalayene) şi o nouă premieră în alpinism pentru România. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite